Převod auta na syna - ušetřím papírování a prohlídku?

Tady můžete řešit otázky týkající se dědění, diskriminace a další.

Moderátor: Moderátoři Pauza.cz

Odeslat příspěvekod prateta 31. 8. 2007 12:48

Dobrý den, prosím poraďte mi postup, kudy na to, neumím sčasovat potřebné akce: Mám starší auto (koupeno nové v ČR), které chci darovat svému synovi (dospělý, bydlíme spolu), a včera jsem si přivezla nové.
Takže v této chvíli mám dvě, obě mají povinné ručení i hav. pojištění. Bonus z pov. ručení dám synovi, což už vím, že je možné. Hav. pojištění si uzavře bez bonusu. (Obojí vypovím současné pojišťovně, resp. ho zruším dokladem, že jsem auto převedla.) Bonus si poté převedu do hav. pojištění na nové auto, které už mám. Potud je mi to jasné. Ale:
Pojišťovák tvrdí, že přestože je starší auto plně pojištěné na mé jméno, tak až ho se synem půjdeme převádět, musí on předem na ně uzavřít povinné ručení také. Prostě až spolu půjdeme na DI, aby mělo moje auto povinné ručení už na jeho jméno.
Já to nějak nechápu. Aby mělo dvě? Vzhledem k tomu, že po převodu uzavře smlouvy s jinou pojišťovnou a já už tu původní taky nemám, nedokážu zrušit povinné ručení dřív,než převedu auto (plánujeme to udělat do 10 dnů). Osobně je mi jedno, jak dlouho bude moje povinné ručení na synově autě, klidně i po převodu - pár dní nemá žádný spěch. Pokud bude platné a nebudou to jenom penízky pro pojišťovnu, ale bez pojištění. Takže - bude platné? Může on vlastnit (původně moje) auto a mít platné povinné ručení třeba ještě 14 dní na moje jméno? Nebo fakt musí to auto mít po nějakou dobu 2 povinná ručení od dvou osob? Potřebujeme, aby převod i platnost pojišťovacích záležitostí nedoznaly nějakého přerušení, protože oba jezdíme denně.
A ještě jsem se chtěla zeptat - je pravda, že před převodem musíme na technickou prohlídku? Platí to i při převodu z matky na syna, ve společné domácnosti? On to auto detailně zná, beztak už s ním jezdí víc než já. Místo dokládání, co je auto zač, mohu přinést nákupní doklady od českého prodejce, servisní knížku, prostě všechno, aby bylo jasné, že není kradené a TP má platnou.
Jak to udělat, abychom na DI k převodu nemuseli nadvakrát? Prosím o nějakou kuchařku, co udělat dřív a co potom.
Mnohokrát děkuji a omlouvám se za dlouhý dotaz. Kdyby to ev. rádci nevadilo, napište mi to prosím Vás na adresu prateta@seznam.cz. Děkuji za pomoc.
prateta
prateta
Čtenář

Odeslat příspěvekod Rop 31. 8. 2007 16:17

No ono ty převody v praxi vypadají takto

Odhlášení -> zrušení pov. ruč. -> přihlášení nového pov. ručení -> přihlášení vozidla

Podmínka pro přihlášení vozidla je mít sjednané povinné ručení na nového majitele ....

S variantou odhlášení a hned přihlášení se v tomto státě moc nepočítá ... :-)

Jinak na portálu veřejné správy máme jak průvodce odhlášení již registrovaného vozidla na nového provozovatele nebo vlastníka vozidla tak průvodce registací motorového vozidla
Když nevíš co s tím, tak to zaúčtuj na základní stádo.
Rop
Návštěvník

Odeslat příspěvekod prateta 3. 9. 2007 12:03

Dobrý den, děkuji za radu. Mně je právě divné, že v radách pro převod za účasti obou osob je napsané, že povinné ručení na vozidlo už MŮŽE mít uzavřené budoucí vlastník. Ale není tam, že musí. Já bych synovi klidně nechala doběhnout to, které už je zaplacené ..... no tak jestli jsem to správně pochopila, tak auto skutečně na nějakou dobu musí mít povinná ručení obě, aby se překryla. Hmhm, tak on ho uzavře u jiné bez bonusu, a až to z důvodu prodeje zruším u té první s bonusem a požádám o převedení bonusu na syna, tak on pak pomaže znovu do té jiné a bude se to předělávat .... to je tedy Kocourkov! Zdravím a děkuji.
prateta
prateta
Čtenář