Zdravím všechny,
chtěl bych se zeptat, jak je to ve skutečnosti s biometrickými údaji na občanských průkazech v České Republice?
Nedávno jsem si vyřizoval nový občanský průkaz, kde již musí být podle Evropského práva čip, který má obsahovat biometrické údaje o občanech ČR.
A i když vám při vyřizování tohoto nového ob. průkazu nabídnou si tento čip aktivovat a vy tuto možnost aktivně odmítnete, stejně musíte při vyřizování tohoto dokladu odevzdávat do systému otisky prstů.
Na můj dotaz, když bude tedy čip deaktivovaný (když si jej nechci dobrovolně aktivovat) a nebude tedy potencionálně zneužitelný při oskenování nějakým dálk. terminálem (potenc. hackerem) mi bylo odpovězeno, že čip tedy aktivní nebude a nepůjde z něj nic dálkově přečíst, načež jsem došel k závěru, že čip na občance aktivní je.
Zjistíte to, pokud čip přiložíte k telefonu S "NFC" a pomocí aplikace na čtení NFC čipů se vám do telefonu přenesou informace a kódy o obč. průkazu.
Můj první dotaz zní:
Protože existují stínící a ochranné pouzdra proti přečtení NFC čipů (platebních karet apod.).
viz odkaz: https://www.cryptalloy.cz Zajímalo by mě, zda opravdu tyto NFC čipy na občanských průkazech (i při výslovném nesouhlasu o aktivaci čipu) obsahují citlivé a potencionálně zneužitelné informace, které by bylo případně nutné (pokud chcete) chránit ochrannými stínícími obaly proti čtení NFC čipů?
A druhý dotaz:
Pokud se snímané biometrické údaje (otisky prstů) neumístí na čip občanského průkazu (nechcete si aktivovat čip na občance), co se tedy pak děje s těmito biometrickými údaji v systému úřadů?
Jdou snad otisky prstů do databáze policie ČR? Nebo se nekompromisně mažou?
Vím, že v jiných zemích jako USA je to běžné (snímání otisků prstů), ale tady v České Republice si podle EU práva člověk opravdu připadá jako trestanec, když musí dávat otisky prstů někam do systému a neví vůbec komu a kam to vlastně jde.
Předem děkuji alespoň za nějaké částečné osvětlení celé věci.