Dnes jsem se v posledním čísle časopisu Enigma dočetl o velice zajímavém úkazu - Patomský kráter v Rusku. Slyšel/četl jste o něm už někdo?
Pokud bych vám stručně měl popsat o co jde tak: jde o kráter podivného tvaru, který se nachází v geologicky velmi stabilní oblasti (tudíž nemůže jít o pozůstatek sopky, erupce apod.). Vše nasvědčuje tomu, že vznikl během posledních 100 let a podrobně nebyl zkoumán až do roku 2005.
Tedy zkoumán byl, ale s tím, že se vyšetřovalo, zda jde o místo, kde se zřítil tzv. tunguzský meteorit..během tohoto vyšetřování bylo předběžně zjištěno, že s tímto incidentem pravděpodobně nemá nic společného (ani okolí neodpovídá nárazu meteoritu) a byl uzavřen..společně s tímto "uzavřením" zmizelo údajně i několik vzorků neznámého kovu, který byl okolo kráteru nalezen.
Zpět ale k roku 2005..od tohoto roku začal zevrubnější výzkum tohoto místa a ačkoliv výzkum probíhá dodnes a objevilo se víc otázek než odpovědí, tak už je jasná (= 100%) jedna věc..cca 100-200 metrů pod povrchem kráteru se má nacházet 600metrů (!) dlouhý objekt vejčitého (!) tvaru s anomálně velkou elektrickou vodivostí a z neidentifikovatelného kovu.
Pokud jde o meteorit, tak jde o první nalezený tohoto abnormálního tvaru a složení..tato teorie je ale v tomto případě téměř vyloučená (z mnoha důvodů..například proto, že tak velký meteorit by napáchal obrovské škody a takové nikde v oblasti nejsou) a tak nikdo přesně neví, o co může jít. Nejčastěji diskutovanou hypotézou je zřícená kosmická loď, ale tuto hypotézu málokde řekne nahlas, aby nebyl za blázna

Tento objekt si můžete najít např. v google earth, kde se ale bohužel nachází v oblasti (59°17'4.14"N
116°35'20.64"E ), která nemá kvalitní satelitní snímky..jsou k němu ale alespoň přiloženy 2 zajímavé fotky - http://www.panoramio.com/photo/2750265 , http://www.panoramio.com/photo/2750375
Co si o tom myslíte? A nebo nemusíte nic psát, ale aspoň o tomhle trochu popřemýšlejte a zkuste na to nezapomenout..třeba se o objektu pod Patomským kráterem ještě dozvíme velice zajímavé věci

Na internetu jde nalézt ještě více informací, ale o moc víc, než jsem zde napsal, jich tam není..i když možná budete v hledání úspěšnější (vytrvalejší), než já

edit: