Zabavovani veci ve skole

Tady můžete řešit otázky týkající se dědění, diskriminace a další.

Moderátor: Moderátoři Pauza.cz

Odeslat příspěvekod Bungo 12. 4. 2007 13:03

Pokusim se vyjadrit k mnoha ruznym nazorum.

Tahle vec ma nekolik rovin:

Skolni rad X Zakony CR

Pohled studenta (SUKa) X Pohled ucitele

Je jiste, ze skolni rad, nema vetsi pravni silu, nez zakony teto zeme. Tudiz ucitele nemohou svevolne brat, nebo nicit zakovy veci. Pokud by tedy ucitel sebral zakovi mobil v hodnote 10.000 Kc, s tim, ze uz mu jej nikdy nevrati a necha si ho, pak bychom mohli hovorit o spachani trestneho cinu.

§ 247 definuje krádež takto:

"Kdo si přisvojí cizí věc tím, že se jí zmocní, a

1. způsobí tak škodu nikoli nepatrnou,
2. čin spáchá vloupáním,
3. bezprostředně po činu se pokusí uchovat si věc násilím nebo pohrůžkou bezprostředního násilí,
4. čin spáchá na věci, kterou má jiný na sobě nebo při sobě, nebo
5. byl za takový čin v posledních třech letech odsouzen nebo potrestán,

bude potrestán odnětím svobody až na dvě léta nebo peněžitým trestem nebo propadnutím věci nebo jiné majetkové hodnoty."

Pokud ucitel tedy vezme zakovi vec ktera ma mensi hodnotu nez 5.000 Kc nemuze se jednat o kradez.

Dale je tady fakt, ze kradez je umyslny trestny cin. Ucitel by musel mit UMYSL, danou vec odcizit. To, ze urcitou vec zabavi s umyslem ji pozdeji vratit, tak taky nenaplnuje podstatu umyslu si vec prisvojit.

Ted tady mame pohled SUKa, ktery je samozrejme diametralne odlisny od pohledu ucitele. SUK chce co nejvice prav, jistot a "svobody". Ucitel chce autoritu, a vhodne prostredi pro vyuku. Kdybychom upenlive dbali na prava zaku, znamenalo by to pak, ze by skola byla spise holubnik a pro kazdou vec, kterou by ucitel do konce hodiny zabavil bychom volali policii. To jiste neni spravne. Na druhou stranu aby si ucitele mohli se zaky a jejich majetkem delat co chteli, taky neni spravne. Je treba najit symbiozu.

Tu ja vidim v tom, ze ucitel danou vec zabavi a vyda treba rodicum. To, ze zak vec pres rodice resit nechce - je uz vedlejsi. Rodice za nej do jeho zletilosti maji zodpovednost.

K ostatnim prispevkum.

ToMMyK píše:
Ja na tom teda vidim spatne to, ze si ucitel svevolne bez potrestani porusuje zakony CR. A taky me vadi to, ze tady lidi neznaji sva prava a povinnosti.
Suk se mel sice ridit skolnim radem, ale to co predvedl ucitel je nezakonne. Mel to resit, tak jako kazdy. Treba reditel/ kazensky postih.

To, ze lide neznaji sve prava a povinnosti je na VELMI dlouhou debatu. Zabavovani veci opravdu neni podle zakona uplne koser, ale trvam na tom, ze o trestnem cinu v DRTIVE vetsine pripadu nemuze byt ani rec.

SUK by mohl pres rodice resit vec soudne zalobou na vydani veci (reivindikace), ale to je podle me to nejnestastnejsi reseni a melo by byt pouzito az v krajnich a vyhrocenych pripadech

ToMMyK píše:Ally: ucitel mu zabavil sluchatka s umyslem si je privlastnit na dobu cca tri mesicu. Takze kradez to neni? Mohl bych si prosim privlastnit tve auto na dobu cca dvou let?

Smichavas hrusky a jablka. Ucitel sluchatka nezabavil proto, aby je do konce roku mohl pouzivat. Kdyby ses zmocnil Allyina auta v umyslu ho pouzivat dostali bychom se k § 249 neopravnene uzivani cizi veci - a to uz jsme zase nekde jinde.

quote="ToMMyK"]Jak byste resili, kdyby vam sluchatky byla navracena pouzivana/poskozena/nefunkcni?

