výpověd kvůli smyšlené krádeži

Tady můžete řešit otázky týkající se dědění, diskriminace a další.

Moderátor: Moderátoři Pauza.cz

Odeslat příspěvekod Player. 23. 12. 2007 15:32

Najlepsie by bolo, keby sa niekto priznal. Ci uz zlodej medzi vami za kradez alebo majtel za omyl.
Player.
Nadšenec

Odeslat příspěvekod Rop 23. 12. 2007 15:56

aha ... tady nikdo nikdy nic neslysel o presumci neviny .. :lol:
Když nevíš co s tím, tak to zaúčtuj na základní stádo.
Rop
Návštěvník

Odeslat příspěvekod MgX 23. 12. 2007 16:12

To Player.

někdy dohoda není možná. Člověk si musí vybrat boj za svoji pravdu, nebo tlak a přiznání - zaplacení zboží, které ani nevzal.
Váš příspěvek je opět nesmyslný (stejně tak, jako některá Vaše vyjádření na forum.zive.cz ).
I když se v klidu s majitelkou dohodnou a údajnou vzniklou škodu vyrovnají, nikdo jim nezajistí to, že se jejich okolí o tomto skutku nedozví. A tak je možná menším zlem - vzhledem k budoucnosti jedince - pevně stát za svoji pravdou, i kdyby mělo přijít policejní vyšetřování.

Já opravdu přemýšlím nad tím v jakém prostředí žijete, v jakém jste vyrůstal a jaké životní zkušenosti máte, že si můžete dovolit naznačit, ať jedinec raději podlehne a zaplatí. Je třeba si uvědomit, že jsou lidé, jimž platba takovéto částky může ,,zlomit vaz".
Majitel se nepřizná k omylu, to by musel být situací donucen. Pokud věci odnesl někdo ze zaměstnanců, nemůžeme ale orion29 radit, aby vinu vzala na sebe.
Pro příště bych Vám doporučoval se lépe zamyslet nad situací a pokud možno, se snažil vcítit do poškozeného, jeho situace, myšlenek a dojmů.

Případy, kdy majitel obchodu, benzinky apod. si vymyslí škodu/ krádež zboží se rozmáhají a rostou jako houby po dešti. V mém okolí jsem jich pár zaznamenal. Zatím vždy to skončilo tak, jak mělo - PRAVDOU. Netvrdím, že tomu tak musí být vždy, ale nechat zvítězit parchanta, který si zvýší svůj zisk tím, že okrade své zaměstnance tímto stupidním způsobem, je ohyzdné.

To orion29
Je těžké bojovat za svoji pravdu. Vy však víte, jak to bylo ve skutečnosti, pakliže jste nic nevzala, stůjte si za ní a bojujte! I kdyby měla přijít prohra, zcela jistě to na Vašem nitru udělá méně šrámů, než kdyby jste zaplatila a pak se užírala zbytek života tím, že vůči Vám byla spáchána nespravedlnost a nebyla jste schopna bojovat.

Když bude nejhůř, neváhejte si vzít právníka - za vítězství pravdy to stojí.

A ještě něco .... inventura provedená kvůli domnělé krádeži, bez přítomnosti údajných viníků, či adekvátních svědků je, dle mého názoru, k ničemu.

Pokud na Vás majitel zaútočí, vezměte si právníka, podejte trestní oznámení. Myslím, že on určitě vymyslí hned několik skutků, ze kterého tohoto člověka může obvinit.
Musíme samozřejmě vzít v úvahu i to, že majitel se jen brání a ukradl to někdo z Vás. Pak ale musí proběhnout příslušné šetření. Není možné vinu jednoduše hodit na všechny.
S pozdravem MgX
MgX
Administrátor

Odeslat příspěvekod Noclaf 23. 12. 2007 16:25

Neplatit.

a) nebyla podepsana hmotna zodpovednost
b) nema konkretniho vinika - kolektivni odpovednost je nesmysl
c) nema jediny dukaz kradeze
d) i pri podepsane hmotce atp musi byt nejaka souvislost mezi (ne)cinnosti osoby ktera hmotnou zodpovednost podepsala. Lze ji napriklad vymahat po skladnikovi, co poskodil pri manipulaci zbozi, ale nelze ji vymahat po ucetnim, pokud behem noci vykradou trezor firmy, kam byly penize podle predpisu ukladany.
e) dvojite nacitani kodu by bylo problem maximalne v pripade, pokud by bylo vyslovne zakazano. Pokud neni zakazano (internimi standardy, skolenim atp.), tak ho nelze pouzit jako dukaz o necem
f) jake zbozi chybelo? Shoduje se to chybejici zbozi s temi dvojite prectenymi kody? Pokud ne, tak je to pro smich.
g) Uprimne - ja bych ji rekl, ze at si klidne zavola policii, ze vy s kolegynemi jim rovnou vylicite jeji vyhruzky a neoduvodnena obvineni.
SI ALTERUM SIT OPTANDUM, MALIM EQUIDEM INDISERTAM PRUDENTIAM QUAM STULTITIAM LOQUACEM
Merida AM 3000D 2008 + Sigma Sport Mirage EVO X;
Noclaf
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Bungo 23. 12. 2007 23:08

Takto provedena inventura je nesmysl. Nikdy nedokaze, ze si zbozi nevzala behem sve smeny a pak to nehodila na Vas.

