od MgX 29. 4. 2008 19:58
xmms v zásadě je důležité, jak by obchod byl schopen prokázat, že zrovna ona (třeba Tebou vybraná) limonáda pochází z jejich prodejny. Samozřejmě v případě limonády za pár korun, by se to zřejmě řešilo celkem v poklidu.
Tak jak bylo uvedeno, zadržet Tě mohou, ale .... když se neprokáže že zboží bylo ukradeno, či že žádné nemáš, mají problém. Ono takové zadržení musí proběhnout citlivě a pokud možno ,,bezdotekově". Protože právě v případě, že tomu tak není a navíc nic nebude u ,,zloděje" nalezeno se zcela určitě nejedná o zákonem povolený postup.
Vzhledem k tomu, že nejsem právník ... pakliže se mýlím - omlouvám se.
BTW:
Já myslím, že každý člověk, který vchází do obchodního domu apod. ví, že pravidlem jisté upřímnosti a fér jednání je, ochrance ukázat vnášené zboží. Pakliže má nakupující od zboží zakoupeného jinde stvrzenku, není problém, pokud ji nemá, je vždy lepší se uchránit zbytečného časového zdržení, a to tím, že zboží ochrance (příslušnému pracovníkovi) ukážu. Někde to řeší tak, že ochranka zboží zabalí do igelitového sáčku a ten uzavře specifickou nálepkou, kterou nelze bez jejího poškození sejmout.
Mně by se také nelíbilo, kdybych vlastnil obchod a někdo mně tam chodil krást - také bych to řešil.
S pozdravem MgX