Možnost výdělku / brigády (15 let, 9. roč. ZŠ)

Tady můžete řešit otázky týkající se dědění, diskriminace a další.

Moderátor: Moderátoři Pauza.cz

Odeslat příspěvekod Najja 30. 1. 2008 23:44

Zdravím...

Tak už je to tady, musím si najít možnost výdělku... Prostě mám jisté finanční potřeby...

Chci se zeptat, jestli by 15-ti letá studentka 9. ročníku ZŠ, mohla mít brigádu,...? Popř. za jakých podmínek?

Co vím, tak...

15 - 18 - pokud bych měla dokončené studium ZŠ, na brigádu můžu, protože ze zákona nebudu "dítě", ale "mladistvá"... Ale já na ZŠ stále jsem.
...-15 - neexistuje možnost brgády.

Díky... :oboze
„Copywriter je prodavač za psacím strojem.“ – Judith Charles
Najja
Nadšenec

Odeslat příspěvekod jannnn 30. 1. 2008 23:58

Třeba roznášení letáků a napsat to na někoho staršího.

Jinak o tom, že bys musela mít ukončené zákl. vzdělání jsem ještě neslyšel...
jannnn
Přeborník

Odeslat příspěvekod aquarkko 31. 1. 2008 00:12

ho, to s těma letákama jde, a zaručijou se za tebe rodiče...aspoň bratranec to dělal cca před pěti rokama (teď má 16 pryč), a myslím, že to tak funguje...
Think for your fucking yourself. (Mark Barney Greenway)
aquarkko
Legenda

Odeslat příspěvekod M. 31. 1. 2008 00:46

§ 6
(1) Způsobilost fyzické osoby jako zaměstnance mít v pracovněprávních vztazích práva a povinnosti, jakož i způsobilost vlastními právními úkony nabývat těchto práv a brát na sebe tyto povinnosti vzniká, pokud není v tomto zákoně dále stanoveno jinak, dnem, kdy fyzická osoba dosáhne 15 let věku; zaměstnavatel však s ní nesmí sjednat jako den nástupu do práce den, který by předcházel dni, kdy tato fyzická osoba ukončí povinnou školní docházku.
M.
Nadšenec

Odeslat příspěvekod Player. 31. 1. 2008 11:56

letaky urcite neroznasaj!!!
Player.
Nadšenec

Odeslat příspěvekod jannnn 31. 1. 2008 12:10

Proč ne? Pořád lepší než nic. Tak co ji teda poradíš za práci? Ono toho moc jiného na výběr (když nepočítám známosti) není...
jannnn
Přeborník

Odeslat příspěvekod Andrew_R 31. 1. 2008 14:57

//EDIT: celý tenhle post je torochu mimo. Špatně jsem pochopil smysl dotazu... No co už, mazat to nebudu :)

- Prarodiče/rodiče/příbuzní mají na zahradě/půdě/dílně harampádí - železo/hliník/měď, ty se nabídneš, že tam uklidíš a kovy odvezeš do sběrného dvora. Možná to není zrovna vhodné pro 15letou dívku, ale můžeš se domluvit s kamarádem (ty nápad - on práce ;-) a jít napůl. Já někdy žasnu nad tím, co lidi všechno skladují, sám jsem tím takto kdysi vydělal pár tisíc.
- Dle tvého podpisu usuzuji, že jsi technický typ. Takový nápad - často mají prarodiče doma staré gramofony, zesilovače, magnetofony. Sběratelé za to dají často slušné peníze. A prarodiče to doma většinou jen skladují. Což je k ničemu, akorát to chátrá. Třeba se toho rádi zbaví. Nakonec je to jako nepotřebný kus nábytku. K ničemu.
- Známý otevírá/provozuje vlastní podnik. Můžeš se mu nabídnout, že mu pomůžeš s nějakou prací a on tě následně "vyplatí". Neoficiálně. Tohle je taková klasika.
- S rodiči s domluvíš, že budeš dělat nějakou práci navíc, kterou jsi doteď nedělala, a oni ti zvýší kapesné. Nebo že budeš mít lepší známky, motivace je důležitá :)
- Letáky (oficiálně na někoho jiného) je typický teen-job :)
To say 'I love you' one must know first how to say the 'I.'
Andrew_R
Nadšenec

