Okamzite zruseni prac. pomeru - odstupne

Tady můžete řešit otázky týkající se dědění, diskriminace a další.

Moderátor: Moderátoři Pauza.cz

Odeslat příspěvekod Gumak 3. 6. 2007 09:04

Zrusil jsem prac. pomer podle § 56 odst. 1, pismeno b. Ve vypovedi jsem jako duvod uvedl, ze "mzda mi nebyla vyplacena do 15 dnu po uplynuti jeji splatnosti".

V odstavci 2 zminovaneho paragrafu se pise, ze mam pravo na odstupne podle § 67 (coz znamena 3 nebo 12 platu). Tuto poznamku (ze mam pravo) jsem vsak ve vypovedi nikde neuvedl. Je i presto zamestnavatel povinen vyplatit odstupne?

Do kdy je zamestnavatel povinen dluh zaplatit? (aby nedoslo k promlceni)
Jakym zpusobem lze ze zamestnavatele dluznou castku vymahat? A do jake doby je potreba provest prislusne kroky? (opet aby nedoslo k promlceni)
Gumak
Návštěvník

Odeslat příspěvekod iwigirl 3. 6. 2007 09:21

Povinnost vyplatit odstupné je uvedena přímo v zákoně, netřeba se jí tedy dovolávat přímo ve výpovědi.

§67 odst. 3:
Odstupné vyplácí zaměstnavatel po skončení pracovního poměru v nejbližším výplatním termínu určeném u zaměstnavatele pro výplatu mzdy nebo platu, pokud se se zaměstnancem nedohodne na výplatě odstupného v den skončení pracovního poměru nebo na pozdějším termínu výplaty.
iwigirl
VIP uživatelka

Odeslat příspěvekod Gumak 15. 6. 2007 20:15

iwigirl píše:Povinnost vyplatit odstupné je uvedena přímo v zákoně, netřeba se jí tedy dovolávat přímo ve výpovědi. /quote]

Jedna se skutecne o povinnost? Potrebuji mit jistotu. Zamestnavatel si mne totiz dovolil tvrdit, ze podle nej nemam na odstupne narok - jakoby zamestnavatel rozhodoval o tom jestli odstupne dostanu nebo ne.

V pripade podani zaloby jaka je sance, ze bude rozsudek v muj prospech?
Gumak
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Rop 15. 6. 2007 20:58

No kdyz je to v zakone tak to bude asi povinnost ... :)

V pripade soudu budete muset prokazat zrejme ze jste mzdu nedostal do 15ti dnu po jeji splatnosti a ze jste nedostal ani odstupné :-)
Když nevíš co s tím, tak to zaúčtuj na základní stádo.
Rop
Návštěvník