Záruční lhůta v EU

Co nám přináší EU; politika USA a dalších zemí

Moderátor: Moderátoři Pauza.cz

Odeslat příspěvekod Luke 24. 5. 2005 00:28

Víte někdo přesně jak dlouhá je záruční lhůta v EU? Je jednotná nebo se řídí platnými úpravami v jednotlivých zemích? Někdo tvrdí že je dvouletá, jiný že 2 roky je náš výmysl, čemuž nasvědčuje i přístup některých firem....ví někdo jak to tedy je?
Luke
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Luke 24. 5. 2005 23:31

nikdo nevi...? zajimave..
Luke
Návštěvník

Odeslat příspěvekod iwigirl 27. 5. 2005 21:32

podle meho nazoru je minimalne ty 2 roky,my jsme to s velkou slavou uzakonili pred par lety,ale v Unii to je uz stara znama vec...s tim,ze vyrizovani reklamaci tam je s mnohem mensimi problemy nez u nas...holt se tam opravdu drzi hesla:nas zakaznik,nas pan....
iwigirl
VIP uživatelka

Odeslat příspěvekod bigdoc 27. 5. 2005 22:38

Luke píše:nikdo nevi...? zajimave..

Jsem přesvědčen, že dvouletá, stoprocentně jistý si nejsem.
bigdoc
Nadšenec

Odeslat příspěvekod Luke 28. 5. 2005 14:29

iwigirl píše:podle meho nazoru je minimalne ty 2 roky,my jsme to s velkou slavou uzakonili pred par lety,ale v Unii to je uz stara znama vec...s tim,ze vyrizovani reklamaci tam je s mnohem mensimi problemy nez u nas...holt se tam opravdu drzi hesla:nas zakaznik,nas pan....
Myslím že to tak žhavé nebude...
Luke
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Luke 28. 5. 2005 14:46

mimochodem doporučuji tuto diskuzi na http://www.spotrebitel.cz, ktera se tyka nákupu notebooku v Německu http://www.spotrebitel.cz/index.php/article/articleview/8496/1/1365/
Luke
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Luke 28. 5. 2005 14:56

Jinak tuto zákonnou úpravu popisuje směrnice 1999/44/ES
Již jsem se ale setkal s názorem že interpretace této směrnice ze strany zákonodárců neodpovídá tak docela te evropské a zřejmě právě proto vznikají odlišnosti ve výkladu práva u nás a v jiných zemích EU
Luke
Návštěvník

Odeslat příspěvekod iwigirl 28. 5. 2005 17:46

Nemecko ma stoprocentne 2 letou zarucni dobu.
iwigirl
VIP uživatelka

Odeslat příspěvekod Luke 29. 5. 2005 01:06

2 Asspenn: já to řeším z toho důvodu, že nechápu tu nesmyslnou dvou letou záruku kterou tu máme a nechce se mi věřit že tak jak ji mám my ji má i zbytek evropy...
Luke
Návštěvník

Odeslat příspěvekod bigdoc 29. 5. 2005 02:02

Luke píše:2 Asspenn: já to řeším z toho důvodu, že nechápu tu nesmyslnou dvou letou záruku kterou tu máme a nechce se mi věřit že tak jak ji mám my ji má i zbytek evropy...y/quote]

V čem je nesmyslná? Nutí prostě výrobce, aby dělali své zboží v rozumné kvalitě a trvanlivosti. Nebo už se smiřujeme s tím, že prostě věci se po půl roce samovolně rozpadnou a jdeme koupit nové?
bigdoc
Nadšenec

Odeslat příspěvekod Luke 29. 5. 2005 04:15

bigdoc píše:
Luke píše:2 Asspenn: já to řeším z toho důvodu, že nechápu tu nesmyslnou dvou letou záruku kterou tu máme a nechce se mi věřit že tak jak ji mám my ji má i zbytek evropy...y/quote]
V čem je nesmyslná? Nutí prostě výrobce, aby dělali své zboží v rozumné kvalitě a trvanlivosti. Nebo už se smiřujeme s tím, že prostě věci se po půl roce samovolně rozpadnou a jdeme koupit nové? /quote]
To ne, ale myslím že roční záruční lhůta na spotřební zboží je tak akorát.
Luke
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Asspenn 29. 5. 2005 07:34

A co třeba takhle doživotní záruka? Samozřejmě ne na vady vzniklé běžným opotřebením? To by bylo pro zákazníka solidní ....
Prý je chytré učit se z vlastních chyb. Přijde mi chytřejší učit se z chyb jiných, nejlíp pak z chyb těch chytrých, a vlastní radši nedělat.
Asspenn
Nadšenec

Odeslat příspěvekod Luke 29. 5. 2005 18:57

pro zákazníka určitě....
Luke
Návštěvník