od Slonik 22. 7. 2016 07:48
Nejde o šlupky, ale o celé jádro. Mandle neobsahují kyanid, ale amygladin, který se rozkládá na kyanovodík. Existují dva druhy mandlí - hořká (Amygdalus amara) a sladká (Amygdalus dulcis). Rozeznatelné prakticky pouze podle chuti. Zatímco sladké mandle jsou při běžné konzumaci bezpečné (obsahují okolo 0,1 % amygladinu), ty hořké mohou obsahovat i 5 % této látky. Hořké mandle by se neměly konzumovat syrové a neměly by se konzumovat ani výrobky z nich, pokud jsou přiravovány za studena. Při delší tepelné úpravě kyanovodík vyprchá a výrobek je pak bezpečný.
U hořkých mandlí může být nebezpečné i relativně malé množství (uvádí se 3-5 jader), velmi vážné až smrtelné riziko představuje konzumace 10 jader a více. Pravidelná konzumace menšího množství může pak způsobit poškození nervového systému. Kyanovodík totiž brání buňkám využívat kyslík.
Určitě možná s váma tak jakoby nesouhlasím!