Neproplaceny priplatek za svatek od zamestnavatele

Tady můžete řešit otázky týkající se dědění, diskriminace a další.

Moderátor: Moderátoři Pauza.cz

Odeslat příspěvekod Jack111 16. 2. 2013 14:42

Zajít za šéfem a říct mu, že ti nezaplatil 7 hodin za svátek?
Jack111
Přeborník

Odeslat příspěvekod Slonik 17. 2. 2013 20:21

brzdil987: Podle toho co jsi napsal jde o 2 hodiny neproplacených příplatků za práci ve svátek. Jak píše MgX, chce to komunikovat.

S MgX bych se akorát přel o ten nový software - pokud ten počítá směnu po hodinách, tak se může stát, že jsi o 5 hodin příplatku oproti předchozímu stavu jakoby "přišel", ale je to OK, protože jsi těch 5 hodin pracoval ne o svátku, ale v pracovní den a s tím nic neuděláš.
Určitě možná s váma tak jakoby nesouhlasím!
Slonik
Expert

Odeslat příspěvekod MgX 17. 2. 2013 21:12

Já přesně nechápu o co přišel/měl přijít ...

Obecně jsem tedy uvedl, že případný přechod na nový program nemůže být důvodem pro krácení mzdy, resp. vysvětlení, že za to může program. Samozřejmě, že v případě Tebou naznačené verze, by asi platilo co píšeš.
S pozdravem MgX
MgX
Administrátor

Odeslat příspěvekod Slonik 18. 2. 2013 11:34

Podle toho co říkal to chápu takhle:

Dříve měl směnu z 31.12./1.1. placenou celou jako by byla celá ve svátek.

Nový software počítá směny jinak - po hodinách, čili nyní jí měl placenou jen část (do silvestrovské půlnoci standard, od půlnoci do rána s příplatkem).

Nedošlo tedy ke krácení mzdy - spíše byl stav uveden na správnou míru a s novým softwarem již nejsou "nadbytečně" vypláceny příplatky za dobu kdy na ně není nárok.

Jak říkal, příplatek dostal za 5 hodin. Jelikož část směny, která spadá na svátek má 7 hodin (00:00 - 07:00) a dostal jej za 5 hodin, čili došlo podle mého názoru k chybě (svátek započítaný místo za nový rok za Silvestra) a o ty dvě hodiny příplatku ho "obrali".
Slonik
Expert

Odeslat příspěvekod MgX 18. 2. 2013 21:51

Pokud je to jak píšeš, pak se stroj nemýlí a počítá to dobře (oddělená hodinová sazba běžný den/svátek)... ale s momentálním možným omylem za dvě hodiny (kdy ho „obrali“) ... ale nejsem mzdová účetní...
S pozdravem MgX
MgX
Administrátor

Odeslat příspěvekod Slonik 19. 2. 2013 09:56

Tak nějak bych to viděl :-).
Slonik
Expert

Odeslat příspěvekod brzdil987 19. 2. 2013 10:37

Ahoj. Pracovní směna 7-19 a 19-7.

31.1.2012 jsem nastoupil na noční směnu - počítalo se mi 8 hodin noční.
( starý systém )

1.1.2013 jsem nastoupil na noční směnu - ( měla se mi počítat podle starého systému - 8 hodin noční, 12 hodin svátek ) - počítá se 8 hodin noční, 5 hodin svátek ( nový systém )

protože podle nového systému jsem nastoupil až 1.1.na noční směnu v 19 hodin tak se mi počítá 19-00 5 hodin svátku ( nezapočítá se 7 hodin z přelomu 31.12/1.1. 00-07, který není zanesen do nového systému, protože spadá do starého ).

Ve středu po noční jdu do mzdovky, abych se tam s nima domluvil.

Samozřejmě jsem to na začátku bral přes vedoucí, ale to nepomohlo :/
brzdil987
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Slonik 19. 2. 2013 20:34

Brzdil: trochu to začínáš komplikovat ještě příplatky za noční, o nichž jsi původně vůbec nemluvil. Z toho co jsi teď napsal plyne, zda jsi dostal příplatek za svátek za směnu 31.12./1.1. v plné výši (12h) a asi se budou vykazovat někde jinde.

Nový systém se tedy podle toho co píšeš týká směny 1.1./2.1. a tam je opravdu odpovídající příplatek za svátek pouze 5 hodin (19:00-24:00), protože 2.1. byl normální pracovní den.

