práva pronajímatele vůči najemníkovi

Tady můžete řešit otázky týkající se dědění, diskriminace a další.

Moderátor: Moderátoři Pauza.cz

Odeslat příspěvekod gotti 7. 6. 2007 18:13

ahoj.chtěl by jsem vás poprosit o radu.konkrétně jde o to,že bydlím v podnájmu a mám smlouvu na dobu určitou do 31.12.2007 a dnes jsem dostal od města byt a volal jsem to dnes tomu pronajímateli,že by jsem se chtěl k 30.6. odstěhovat a on mi řekl,že mu to mám napsat písemně a že jsem povinej tam ještě 3měsíce zůstat,nebo mu dát ještě 3 nájmy a můžu jít.myslíte si že na to má právo?nebo se můžu odstěhovat kdy chci?
ve smlouvě nic o tom že by byla nějaká výpovědní doba 3 měsíce nemám.

je tam napsáno přímo tohle:

pronájem se uzavírá na dobu určitou.doba pronájmu počíná běžet od 1.11.2006 do 31.12.2007.pokud nájemce požádá nejpozději 3 měsíce před skončením nájemní doby pronajímatele o prodloužení,zavazuje se pronajímatel tuto možnost projednat.smluvní strany si výslovně sjednávají možnost jednostraného okamžitého odstoupení od smlouvy při porušení zákoníku.po skončení pronájmu předá nájemce předmět pronájmu do skončení nájemní doby ve stavu v jakém ho převzal.smluvní strany vyrovnávají vzájemné závazky a pohledávky při skončení nájemního vztahu.

platim mu měsíčně 3 tisíce navíc za to,že tu bydlim a on ještě tohle.
gotti
Návštěvník

Odeslat příspěvekod iwigirl 7. 6. 2007 20:43

Výpovědní lhůta 3 měsíce je bohužel zakotvena přímo v zákoně... Já bych doporučila se s ním domluvit, že za sebe seženeš někoho jiného, kdo se od července nastěhuje..
iwigirl
VIP uživatelka

Odeslat příspěvekod Rop 7. 6. 2007 23:14

Na FinExpertu něco podobného bylo probíráno ve vláknu o pronájmu bytu
Když nevíš co s tím, tak to zaúčtuj na základní stádo.
Rop
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Bungo 8. 6. 2007 12:55

Ja bych taky se snazit s nim domluvit. Anebo se zacit chovat tak, aby najemce podnajemni smlouvu sam vypovedel... Ale to je dost na ostre lokty.
Excuse me, is this the Society for Asking Stupid Questions ?
Bungo
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod gotti 8. 6. 2007 17:49

ve smlouvě mám napsáno,že majitel se bude starat o opravy bytu a v dalším odstavci je uvedeno,že můžou obě dvě strany ukončit okamžitě při porušení smlouvy a zákoníku.

v tom bytě nebyl ani zapojený plynový sporák,nebyli tam vůbec žádný trubky k tomu,tak jsem týden po nastěhování platil 1500kč za zapojení toho sporáku a mám k tomu doklad.plynař právě říkal,že by ho zajímalo,kdy napsledy dělal revizy,že by to ani neprošlo.že by jsme se mohli klidně i otrávit a v koupelně neteče v umyvadle studená voda.jsou ucpaný trubky a instalatér říkal,že bym se to muselo celý rozkopat.myslíte si,že by jsem mohl uplatnit okamžité odstoupení od smlouvy?
gotti
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Bungo 8. 6. 2007 20:57

Teoreticky by to slo. Ze bys nahlasil zavadu a pokud s tim nebude nic delat tak odstoupit od smlouvy. No a pokud by chtel namitat neplatnost odstoupeni, tak by musel jit pres soud a to si spousta lidi rozmysli. Mozna to je i pripad najemce, znas-li ho.

Taky zalezi na ostatnich podminkach podnajmu. napr. koho je ten byt, ktery je podnajiman? Jestli to je obecni byt, a on je najemce a "nacerno" ti ho podnajima, tak mu taky pohrozit, ze by mohlo dojit na urad anonymni podani... Vi pronajimatel o tom, ze je byt podnajiman?
Bungo
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod Rop 8. 6. 2007 23:06

Ono to s tím odstoupením od smlouvy není zase tak jednoduché ... viz § 679 občanského zákoníku

Pokud byt není byt nezpůsobilý bydlení, nebo není zdravotně závadný, tak důvody pro odstoupení od smlouvy nejsou.

