Prijmeni zen

Tady můžete řešit otázky týkající se dědění, diskriminace a další.

Moderátor: Moderátoři Pauza.cz

Odeslat příspěvekod Ares952 21. 9. 2007 12:23

Zajimalo by me, jak je to s prijmenim zen. Jeste je povinna koncovka -ova?, pripadne -a?

Muzu si dat sve dveri treba prijmeni po sobe bez techto koncovek?
Naděje je motorem duše
Ares952
Návštěvník

Odeslat příspěvekod iwigirl 21. 9. 2007 12:26

Při zápisu narození dítěte lze na základě žádosti rodičů uvést příjmení dítěte ženského pohlaví v mužském tvaru, je-li dítě cizincem, občanem České republiky, které má nebo bude mít trvalý pobyt v cizině, občanem České republiky, jehož jeden z rodičů je cizincem, občanem České republiky, které je jiné než české národnosti.
iwigirl
VIP uživatelka

Odeslat příspěvekod Noovo 21. 9. 2007 13:24

tak timhle bych se asi zacla zajimat, az kdyz bych cekala dite...a hlavne -ova se mi libi:)
A jednoho teplého červnového dne se narodila Noovo:))

Love is a Losing Game

VENUS=Noovo :)

BYLO TO SILNĚJŠÍ NEŽ JÁ...Valmont (a já to také ráda používám:))
Noovo
Přeborník

Odeslat příspěvekod madeleine 21. 9. 2007 14:59

v prvom rade sa toto stanovuje pri sobasi... nielen pre deti, akonahle sa manzelka rozhodne nosit skratenu formu mena, teda napriklad Walter (bez -ova), v pripade manze cudzinca by to nemal byt problem.

Inak (ale to viem len o slovensku) je to vecou matriky, ak mate dobru matrikarku, netreba nic, ak mate matrikarku, ktorej je to jedno, vyhlasite, ze sa citite na madarsku narodnost, mozete si zvolit skratenu formu mena...

Priezvisko deti sa stanovuje v sobasnom liste prehlasenim rodicov o forme priezviska deti. Zvlast pre zenskeho a muzskeho rodu. Ale toto viem isto len zo SLovenska, lebo tu som sobasom presla... :D

P.S. dvere si pomenuj ako chces, nikde nie je nutne uvadzat ich priezvisko.. :mrgreen:
Zrušme sáčky! Slobodu gumeným medvedíkom!
Smrť katastru!
madeleine
Nadšenec

Odeslat příspěvekod MarkFX 21. 9. 2007 19:15

ještě bývá koncovka ...ká ne?? nebo to patří do těch á jaks psal...
Kolo je poslední vynález stvořený člověku pro radost

Majkl vP. > I kdyby všichni byli úplně ticho, tak Mark přijde a něco řekne. On něco řekne, Já chci něco říct, ale on něco řekne.. chci zas něco říct, ale on zase něco řekne

Mondeo 2.5 V6 > S-Max
MarkFX
Legenda

Odeslat příspěvekod Thowt1 21. 9. 2007 20:50

iwigirl píše:Při zápisu narození dítěte lze na základě žádosti rodičů uvést příjmení dítěte ženského pohlaví v mužském tvaru, je-li dítě cizincem, občanem České republiky, které má nebo bude mít trvalý pobyt v cizině, občanem České republiky, jehož jeden z rodičů je cizincem, občanem České republiky, které je jiné než české národnosti.l/quote]

tak toto je pekne blby zakon :D
Thowt1
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Revan 21. 9. 2007 20:50

bud je ova nebo a. ka je jednoduse a po k. Skvorecky - skvorecka :wink:
Revan
Návštěvník

Odeslat příspěvekod eRiper 21. 9. 2007 20:53

No já nevím. Mi se zdá, že v česku/slovensku je ová aj. tak zažité, že by na eventuální změny lidi nahlíželi divně. Mě osobně je to jedno jestli žena bude mít ženský či mužský tvar, ale přece jeno s tím mužským ta zní tak...tak nečesky.
eRiper
Nadšenec

Odeslat příspěvekod Thowt1 21. 9. 2007 20:57

mne osobne je fuk ako ludia nahliadaju na zmeny... okrem zvyku a historickeho zauzivania nevidim jediny dvovod na existenciu takeho zakona (ak je to zakon teda)
Thowt1
Návštěvník

Odeslat příspěvekod madeleine 21. 9. 2007 21:06

ja uz mam tolko znamych so skratenym menom, ze je mi to jedno, clovek si zvykne aj na smrt... skor mi pride divne, ked ma niekto meno ako Soehnle-Kocurkova, Kotulacova-Morgeisteiner a podobne.. ale tiez osobna vec nositelky tohto mena... ;)
Zrušme sáčky! Slobodu gumeným medvedíkom!
Smrť katastru!
madeleine
Nadšenec

Odeslat příspěvekod bombul 21. 9. 2007 21:46

Ja mam profesorku, ktorej meno ma tiez muzsky tvar, bola donutena si ho zmenit na ziadost manzela :mrgreen:
Admin na pauze
bombul
VIP uživatelka

Odeslat příspěvekod Pade 22. 9. 2007 06:09

madeleine píše:skor mi pride divne, ked ma niekto meno ako Soehnle-Kocurkova, Kotulacova-Morgeisteiner a podobne.. ale tiez osobna vec nositelky tohto mena... ;)

taku ucitelku mame v skole, co ma teraz dve mena, prva cast muzsky tvar, pomlčka a meno čo bolo aj predtým :hm
Pade
Přeborník

Odeslat příspěvekod Ares952 22. 9. 2007 06:32

-ova vzniklo z privlastneni nejspis co? To je prave to co se mi na koncovce ova nelibi, ze vyjadruje vlastnictvi.
Naděje je motorem duše
Ares952
Návštěvník

Odeslat příspěvekod eRiper 22. 9. 2007 10:02

Taky pravda. Třeba to bude za pár destiletí tak, že na to bude zákon kvůli diskriminaci žen ;-) Ať se koncovky zruší. Ubyde tím problém takové té "globalizace" a už na tom budem stejně jak v cizině. Proč ne? :-)
eRiper
Nadšenec

Odeslat příspěvekod Rop 22. 9. 2007 11:20

Akorát se kvůli feminismu zprzní čeština .... :roll:
Jsem zvědav, kdy ženám začne vadit, že jim muži otvírají dveře, že je zdraví první, že je pouštějí sednout .... :roll: Už se těším až to tu bude jako v americe, že když otevřu ženě dveře, že budu obžalován ze sexuálního obtěžování :roll:
Když nevíš co s tím, tak to zaúčtuj na základní stádo.
Rop
Návštěvník

Další stránka