Zdravím..možná toto téma nemá spadat přímo do této sekce, ale určitě má s "Vědou a technikou" spojitost
Dnes jsem se v posledním čísle časopisu Enigma dočetl o velice zajímavém úkazu - Patomský kráter v Rusku. Slyšel/četl jste o něm už někdo?
Pokud bych vám stručně měl popsat o co jde tak: jde o kráter podivného tvaru, který se nachází v geologicky velmi stabilní oblasti (tudíž nemůže jít o pozůstatek sopky, erupce apod.). Vše nasvědčuje tomu, že vznikl během posledních 100 let a podrobně nebyl zkoumán až do roku 2005.
Tedy zkoumán byl, ale s tím, že se vyšetřovalo, zda jde o místo, kde se zřítil tzv. tunguzský meteorit..během tohoto vyšetřování bylo předběžně zjištěno, že s tímto incidentem pravděpodobně nemá nic společného (ani okolí neodpovídá nárazu meteoritu) a byl uzavřen..společně s tímto "uzavřením" zmizelo údajně i několik vzorků neznámého kovu, který byl okolo kráteru nalezen.
Zpět ale k roku 2005..od tohoto roku začal zevrubnější výzkum tohoto místa a ačkoliv výzkum probíhá dodnes a objevilo se víc otázek než odpovědí, tak už je jasná (= 100%) jedna věc..cca 100-200 metrů pod povrchem kráteru se má nacházet 600metrů (!) dlouhý objekt vejčitého (!) tvaru s anomálně velkou elektrickou vodivostí a z neidentifikovatelného kovu.
Pokud jde o meteorit, tak jde o první nalezený tohoto abnormálního tvaru a složení..tato teorie je ale v tomto případě téměř vyloučená (z mnoha důvodů..například proto, že tak velký meteorit by napáchal obrovské škody a takové nikde v oblasti nejsou) a tak nikdo přesně neví, o co může jít. Nejčastěji diskutovanou hypotézou je zřícená kosmická loď, ale tuto hypotézu málokde řekne nahlas, aby nebyl za blázna .. takže nezbývá než čekat na výsledky dalšího výzkumu
Tento objekt si můžete najít např. v google earth, kde se ale bohužel nachází v oblasti (59°17'4.14"N
116°35'20.64"E ), která nemá kvalitní satelitní snímky..jsou k němu ale alespoň přiloženy 2 zajímavé fotky - http://www.panoramio.com/photo/2750265 , http://www.panoramio.com/photo/2750375
Co si o tom myslíte? A nebo nemusíte nic psát, ale aspoň o tomhle trochu popřemýšlejte a zkuste na to nezapomenout..třeba se o objektu pod Patomským kráterem ještě dozvíme velice zajímavé věci
Na internetu jde nalézt ještě více informací, ale o moc víc, než jsem zde napsal, jich tam není..i když možná budete v hledání úspěšnější (vytrvalejší), než já
edit: