od Swordman 8. 3. 2010 18:48
Hurt Locker je dobrý film. Je to skôr taký psychologickejší pohľad na vojnu, ani som nevedel, že to režírovala žena, keď som to pozrel na DVD. Asi je preto, taký, aký je, ale nie je to zlý film.
Ten hlavný hrdina ( pyrotechnik ) to zahral celkom dobre a vierohodne, trauma z toho Iraku a neschopnosť zaradiť sa do normálneho života a nakoniec potreba vrátiť sa tam bola vierohodná.
Určite si pozriem ešte raz neskôr, nechcem v tejto diskusii nikoho nahnevať ani uraziť, ale tie Oscary boli rozdelené správne, Hurt Locker je pre Američanov určite významnejší počin, ukazuje na traumu spoločnosti, podnecuje k zamysleniu, skrátka je to niečo celkom iné ako Avatar ( ktorý tu nebudem nejako podrobnejšie rozoberať, ale pre Američanov je téma č.1 Irak a Afghanistan a téma č.2 ekonomika, Avatar je skôr rodinná zábava s akože ekologickou zápletkou a mementom, ale nikdy nezaprie, že je to iba ťahák na peniaze, skrátka je to film orientovaný na tržby. )
Hurt Locker je skôr výpoveď o probléme... Mne osobne sa Hurt Locker páči viac ako Avatar. Spomedzi vojnových filmov ho kladiem skoro na úroveň takých filmov ako Tenká Červená Čiara, Železný kríž, Osud človeka, Kokoda príp. iných, na ktorých názov si už nespomeniem ( aj keď dej si pamätám ).
Samozrejme to nieje esenciálne čisto naturálne natočený vojnový film, ako napr. Čierny Jastrab zostrelený, Zachráňte vojaka Ryana, Kód Navaho, je to skôr to psychologickejšie zobrazenie vojnového konfliktu.
Osobne si myslím, že Avatar dostal správne Oskary za technické stránky filmu, skrátka ostatné stránky tohto veľkofilmu boli bohužiaľ obetované, možno by mu paradoxne pomohlo, keby mal menší rozpočet a viac by sa zhodnovernil príbeh, skrátka celkovo by mu to prospelo.
Fakt tu nikoho nechcem uraziť, píšem len svoj názor, skôr svoju analýzu, prečo bol počet Oscarov medzi týmito filmami takto rozdelený.
Inak nedávno som videl v Divxe film Rozhovor s nepriateľom ( vojnový film ), hralo tam len pár hercov ( Bárta, Igolda... ) a môžem fakt s istotou povedať, že aj tento film ma viac zaujal ako Avatar ( skrátka donútil ma o ňom rozmýšľať až niekoľko dní ). Avatar som si pozrel ( spravodlivo som sa pri ňom naštval na záporákov, prežil som uspokojenie z víťaztva kladných, ale nemusel som o ňom rozmýšľať, akurát mi bili do očí nezrovnalosti v logike a stavbe filmu - asi prílišne zostrihaný ), skrátka nie je to film na nejaké analyzovanie, rozmýšľanie ...
Avatar - dokázal som si predstaviť, ako kosím nejakou tou zbraňou záporákov...
Hurt Locker - aspoň na chvíľu som si uvedomil hrôzu vojny a nezmyselnosť tých atentátov...
MB ASUS A7V600-X,Athlon XP 2500+ Barton , 1791 MB RAM ,Radeon 9200SE 128MB, Audigy 2, LG GSA 4163B,LG GSA 4081B, HDD: WD500GB PATA,Seagate Baracuda 80GB SATA,WD200GB SATA,
CRT Belinea 17", Zdroj CHIEFTEC CFP-400-12G