Darování / Koupě auta

Tady můžete řešit otázky týkající se dědění, diskriminace a další.

Moderátor: Moderátoři Pauza.cz

Odeslat příspěvekod Fuck8r 19. 7. 2007 18:38

kámoš chce dát bráchovi auto ... je lepší darovat a nebo prodat za korunu ? ... aby nemusel platit tu nějakou darovací daň nebo co to je ...

a co všechno by měla obsahovat taková smlouva ? ... zítra to musíme sepsat ...
A7R4 + 20/40/135 art a FE85.
Fuck8r
Přeborník

Odeslat příspěvekod Wracker 19. 7. 2007 18:51

dej prodat za 1kc a pouzij tuhle smlouvu..akorat ji prepis na auto ;)

http://bazar.motorkari.cz/?cId=kupni-smlouva
Wracker
Nadšenec

Odeslat příspěvekod Slonik 19. 7. 2007 19:47

O jakou sumu se jedná? Jak dlouho původní majitel auto vlastní? Prodej za 1,- vypadá sice dobře, ale FÚ rády operují s pojmem "cena obvyklá".

Pro nalezení optimálního řešení je to zadání příliš obecné a neurčité.
Určitě možná s váma tak jakoby nesouhlasím!
Slonik
Expert

Odeslat příspěvekod Fuck8r 19. 7. 2007 19:53

no prostě chce dát svoje auto bráchovi (VW Golf II za cca 40,000 Kč) ale kdyby ho přímo daroval, tak by platil daň darovací ... tak asi napíšeme tu normální kupní smlouvu (podle toho vzoru výše) a bude tam smyšlená cena třeba 30,000 Kč ale ve skutečnosti mu to auto dá zadarmo ne ? :)

ale jinak si můžu prodávat své věci za kolik se mně zlíbí ... kdybych chtěl tak můžu prodat i dům za 1 Kč - to je jen moje věc za kolik to prodám a nějakej FU se mě do toho nemůže sr*t ... stát si taky prodává fabriky za 1 Kč aby nemuseli platit tu dar. daň :)
Naposledy upravil Fuck8r dne 19. 7. 2007 19:55, celkově upraveno 1
Fuck8r
Přeborník

Odeslat příspěvekod Jeffe 19. 7. 2007 19:55

Stat se jiste potesi kdyz pak tech 30,000 Kc zdanis :lol:

Stat muze delat co se mu zlibi, ty si jenom takove nic co musi dodrzovat zakony. :D
Superforum - v malých dávkách neškodí v jakémkoliv množství :D
Jeffe
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod Kryštof Korb 19. 7. 2007 20:24

:D ale snad to nebudou řešit, jestli se nejedná o právnickou osobu ;)
near field | Úplně všechno o NFC.
Kryštof Korb
Nadšenec

Odeslat příspěvekod Wracker 19. 7. 2007 20:28

jeffe..tak kdyz ma prachy navic tak to prece neva, ne? :mrgreen:
Wracker
Nadšenec

Odeslat příspěvekod Slonik 20. 7. 2007 07:19

Fucl8r: Pokud je to auto v osobním majetku (nikoli v obchodním majetku firmy nebo podnikatele-fyzické osoby), tak lze v klidu napsat darovací smlouvu. Bratr je pro účely daně darovací zařazen jako "příbuzný v řadě pobočné", tedy v II. kategorii příjemců. Zde je sazba darovací daně 3%.

Od darovací daně je však osvobozeno bezúplatné nabytí věcí osobní potřeby do hodnoty 60.000,- Kč (pro II. kategorii).
Vzor darovací smlouvy najdeš například zde: http://www.vzory.cz/vzory/veci-koupe-na ... i-smlouva/

Bylo by vhodné do ní uvést i skutečnost, že jde o bratra a hodnotu daru.

Darovací daň je řešena v zákoně 357/1992 Sb., o dani dědické, dani darovací a dani z převodu nemovitostí ve znění pozdějších předpisů (aktuální znění ke stažení jako text - http://portal.gov.cz/wps/WPS_PA_2001/js ... 357%2F1992 )

Podstatné pro tento případ jsou následující ustanovení:

- výše hranice pro osvobození daru od darovací daně pro II. kategorii nabyvatele 60.000,- (§19, odst. 3)

- pokud je dar od daně osvobozen, nepodává se daňové přiznání k dani darovací (§21, odst. 5, písm. a, b)

- pokud by nabyvatel byl obdarován svým bratrem i v následujícím roce, hodnota darů se sčítá a mohla by pak vzniknout povinnost podat přiznání, samozřejmě až po tom druhém daru, kdy by jejich součet překročil hranici 60.000,- (§7, odst. 3)

A ještě maličkost: Pokud by hodnota auta přesáhla 60.000,-, dala by se udělat kulišárna - přetáhnout darování přes někoho z rodičů. Tedy darovat auto například otci a ten by jej věnoval svému druhému synovi. Darování mezi rodiči a dětmi je zařazeno do I. kategorie (příbuzní v přímé řadě) a tam je od daně osvobozen dar do výše 1.000.000,- Kč