Pak by mel SUK narok na nahradu skody

Noovo píše:dobre, tak mi ted rekni, kdyby to bylo podle tebe, tedy vraceni veci hned po hodine, a ten dotycny by to tomu uciteli udelal zase a zase a takhle by se postup s vracovanim a branim sluchatek opakoval donekonecna...o tom ta skolni demokracie asi je, nebo ja to nechapu...

To uz by se pak dalo treba resit kazensky - a cim dal tvrdeji ;-)

ToMMyK píše:Po dovrseni 15 let veku prejimas za sebe trestni odpovednost. Mimo jine. A taky nabyvas urcitych prav, jako napr uzavrit kupni smlouvu. Tudiz, kdyz si neco koupis, tak je to tvoje, bez ohledu na to, jaky na to mas narok moralni

No uzavrit kupni smlouvu muze i petilete dite... Pokud je k danemu pravnimu ukonu dostatecne rozumove vyspele. (Dam mu 10 korun at si jde koupit zmrzlinu)

To, ze si koupis za sve penize nejakou vec a jsi jejim faktickym vlastnikm, je jedna vec. Rodicovska odpovednost vec druha...
Excuse me, is this the Society for Asking Stupid Questions ?
Bungo
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod MgX 12. 4. 2007 13:14

Bungo

díky, že jsi nám tu ,,uklidil". Bylo to třeba. Rád jsem si přečetl Tvé názory a to, jak by na celou situaci nahlížel ,,zákon".

Pokud můžu dovolím si položit Ti jeden dotaz.
Napsal jsem toto:
Také platí dle mého názoru to, že ... pokud suk nemá 18 let, pak je jedno, že si sluchátka koupil on. Když rodiče budou souhlasit s jejich zadržením, má prostě smůlu. Oni za něj nesou zodpovědnost, a to i za jeho věci.

Měl jsem tudíž pravdu, či nikoliv :?:

Díky za informaci.
S pozdravem MgX
MgX
Administrátor

Odeslat příspěvekod Anonymous 12. 4. 2007 13:17

Myslím, že na Tvoji otázku je odpověď zde:

No uzavrit kupni smlouvu muze i petilete dite... Pokud je k danemu pravnimu ukonu dostatecne rozumove vyspele. (Dam mu 10 korun at si jde koupit zmrzlinu)

To, ze si koupis za sve penize nejakou vec a jsi jejim faktickym vlastnikm, je jedna vec. Rodicovska odpovednost vec druha...
Anonymous

Odeslat příspěvekod MgX 12. 4. 2007 13:23

Díky Jersey II.,

četl jsem onen příspěvek poctivě. Právě proto, že jsem si všimnul i oné , Tebou citované pasáže, chtěl jsem se ujistit, že jsem měl skutečně pravdu.

Šlo mně o to, abych si slova Bunga špatně nevysvětlil, a tudíž nežil v omylu ;-)

aneb....... kdo se neptá, nic se nedozví :mrgreen:
S pozdravem MgX
MgX
Administrátor

Odeslat příspěvekod Anonymous 12. 4. 2007 13:28

Máš pravdu :wink: .. Já jen, že mi toto připadalo přesně jako odpověď na to, co se ptáš, ale uvidíme.. Aneb, udělej ze sebe blba raději jednou, než ho dělat celý život (neber to osobně, ale věřím, že to v Tvém případě nehrozí a pochopíš, jak to myslím.)
Anonymous

Odeslat příspěvekod suk 12. 4. 2007 13:44

blino píše:pokial nieje ten ucitel cvok urcite sa s nim bude dat rozumne dohodnut...

ja tusil ze se s nim nedohodnu :mrgreen:

btw ja ty sluchatka uciteli dobrovolne nevydal, vzal si je bez dovoleni sam.

kdyz vyzkousi jestli ty sluchatka jsou funkcni a jak hrajou, uz je to neopravnene pouziti cizi veci? verim tomu ze to vyzkousi :mrgreen:

Noovo píše:dobre, tak mi ted rekni, kdyby to bylo podle tebe, tedy vraceni veci hned po hodine, a ten dotycny by to tomu uciteli udelal zase a zase a takhle by se postup s vracovanim a branim sluchatek opakoval donekonecna...o tom ta skolni demokracie asi je, nebo ja to nechapu...
Provokuju rad a hodne, ale zase takhle ne. Jak jsem jiz napsal, sluchatka nejsou zakazany (no vlastne ted uz jo).

