výpověd kvůli smyšlené krádeži

Tady můžete řešit otázky týkající se dědění, diskriminace a další.

Moderátor: Moderátoři Pauza.cz

Odeslat příspěvekod orion29 22. 12. 2007 09:49

Dobrý den.Pracovala jsem na čerpací stanici a celá její obsluha dostala výpověď kvůli tomu,že údajně chybělo zboží za 200tis korun.Pracovala jsem tam půl roku.Majitelka chce škodu uhradit(každá cca 50tis.kč)jinak,že mi nedá zápočťák a s celou věcí se obrátí na kriminálku.Mám čisté svědomí.Jediná věc,kterou proti mně má je:Při čtení čárkového kodu ze zboží se občas stane,že čtečka načte to zboží 2x,já potom jeden řádek umažu v pc a pokračuju(tato činnost je v pc zaznamenána),to samé se stáva,když zákazník při placení zjistí,že nemá dost peněz,nebo když chce zjistit cenu kterou neznám,zboží načtu a pak vymažu.dělal to tak každý i majitelka,jenže umazané řádky mi ted byly vyčteny.Přece,kdybych si peníze za zboži chtěla nechávat,tak nejdu vůbec přes kasu a peníze si rovnou nechám v kapse.Dá se tohle použít jako důkaz proti mně?Mám z toho dost strach.Děkuji za radu.Kamila
orion29
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Mathey 22. 12. 2007 12:00

nic ti nemůžou. nemají důkazy a pokud jsi v tom nevinně.... na benzínkách všechno nahrává kamera a zboží za 200000 do kapsy asi neschováš.
Mathey
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Rop 22. 12. 2007 12:16

Takže vy máte již výpověď? A co v ní je napsáno?

Pokud vám odmítne dát zápočtový list tak okamžitě podat žalobu.

Jinak co takhle udělat inventuru ... a udělat rozdíl mezi přijatým zbožím a zbylým zbožím a porovnat s údaji z pokladny? To tu paní nenapadlo?

A nebo rovnou zavolat TV nova ... to je občas lepší než soud :-)

Jo a jinak řekněte té paní ať klidně trestní oznámení podá ... ovšem k tomu bude muset předložit inventuru, tak se třeba vzpamatuje :-)
Když nevíš co s tím, tak to zaúčtuj na základní stádo.
Rop
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Pickun 22. 12. 2007 12:27

Presne tak treba ji nakonec zavrou za podvody.
Pickun
Nadšenec

Odeslat příspěvekod aquarkko 22. 12. 2007 13:03

proboha, dělejte za interpunkčními znaménky mezery! :oboze
Think for your fucking yourself. (Mark Barney Greenway)
aquarkko
Legenda

Odeslat příspěvekod MgX 22. 12. 2007 14:01

Dobrý den,

Váš dotaz má, dle mého názoru, dvě roviny.
První je ona zmínka o výmazu položek. Já netuším, zda je toto běžná praxe a nevím, jak moc je toto storno v systému zaznamenáno. Pakliže je jasné průkazné, že položka byla pouze stornována a systém ji jako takovou vykazuje (nikam ji tedy nezapočítává), nevidím v tom jediný problém. Samozřejmě, kdyby jste dopředu tušila, k čemu dojde, tak jste se mohla zachovat trochu jinak. Dnes máte tuto zkušenost, takže do budoucna je možná lépe, písemně zaměstnavateli oznámit, že ,,čtečka" funguje špatně - načítá dvakrát a Vy jste tedy nucena položky ,,navíc načtené" stornovat. Tímto způsobem se ,,očistíte" od případných dalších problémů. Je věcí zaměstnavatele, aby věc napravil (pokud oprava čtečky, nebo systému nepatří do Vaší kompetence).

Co se týká druhé věci - vyčíslení škody, již jsem se setkal s něčím podobným ve svém okolí.

Dle mého laického názoru, nemůže zaměstnavatel vyčíslit škodu, když neudělal inventuru apod. Jak může zjistit, kolik přesně a co mu chybí. Tzv.: účetní uzávěrka, je v tomto případně nezbytně nutná.
Já osobně bych nic neplatil, pokud víte, že jste se ničeho nedopustila. Dokonce bych sám oznámil zaměstnavateli, že podám trestní oznámení. Jeho zásadnější jednání při nátlaku na Vás - z důvodu zaplacení dlužné částky - by mohlo být hodnoceno jako jistá forma vydírání. Navíc při případném Vámi podaném trestním oznámení, by se alespoň vše důkladně prošetřilo.