---------------------
Jinak s těmi cenami obvyklými se docela pracuje. FÚ vůbec není jedno za kolik se co prodává. Například u nemovitostí se stanovují hned dvě ceny - odhadní a prodejní. V řadě případů jsou vyžadovány znalecké posudky. Ale to už je mimo dotaz.
Slonik
Expert

Odeslat příspěvekod Rop 20. 7. 2007 12:07

Slonik píše:A ještě maličkost: Pokud by hodnota auta přesáhla 60.000,-, dala by se udělat kulišárna - přetáhnout darování přes někoho z rodičů. Tedy darovat auto například otci a ten by jej věnoval svému druhému synovi. Darování mezi rodiči a dětmi je zařazeno do I. kategorie (příbuzní v přímé řadě) a tam je od daně osvobozen dar do výše 1.000.000,- Kčs/quote]

To by sice šlo, ale muselo by se to dvakrát převádět na dopravce a dvakrát sjednávat povinné ručení .... tak nevím jestli by ušetření na dani darovací nebylo dražší.

No ale jinak nevím co řešíte s cenami obvyklými a s darovací daní .... osobně jsem pro prodej (a všem může být šumák, že peníze prošly imaginárně) .... jedinou podmínkou je to, že bratr vlastní auto déle než jeden rok.

Použijte kupní smlouvu dle § 588 a násl. občanského zákoníku (možná nějakou budu mít ještě v počítači protože jsem už taky jedno auto prodal). Cenu uveďte by woko plus mínus přibližnou (koukněte na net za kolik se podobná auta prodávají a klidně ji dejte ještě vyšší).
No a jak s daněmi ... nijak ... dle § 4 odst. 1 písm c) zákona o daních z příjmů je prodej motorových vozidel (pokud doba mezi nabytím a prodejem je více než jeden rok) osvobozen od daně z příjmů. Čili nikam se ten příjem nepíše a nic se z něj neplatí.
No a jak s penězi. Napište potvrzení o zaplacení a to prodávající podepíše ... no a to je celé ... :-)
Když nevíš co s tím, tak to zaúčtuj na základní stádo.
Rop
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Slonik 20. 7. 2007 13:52

rop: "přetažení přes rodiče" by mělo smysl při třeba 500.000,-, souhlasím s tím, že v tomto konkrétním případě by "transakční náklady" byly pravděpodobně vyšší.

S cenami obvyklými jsem pouze reagoval na nápad prodat auto za 1,-. Co se týče prodeje či darování je to u auta v ceně cca. 40.000,- daňově celkem jedno; pokud je v držení dárce méně než 1 rok, viděl bych to spíše na dar.
Slonik
Expert

Odeslat příspěvekod Fuck8r 20. 7. 2007 14:11

má ho kratší dobu než rok ... já mám pocit že tu jsme v demokratické zemi a tak si můžeme říct jakoukoli cenu ... proč bych nemohl prodat svoje auto za korunu - je to moje auto a jen moje věc jestli za něj chci sto tisíc nebo kačku ...
Fuck8r
Přeborník

Odeslat příspěvekod Jeffe 20. 7. 2007 15:29

Prodat za korunu ho muzes, ale dan by jsi zaplatil podle obvykle ceny ;) :lol: Zivot je kruty :mrgreen:
Superforum - v malých dávkách neškodí v jakémkoliv množství :D
Jeffe
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod Rop 20. 7. 2007 19:14

Fuck8r píše:má ho kratší dobu než rok ... já mám pocit že tu jsme v demokratické zemi a tak si můžeme říct jakoukoli cenu ... proč bych nemohl prodat svoje auto za korunu - je to moje auto a jen moje věc jestli za něj chci sto tisíc nebo kačku ...c/quote]

A takhle presne se tuneluje ... a pak všichni nadávají, že se zase něco rozkradlo ... jo jo .... každý by měl začít u sebe ....

Takže ... odhadnout cenu znalcem ... a když bude méně než 60 000 Kč tak dar ... když více tak počkat až to bude jeden rok :-) Pak bude daň nula ....

Není zač ...
Rop
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Slonik 20. 7. 2007 19:41

Rop: pokud se nemýlím, tak v tomto případě zákon znalecký posudek nevyžaduje. Myslím, že pro eventuelní prokázání hodnoty vozu by stačila nabídka ze dvou autobazarů, že jsou ochotny vykoupit vůz za tolik a tolik. Ale jistý si v tom nejsem - ony finanční úřady jsou ve výkladech často velmi kreativní ... :-/ Znalec je jistota, ale taky peníze navíc :-(
Slonik
Expert

Odeslat příspěvekod Rop 20. 7. 2007 20:29

Tak já jdu cestou nejrychlejší a přitom nejlevnější ... oběhnout dva autobazary a jejich výkupní ceny nejsou pro FU směrodatné ... a prokázání je na straně poplatníka .... a než se hádat s úřednicí to si radši těch pár korun zaplatím .... :-)
Rop
Návštěvník

Další stránka