ToMMyK píše:Snad jen ukrast mu to z kabinetu.
Tohle ze vtip? On napad to neni spatnej, ale jestli si ty sluchatka odnese domu...

Noovo píše:ses blbej
za to ale nemuzu ja, ja uz se tak narodil. a za to ze jsem se narodil me snad ani ucitel nemuze trestat?:D

ToMMyK píše:Treba reditel/ kazensky postih.
V jeho pripade to vidim jak zabaveni tak nejaka ta dutka.

MgX píše:Prostě si ony sluchátka měl sundat a zbytečně neprovokovat.o/quote]
Kdyz bych byl jeste vetsi puntickar nez jsem ted tak bych mohl rict ze jsem jeho prikazy splnil. Sluchatka jsem sundal kdyz si rekl. Pak jsem je teda sice nandal ale to mi nezakazal. A potreti jsem akorat pustil hudbu do sluchatek lezicich na stole. Pak prisel a odpojil mi je a nechal si je. :D
Pokud nesouhlasíte s mým názorem, popřemýšlejte sami nad sebou. Opravdu si myslíte, že já bych se mohl mýlit?
----
You are an inspiration for a birth control...
suk
Sherlock Noha 2010

Odeslat příspěvekod Slonik 12. 4. 2007 13:53

Nejsem právník a na celý "problém" se dívám selským rozumem. Moje docházka na základní školu spadá do dob hluboké totality, takže je mi jasné, že se od té doby dost změnilo. Netuším (a nikdo to tu neřekl), zda k "zabavení" sluchátek došlo při hodině nebo o přestávce. Pokud při hodině, tak to vidím jako logický krok učitele k zajištění normálních podmínek pro výuku, pokud o přestávce, tak spíš jako určitý druh šikany. Asi nejsprávnějším postupem by bylo pozvat si rodiče, aby si pro sluchátka přišli. Pokud by odmítli, tak by je škola měla doporučeně odeslat na jejich adresu.
Určitě možná s váma tak jakoby nesouhlasím!
Slonik
Expert

Odeslat příspěvekod Noovo 12. 4. 2007 14:22

Noovo píše:ses blbej
za to ale nemuzu ja, ja uz se tak narodil. a za to ze jsem se narodil me snad ani ucitel nemuze trestat?:D

ted sis pekne vypichnul jednu cast, o ktere si myslis, ze sem te nazvala blbym...chapej to je vseobecny srovnani chaaaapes....

vsechno ma svuj rad, rad na pracovisti, rad ve skole nebo treba rad ve fotbale...se podivej jak to dopada, kdyz fotbalisti nedodrzi rad...ostuda a pokuta pro cely tym...uz to chapes? Vim, ze si rikal, ze sluchatka byly povolene a ted vlastne kvuli tobe nebudou, tady vidis dopad, kdyz se to porusi...proste jsou veci, ktere do skoly nepatri s tim se musis smirit, klidne si je tam nos, ale kdyz je hodina tak je schovej, na tohle jsou prave prestavky...
Diky kdybys to pochopil, nechci ti uz vice vysvetlovat...
A jednoho teplého červnového dne se narodila Noovo:))

Love is a Losing Game

VENUS=Noovo :)

BYLO TO SILNĚJŠÍ NEŽ JÁ...Valmont (a já to také ráda používám:))
Noovo
Přeborník

Odeslat příspěvekod suk 12. 4. 2007 14:28

ja to chapu jak to myslite. priste uz se budu ptat ostatnich pres ICQ nez ucitele. radsi uz nebudu predstirat zajem :D
Pokud nesouhlasíte s mým názorem, popřemýšlejte sami nad sebou. Opravdu si myslíte, že já bych se mohl mýlit?
----
suk
Sherlock Noha 2010

Odeslat příspěvekod Noovo 12. 4. 2007 14:50

a k tomu necht ti dopomahej Buh amen...
A jednoho teplého červnového dne se narodila Noovo:))