Co je ve smlouvě přesně napsáno ohledně těch oprav? Všechny opravy, nebo jen velké opravy ... zákon totiž určuje, že drobné opravy spojené s běžnou údržbou musí provádět nájemce, pokud ve smlouvě není něco jiného ... takže co tam přesně je?

Jinak pokud ohlasis zavadu a nic s tim pronajimatel neudela, pak ty to opravis a muzes pozadovat nahradu ... ale ne odstoupit od smlouvy ...
Když nevíš co s tím, tak to zaúčtuj na základní stádo.
Rop
Návštěvník

Odeslat příspěvekod gotti 9. 6. 2007 07:29

mám napsáno:
"pronajímatel je povinen předat předmět pronájmu ve stavu způsobilém k řádnému užívání,v tomto stavu jej svým nákladem udržovat a zajistit nájemci plné a nerušené užívání.nájemce je povinen hradit si drobné opravy."

to,že by jsem si musel pozvat instalatéra a celá koupelna by se musela rozkopat,kvůli ucpaným trubkám,není podle mě drobná oprava,nebo že když tu byl plynař,tak říkal že je v bytě podomácku udělaný plyn a že on sám by to raději vůbec nezapínal a že kdyby dělal revizi,že by to určitě neprošlo.a to se tu topí gamatama na plyn a je tu plynový sporák.máme dvě malí děti a podle mě tím i riskujeme unik toho plynu,když je to tu halabala udělaný.co myslíte?

jinak díky za vaše rady a názory :)
gotti
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Bungo 9. 6. 2007 14:09

Ja si opravdu myslim, ze pokud nahlasis zavady a popises to takhle jak tady - a nebude se s tim nic delat, tak mas narok na odstoupeni od smlouvy. Byt nebude ve stavu způsobilém k řádnému užívání.

On kdyby s tim nesouhlasil, musel by jit pres soud. Kdyz zhodnotis pronajimatelovu osobnost. Myslis, ze prave on, by chtel neco resit soudne? Vypada na to?
Bungo
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod gotti 9. 6. 2007 19:31

ještě mě tak napadlo.já jsem tu v tom bytě normálně hlášenej,s manželkou a dvěma dětmi,ale zálohy na plyn,elektriku,vodu jsme se nikde nehlásili a chodí to pořád na jeho už mrtvou mámu.takže on vlastně ani nás nikde nehlásil a vše je teda hlášeno jen na jednu osobu a ještě k tomu když už nežije.není to z jeho strany nezákoný?
gotti
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Slonik 10. 6. 2007 09:50

gotti: no maximálně může přijít pán s kleštěma a elektřinu odcvaknout. Vypadá to absurdně, ale je to tak. Nejsi jejich zákazník. Faktem je, že to dodavatelé služeb neberou tak dramaticky - podstatnější je pro ně, zda platíš :-). Znám případ, kdy člověk takhle odebírá proud a plyn na svojí babičku, která zemřela před 15 lety. Platí včas, takže to nikoho moc nezajímá. A energetici a plynárníci si mohou připsat, že mají nejstaršího zákazníka v republice :-D
Určitě možná s váma tak jakoby nesouhlasím!
Slonik
Expert

Odeslat příspěvekod gotti 10. 6. 2007 10:34

mi se ve čtvrtek stěhujeme konečně pryč.ale je to z jeho strany protipravní né?já pořád hledám s čím by jsem na něj mohl vyrukovat já,když se nechce rozumně domluvit.
myslíte,že ty závady na bytě a že nás tu nemá čtyři lidi hlášený na plynárně,vodárně,..že by to hrálo spíše pro nás? ,kdyby nás dal náhodou k soudu?s nájmem jsme s ním vyrovnaný a tenhle měsíc máme ještě placenej.a taky by mě zajímalo,jestli odvádí vůbec dan z pronájmu bytu.nájem je tu 1000kč a my mu platíme 4000kč.
gotti
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Benjamin 10. 6. 2007 10:44

gotti: Sezen si par lidi, kteri potvrdi soucasny stav. Potom, pokud mas na to nervy, muzes udelat proste to, ze se odstehujes, nic navic nezaplatis, a at se soudi... Pri trose stesti se na to vzhledem k okolnostem proste vykasle.
Umělá inteligence není soupeř pro přirozenou hloupost.
Benjamin
Návštěvník

Odeslat příspěvekod gotti 10. 6. 2007 12:03

tady schválně posílám jen tak pro představu,jak vypadají trubky od plynu
http://multipics.net/?id=15276&klic=kfvR1yvy&overall=1
gotti
Návštěvník