Odeslat příspěvekod MarkFX 31. 1. 2008 18:26

neřešil to samé aj Pade nedávno? Třeba tam najdeš víc názorů a inspirací.....
Kolo je poslední vynález stvořený člověku pro radost

Majkl vP. > I kdyby všichni byli úplně ticho, tak Mark přijde a něco řekne. On něco řekne, Já chci něco říct, ale on něco řekne.. chci zas něco říct, ale on zase něco řekne

Mondeo 2.5 V6 > S-Max
MarkFX
Legenda

Odeslat příspěvekod Player. 31. 1. 2008 18:41

jannnn: V tomto pripade je lepsie nerobit nic ako toto. Ale vsak nech si skusi a uvidi aka je to makacka za mizerny peniaz. Mozno to bude aj dobry napad. Sam som si presiel roznymi brigadami. Niekedy som cele hodiny nic nerobil a naopak inde sa makalo od zaciatku do konca. Letaky su druhy pripad. Predstav si, ze mas pred sebou 1000 letakov, nemyslim take male letaciky, ale poriadne letaky A4.

odporucam pockat do 16-tky. potom si najdes brigadu absolutne bez problemov.
Player.
Nadšenec

Odeslat příspěvekod jannnn 31. 1. 2008 19:26

No jasný, ja bych taky letáky nenosil, jde o to, jak nutně potřebuje ty peníze :-)

Pak jediné, co mě ještě napadlo, je u benzínky umývání aut. Tak když si to domluvíš s obsluhou, tak tě nikdo nezaměstnává, nikdo se na nic neptá, atd...
jannnn
Přeborník

Odeslat příspěvekod aquarkko 31. 1. 2008 20:29

jo, to jsem taky dělala, když kámoš dělal na benzíně...taková ani moc ospalá ani příliš frekventovaná, bylo to fajn, mohla jsem přijít, když jsem chtěla a nemusela, když nechtěla, a většina řidičů jsou v pohodě, i si pokecáš v různých jazycích... :)
Think for your fucking yourself. (Mark Barney Greenway)
aquarkko
Legenda

Odeslat příspěvekod Rop 31. 1. 2008 20:50

Já vám jenom sem přihodím trochu těch právnických keců ...

Až na vyjímky (které nejsou zrovna příjemné) se pracovat ani podnikat legálně v tomto státě nedá ... před dokončením povinné školní docházky.

Každopádně jsou věci, které se dají dělat načerno ... buď napsané na někoho jiného ... nebo něco u čeho člověk není vidět ... třeba výdělky na netu ... :-)
Když nevíš co s tím, tak to zaúčtuj na základní stádo.
Rop
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Najja 1. 2. 2008 13:53

Andrew_R píše:- Prarodiče/rodiče/příbuzní mají na zahradě/půdě/dílně harampádí - železo/hliník/měď, ty se nabídneš, že tam uklidíš a kovy odvezeš do sběrného dvora. Možná to není zrovna vhodné pro 15letou dívku, ale můžeš se domluvit s kamarádem (ty nápad - on práce ;-) a jít napůl. Já někdy žasnu nad tím, co lidi všechno skladují, sám jsem tím takto kdysi vydělal pár tisíc.
s/quote]
Přibuzní bydlí v Praze, 150km od nás, nemají sklepy a navíc se s nimi vidíme 1x do roky, tak pochybuju, že by mě poslali uklízet jim sklep... :D ... Ale někde to zkusit můžu, no...
„Copywriter je prodavač za psacím strojem.“ – Judith Charles
Najja
Nadšenec