Love is a Losing Game

VENUS=Noovo :)

BYLO TO SILNĚJŠÍ NEŽ JÁ...Valmont (a já to také ráda používám:))
Noovo
Přeborník

Odeslat příspěvekod Bungo 12. 4. 2007 17:42

suk píše:ja to chapu jak to myslite. priste uz se budu ptat ostatnich pres ICQ nez ucitele. radsi uz nebudu predstirat zajem :D

Rebelujes, chapu, taky jsem byl pruserar a na vysvedceni byly jednicky skoro jen z telocviku a vytvarky ;-) Ale je treba najit tu spravnu miru. Argumentovat tim, ze ses s tim narodil je jen zasterka vlastni nemohoucnosti a nechuti. Ale na to prijdes casem... A cim driv tim lip ;-)

MgX píše:Bungo
Pokud můžu dovolím si položit Ti jeden dotaz.
Napsal jsem toto:
ti]Také platí dle mého názoru to, že ... pokud suk nemá 18 let, pak je jedno, že si sluchátka koupil on. Když rodiče budou souhlasit s jejich zadržením, má prostě smůlu. Oni za něj nesou zodpovědnost, a to i za jeho věci.o/i]

Měl jsem tudíž pravdu, či nikoliv :?:
-/quote]

Da se to tak rici ;-) Dite se ale muze vyjadrovat ke vsem zalezitostem, ktere se ho tykaji. Kdyby rodice brali 17 letemu diteti vsechny veci ktere ma a na ktere si vydelal (a prodavali by je za alkohol ap.), tak by se samozrejme dite mohlo branit. A dokonce zadat na rodicich nahradu skody. Zastupoval by dite organ socialne-pravni ochrany deti... Ale to uz jsme zase jinde ;-)
Bungo
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod suk 12. 4. 2007 20:29

Bungo píše:Rebelujes, chapu, taky jsem byl pruserar a na vysvedceni byly jednicky skoro jen z telocviku a vytvarky ;-)
Vytvarka? Myslis ze chodim na gympl nebo snad na zakladku? Bleeh.

A pri telocviku jsem teprve drzej. Ja ty kliky delat nebudu bolej me ruce. Nastesti mi pri telaku nema co zabavit :mrgreen:
----
suk
Sherlock Noha 2010

Odeslat příspěvekod ToMMyK 12. 4. 2007 20:43

Bungo: Zdravim kolegu od konkurence z Prahy :). Vicemene souhlasim, s tim co jsi napsal. Je problem prave v tech ruznych pohledech na vec. Tento flame ale vznikl spise proto, ze se zde michaly dva pohledy na vec a to pravni a "selsky rozum". Jinak sdilim podobny nazor jako ty. <noflame> teda az na to, ze jsem NIKDY netvrdil, ze by se jednalo o trestny cin :) </noflame>
Kdyz turbo tlaci, tri valce staci
ToMMyK
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Bungo 12. 4. 2007 20:56

Ja ruzne pohledy na vec chapu a snazim se na ne tak nahlizet.
Nerekl jsem, ze jsi tvrdil, ze by se jednalo o trestny cin ;-)

Jinak taky zdravim.

suk píše:Vytvarka? Myslis ze chodim na gympl nebo snad na zakladku? Bleeh.

A pri telocviku jsem teprve drzej. Ja ty kliky delat nebudu bolej me ruce. Nastesti mi pri telaku nema co zabavit :mrgreen:

Mluvil jsem o sobe. Ja vytvarku mel. Nevim co si tou drzosti dokazujes. To co se ti ted zda vtipne, bude se ti zdat za par let MIMORADNE hloupe. Kazdy sveho stesti strujcem. Ja bych tvym ucitelem byt nechtel. Navic by me brzy vyrazili, protoze bych spratky liskal...

Ale nechme OT...
Bungo
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod suk 12. 4. 2007 21:00

[ot]drzosti si nedokazuju nic, drzosti dokazuju ze me ty ucitele s celou skolou pekne se**u. jestli snad nekdo mysli ze proto abych byl king mezi spoluzakama, tak to fakt ne :) [/ot]

// Bungo - zvetseno na citelnou velikost
----
suk
Sherlock Noha 2010

Předchozí stránkaDalší stránka