Muze Vam dat okamzitou vypoved, muze vam dat spatny pracovni posudek, ale Vy se proti tomu muzete celkem (dle konstantni judikatury) uspesne hajit a zamestnavatelce pak z toho dobre nebude...

Nicmene upozornuji ze to je na velmi ostre lokty a durazne doporucuji se dohodnout nejak lidsky a bez emoci a pravniku... Je mi ale jasne, ze to mnohdy nejde...
Excuse me, is this the Society for Asking Stupid Questions ?
Bungo
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod orion29 24. 12. 2007 09:19

Děkuji vám moc.O průběhu vás budu informovat.
orion29
Návštěvník

Odeslat příspěvekod orion29 31. 12. 2007 19:21

Takže jsem tam včera byla.Trvalo to asi 2 min.Náš rozhovor vypadal takto:Dobry den.TAK JAK JSTE SE ROZHODLA?Mluvila jsem s právníkem a ten vzkazuje,že máte jít na kriminálku,já mám čisté svědomí.ALE JDĚTE.....JEN NA CIGARETÁCH CHYBÍ 126TIS.Hmm.Zápočták mi dáte?TED URČITĚ NE!A kdy?POŠLU HO POŠTOU.Nashle.NASHLE.A za kasou stála kolegyně,kterou měla údajně taky vyhodit.Tak nevím co to na mně šijou.O výpovědi nepadlo ani slovo.Že by mi ji poslala i se zápočťákem?Ale musím ji přece podepsat.Ve středu se pujdu objednat na ÚP,k právníkovi,mezi svátky tam nebyl.A taky jdu na nemocenskou.Tak zase budu čekat.
orion29
Návštěvník

Odeslat příspěvekod MgX 1. 1. 2008 13:43

Dobrý den,

trošičku bych byl opatrnější, pakliže nemáte v rukách ,,Výpověď" (doklad u zrušení/ukončení) pracovního poměru.

Pokud máte podepsánu tzv.: Pracovní smlouvu, měla byste trvat i na písemné výpovědi. Však Vám ji zaměstnavatel - jeho zástupce - mohl dát přímo na místě, při rozhovoru, který zde popisujete.
Ono by se totiž mohlo stát, že se nedostavíte do práce s vědomím toho, že jste propuštěna, jenže zaměstnavatel Vás následně propustí z důvodu hrubého porušení PS, kdy jste nenastoupila směnu.

Nevím, co na tuto situaci řeknou naši odborníci zde na fóru, ale nějaký doklad o ukončení PP, jste dostat měla - ihned.

Dovolím si tvrdit, že bude opravdu nejlepší zajít na právní oddělení příslušného ÚP. Jestliže tam narazíte na ,,normálního" člověka, jistě Vám pomůže a poradí.
Zápočtový list, by Vám měli předat neprodleně po ukončení pracovního poměru. Někdy dojde k určitému zdržení, neboť zaměstnavatel do příslušného tiskopisu ještě uvádí výši průměrného čistého a hrubého výdělku atp. Toto je schopen korektně provést až po posledním vyúčtování a zpracování mezd. V každém případě se dá i toto ,,provizorně" vyřešit ihned.

Byl bych potěšen, jestliže najdete v budoucnu chvilku a o dalším dění v tomto směru-v této kauze, nás budete informovat.
Díky.
S pozdravem MgX
MgX
Administrátor

Odeslat příspěvekod orion29 1. 1. 2008 14:07

Pracovní smlouvu za mně podepsala její účetní a mi nafaxovala její kopii.Budu vás informovat o dalším postupu.
orion29
Návštěvník

Odeslat příspěvekod MgX 1. 1. 2008 19:31

orion29

proti tomuto jste se měla ohradit, jakmile jste na to přišla. Pozdější ,,reklamace" nemají takovou váhu. Onen podpis se dá zpochybnit, avšak vždy je třeba to učinit ihned.
Pravdou je, že jste neměla důvod protestovat - šlo Vám o práci, a tak by bylo zbytečné ,,dráždit" zaměstnavatele. Bohužel v takovémto případě je nutné brát onu podepsanou pracovní smlouvu, jakožto korektní dokument. Alespoň pro tuto chvíli.

