od KOSŤA KOSTIČ 16. 8. 2008 10:38
Použiju úryvek z výrobního postupu nějakých potravinových doplňků:
Při výrobě používáme vakuum – snížení tlaku v aparaturách. Toto je důležité pro zachování účinnosti přírodních látek. Tím, že snížíme tlak v zařízení snížíme například i hodnotu bodu varu. Potom vaříme suroviny i při teplotách kolem 35 °C. Mnoho účinných látek nutných pro kvalitu přípravků by se běžným vařením bez vakua naprosto zničilo. Bez vakuových technologií bychom nebyli schopni naše výrobky vůbec připravit. Jsou to známé technologie, ale jejich pořizovací ceny je vysoká. Při výrobě přípravků používáme také vakuové zahušťování. Jde o to, že kapalinu, obohacenou o účinné látky v procesu extrakcí, zbavujeme přebytečné vody, lihu a dalších látek a ponecháváme v tomto produktu co největší množství látek účinných. Například když vyrobíme extrakcí určitý objem tekutiny, obohacené o účinné látky, třeba 200 litrů, tak po zahuštění této tekutiny nám zůstane výrobek, jehož objem je pouhých 10 litrů. Při výrobě však zahušťujeme daleko větší objemy představující desetitisíce litrů. Tímto vyrobíme velice silné přípravky plné účinných látek.
Jsem gastrosexuál, takže mi každá může akorát tak uvařit...
Je lepší mrtvej frajer, než živej sráč?