Jestliže při Vašem odchodu (rozvázání pracovního poměru) zaměstnavatel neudělal inventuru, a to pokud možno za Vaší přítomnosti, má - dle mého názoru - nyní smůlu. Je to čistě jeho problém. Když dojde k situaci a nebude Vám chtít vydat zápočtový list, zkuste se obrátit na Vám místně příslušný Úřad práce -> jeho právní oddělení se žádostí o pomoc.
S pozdravem MgX
MgX
Administrátor

Odeslat příspěvekod orion29 22. 12. 2007 15:22

Výpověd jsem ještě nedostala.30.12 tam mám přijít s 50ti tis.Pracovní smlouvu mám u sebe pouze nafaxovanou a kterou jsem podepsala.Originál je u účetní bez mého podpisu.Podepisovala jsem pouze bezp.školení,nic víc.Jo a moc vám všem děkuji,každá vaše odpověd mně uklidnuje čím dál tím víc.
orion29
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Jeffe 22. 12. 2007 16:18

Takze jste nepodepsala ani hmotnou odpovednost?
Superforum - v malých dávkách neškodí v jakémkoliv množství :D
Jeffe
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod MgX 22. 12. 2007 17:32

orion29 možná by bylo zajímavé napsat, co všechno jste již zaměstnavateli podepsala za dokumenty. Dále pak i to, jak je to s výpovědí.

Nejdříve uvádíte, že jste dostali výpověď a nyní, že končíte teprve 30.12.2007.

Myslím, že pokud budete chtít korektní radu od některého ze zdejších odborníků, je třeba tyto informace, pokud možno detailně, napsat.

Když by zaměstnavatel zjistil krádež v takovémto rozsahu, má to ihned hlásit Policii ČR. Vy byste měli mít tzv.: okamžité zrušení pracovního poměru. Taktéž by měla proběhnout, mnou již zmíněná, inventura.

Nepodepisoval bych žádné další dokumenty, s výpovědí bych nesouhlasil a peníze bych zcela určitě nedával !

Jeffe měl zajímavý dotaz ohledně hmotné zodpovědnosti - také byste se k tomuto měla vyjádřit
S pozdravem MgX
MgX
Administrátor

Odeslat příspěvekod Bungo 22. 12. 2007 23:09

Zkusim dat par podnetu...

1. Majitelka hloupe hrozi a snazi se, abyste ji to zbastily/li
2. Pokud nema proti Vam dukazy - a to hodnoverne dukazy, ze jste zbozi opravdu odcizily, nema IMHO moc sanci na uspech. Samozrejme, pokud ma majitelka podezreni z kradeze, tak se muze obratit na policii, to je v poradku.
3. Vypoved i okamzite zruseni pracovniho pomeru maji predepsane nalezitosti. Navic podmineni podanim vypovedi zaplacenim 50.000 korun je absolutne neprijatelne. Z jakeho titulu byste ji to platila? Z toho, ze se mozna ztratilo nejake zbozi, kdyz jste mozna mela sluzbu? NEUVERITELNE!!!
4. Ty umazavane radky bych nevidel jako problem.
5. Zapoctovy list Vam vydat musi.
6. Jak se zjistilo, ze nejake zbozi chybi? Inventurou

Ma rada zni (na zaklade dostupnych informaci). Nic neplatit. Vypoved odmitnout prevzit a vyckat, jak se situace bude dal vyvijet.

Hodne zdaru - Bungo
Excuse me, is this the Society for Asking Stupid Questions ?
Bungo
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod orion29 23. 12. 2007 10:26

Výpověd jsem ještě nedostala.Prostě mi řekla,že máme přijít všechny přijít 30.12.jak jsme se rozhodly.Hmotku jsem nepodepisovala,jen školení zaměstnanců,NIC VÍC.Inventuru si prý majitelka udělala sama během své šichty.Na policii nahlásit a okamžitou výpověd mi chce zřejmě dát toho 30.Pokud jí dám 50tis.tak hlásit nic nebude.Žádné jiné důkazy kromě těch umazaných řádků nemá.V těch umazaných řádcích je hodně zboží,co prý chybí.To samé platí o dalších třech kolegyních.Ale ty možná hmotku měli,to nevím.Pracovala jsem tam půl roku,ony celý rok.
orion29
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Player. 23. 12. 2007 14:07

zas mat zapis v spise asi nebude bohvieco.
Player.
Nadšenec

Odeslat příspěvekod Rop 23. 12. 2007 14:16

Player.: nějaký hlubší význam tvého příspěvku?
Když nevíš co s tím, tak to zaúčtuj na základní stádo.
Rop
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Player. 23. 12. 2007 14:56

len to, ze sa s nimi snazi dohodnut. Zlodeja nikto nezamestna.(aj ked ani zlodejom nie je)
Player.
Nadšenec

Odeslat příspěvekod orion29 23. 12. 2007 15:11

Player. píše:len to, ze sa s nimi snazi dohodnut. Zlodeja nikto nezamestna.(aj ked ani zlodejom nie je)

Takže myslíte,že bude lepší darovat 50tis at mám klid,jo?
orion29
Návštěvník

Další stránka