I z toho je vidět, že ona organizace zřejmě nefunguje, tak jak má. Minimálně někteří její zaměstnanci nejednají v souladu se zákonem.
S pozdravem MgX
MgX
Administrátor

Odeslat příspěvekod iwigirl 1. 1. 2008 19:51

POkud se nejednalo o ukončení pracovního poměru ve zkušební lhůtě, MUSÍ být výpověď písemná a musí přesně vymezovat důvod výpovědi.

Moc pěkně je to rozepsáno zde:
http://www.icm.cz/vypoved-z-pracovniho-pomeru

ad zápočtový list:
zaměstnavatel ho musí vydat IHNED po skončení pracovního poměru. Zde ale k ukončení nedošlo (důvody jsem vypsala výše), takže bych nejprve pořešila to a pak řešila zápočťák. jak tu již bylo napsáno, doporučuji obrátit se na místně příslušný úřad práce a řešit věc s tamním právníkem.
iwigirl
VIP uživatelka

Odeslat příspěvekod orion29 2. 1. 2008 09:41

Volala jsem na ÚP právnikovi a můj problém jsem mu vysvětlila.Říkal,že at mu ani neříkám,že za mně někdo podepisoval smlouvu,že ta smlouva je neplatná.Výpověd bude platná až po obdržení poštou,ale do 2 měsícu,pokud s ní nesouhlasím,můžu to dát k soudu.Takže jsem vlastně ještě zaměstnaná.Tak jsem potom zavolala šéfce a toto ji řekla.Neměla slov a na mou otázku,kdy mi pošle výpověd a zápočták,odpověděla:Až budu mít na známku a zaklapla telefon.
orion29
Návštěvník

Odeslat příspěvekod MgX 2. 1. 2008 21:29

orion29

Co se týká platnosti smlouvy - mělo by to být jak jsem říkal. Smlouva teoreticky neplatná je - jenže - pokud jste nějakou dobu pracovala dle této PS a nic jste proti ,,podpisu" nenamítala, těžko můžete něco říkat zpětně. Protistrana řekne .... ne my jsme nic nepodepsali, to podepsala sama orion29, Vy budete tvrdit něco jiného.

Pakliže zmíněná pracovní smlouva není nijak diskriminující apod. osobně bych se tímto nezabýval. Myslím, že si moc v této situaci nepomůžete, když budete tvrdit něco o neplatnosti smlouvy. Ano, pokud by se vedení společnosti odvolávalo na nějaké ustanovení, jenž je tam uvedeno, a které by Vás ,,likvidovalo", pak by to bylo na místě.

Když vezmeme onu druhou věc - výpověď - napsal bych odpovědnému pracovníkovi doporučený dopis s doručenkou, kde bych se zeptal, z jakého důvodu Vám nebyl umožněn přístup na pracoviště, kdy budete mít další směnu atp. Samozřejmě bych se zmínil i o rozhovoru, kde se hovořilo o ,,Výpovědi" a napsal, že jste doposud žádnou neobdržela, tudíž berete pracovní poměr jako ,,aktivní" - stále pokračující, a z tohoto důvodu žádáte o rozpis Vašich směn na další období.

Myslím, že důležité je to, co je ,,podepsané" v pracovní smlouvě. Jak dlouho pracovní poměr trval atd., atd.

BTW: Možná bych navštívil právníka příslušného ÚP osobně, a celou tuto kauzu mu předal k případnému prošetření, tzn.: oficiálně.
Pokud z nějakého důvodu toto neučiníte, je vhodné najmout si právníka a řešit příslušné kroky s ním.

Opět upozorňuji, že jsem totální laik, bez příslušného právního vzdělání, tudíž Vám radím jako člověk - člověku.
S pozdravem MgX
MgX
Administrátor

Odeslat příspěvekod orion29 3. 1. 2008 18:37

Dnes mi volala šéfka,že si mám přijít pro výpověd a zápočťák.Šla jsem tam a předala jsem ji nemocenský lístek,takže se výpověd odkládá na neurčito.Vůbec se se mnou nebavila a o kriminálce taky nepadlo ani slovo.Ani nevím jakou výpoveď mi chtěla dát,jestli dohodou nebo §55.
orion29
Návštěvník

Odeslat příspěvekod MgX 3. 1. 2008 18:58

orion29 je třeba, i přes lehké zlepšení situace, nadále vytrvat ve stavu ,,vysoké bdělosti".

Co se týká výpovědi, resp. rozvázání pracovního poměru dohodou -> dohoda je od toho, že se dvě strany dohodnou! Myslím, že s dohodou souhlasit nemusíte. Resp. můžete se zeptat, co za onen ,,klidný" podpis dohody obdržíte, jakožto - řekněme - odstupné.

EDIT: nezapomeňte, že zaměstnavatel v době pracovní neschopnosti, může ,,zařídit" kontrolu. A tak bych opravdu zůstával doma, poctivě, až do úplného uzdravení/ukončení neschopenky.
S pozdravem MgX
MgX
Administrátor

Předchozí stránkaDalší stránka