Za směnu z 31.12./1.1. by ti mělo náležet minimálně 7 hodin příplatku (možná i 12 hodin, pokud se to počítalo podle starého systému, který bral směny "vcelku").

O tom, že by ti eventuelně neproplatili noční se vůbec nezmiňuješ (ani ses nezmiňoval), čili předpokládám, že noční příplatky jsou OK
Slonik
Expert

Odeslat příspěvekod MgX 19. 2. 2013 20:45

Já už tomu vůbec - njějozumim :-D
S pozdravem MgX
MgX
Administrátor

Odeslat příspěvekod brzdil987 19. 2. 2013 20:50

Priplatky za nocni jsou ok :-) je to trosku mrsk se v tom vyznat :-)
Ale je to tak ze mi nezaplatili "pouze" priplatek za svatek 7 hodin z 31.12./1.1.
brzdil987
Návštěvník

Odeslat příspěvekod brzdil987 20. 2. 2013 11:06

Byl jsem dnes po nocni ve mzdovce. Tri pani sedely a projizdely ruzove papiry. Nu coz se me jedna ujala a pak se pridaly ostatni.. a neproplati, oni s tim nic delat nebudou a aby vlk se nazral a koza zustala cela tak mi rekly ze bude nekdy asi naka schuze vedeni.. no blaf si vycucaly.. nemel jsem po nocni na ne energii, tak to budu resit pisemnou formou.. pak dam zas vedet ;)
brzdil987
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Slonik 20. 2. 2013 22:55

Ano, už tomu rozumím - měl by jsi dostat příplatek za svátek za část směny 1.1. 2013 od 00:00 do 07:00 hodin. Btw, kolik to dělá?

Neptám se ze zvědavosti, protože pokud se nedohodneš a budeš ty peníze opravdu chtít, tak máš následující možnost:

Písemně vyzvat zaměstnavatele, aby ti do 1 měsíce částku doplatil. Pokud to odmítne, máš možnost napsat podnět místně příslušnému inspektorátu práce, který by měl věc prošetřit a v případě, že tam bude něco v nepořádku, může udělit zaměstnavateli pokutu a vyzvat ho k tomu, aby ti to doplatil. Hlas této instituce má samozřejmě větší váhu. Může se ovšem stát, že to zaměstnavatel bude rozporovat - v takovém případě zbývá jen soud. To znamená minimlně 400,. soudní poplatek, náklady na právníka, spoustu a spoustu a spoustu času.

Neříkám, že máš nechat se sebou zametat. Na druhou stranu je užitečné zvážit svojí nepostradatelnost pro zaměstnavatele, situaci na trhu práce v regionu kde žiješ a svojí bezchybnost a poměry ve firmě. Zaměstnanec, který vygeneruje kontrolu či dokonce pokutu není pro zaměstnavatele úplně ideálním partnerem. Pokud narazíš na mstivé lidi, může se pak i z pětiminutového zaspání snadno stát hrubé porušení pracovní kázně, čerpání dovolené také určuje zaměstnavatel, to samé platí o nenárokové složce mzdy (pokud jí máš), atd, atd.

Já jsem třeba řekněme pro svého zaměstnavatele nepostradatelný, ale za leden dostanu zaplacený z určitých důvodů buď koncem roku nebo taky vůbec.
Slonik
Expert

Odeslat příspěvekod brzdil987 8. 3. 2013 07:49

Tak nez jsem neco stihl udelat, tak nadrizena rikala ze nam daji 7 hodin do prescasu.
Tak aspon tak
brzdil987
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Slonik 8. 3. 2013 12:57

Čili udělali botu, nejspíš jsi nebyl sám, kdo se ozval. Udělali to administrativně nejsnažším způsobem. Jen je trochu problém, že je začátek roku, limity na přesčasy jsou poměrně malé a pokud by se ukázala potřeba nějakého přesčasu (třeba i že bys chtěl peníze navíc), tak bys na ten limit mohl narazit. Ale je to asi OK
Slonik
Expert

Odeslat příspěvekod brzdil987 8. 3. 2013 15:37

U nas se setri, a dost tvrde. Vsichni si museli vybrat prescasy. Nekteri meli i 80 hodin, tak byli ted doma. Ja mam uz jen 1 hodinu + 7 hodin. Tak jsem spokojen. Nelze proplatit, pouze vybrat NV. Bylo nas hodne, rekl bych nekolik stovek zamestnancu.
brzdil987
Návštěvník

Předchozí stránkaDalší stránka