Dlužní úpis

Tady můžete řešit otázky týkající se dědění, diskriminace a další.

Moderátor: Moderátoři Pauza.cz

Odeslat příspěvekod norfret 21. 9. 2011 12:32

Dobrý den,

můj přítel kdysi z dobré vůle půjčil kamarádovi jistý obnos peněz. Nejedná se zrovna o malou částku a kamarád se moc nemá k tomu, aby dluh splácel. Obě strany souhlasili s tím, že se zhotoví Dlužní úpis. A tak mám pár otázek, se kterými si lámu hlavu a potřebovala bych s nimi pomoct.

- musí být smluven termín splacení dlužné částky? (Na internetu jsem objevila, že ano, ale v tom případě počítám s tím, že se "kamarád" bude cukat s podpisem DÚ.)
- v případě nesplacení dluhu do smluveného termínu, existuje promlčecí doba,kdy dlužník dluh splatit nemusí?
- formy vymáhání dlužné částky v případě, že mám v ruce DÚ?
- která strana platí výlohy spojené s vymáháním dluhu?
- do kdy je dlužní úpis platný v tom smyslu, že dlužník musí splatit celou částku?
- pokud nemusí a není sjednán termín splacení dlužné částky v DÚ, kdy může dojít k vymáhání dluhu?

Děkuji všem, kteří se budou snažit mi trošku poradit. V těchto věcech se vůbec neorientuji.
norfret
Čtenář

Odeslat příspěvekod 4honza 21. 9. 2011 18:56

1. Ano, termín musí být určen
2. Ano, existuje promlčecí doba, myslím že to je 3 roky - ta se bude počítat od data splatnosti
3. Občansko-právní spor u soudu, můžete samozřejmě využít i různých vymáhacích společností
4: Věřitel, ale může je opět soudně vymáhat na dlužníkovi
5. Úpis je platný, dokud dlužník nezaplatí, ovšem soudně jej lze vymoci, pokud nedošlo k promlčení dluhu
6. Pokud není sjednán termín splacení, je vymáhání velmi problematické, z tohle se dlužník může vyvlíknout, rozhodně nedoporučuji

Lepší nástroj než dlužní úpis by byla asi v tomto případě směnka.
4honza
Datel roku 2009

Odeslat příspěvekod norfret 22. 9. 2011 08:59

Mockrát děkuju za rady. Hodně mi to pomohlo. Jestli můžu mít ještě jednu otázku.

- pokud mám DÚ s určitým datem splacení dluhu, můžu dluh vymáhat kdykoli od doby sepsání? Nebo až uplyne doba, kdy měl dlužník dluh splatit? Pokud je určené datum splacení dluhu např.: 11.11.2011 mohu po dlužníkovi vymáhat dluh třeba už 10.10.2011?
norfret
Čtenář

Odeslat příspěvekod 4honza 22. 9. 2011 10:20

1. Záleží na tom - jakým způsobem chcete dluh vymáhat.
2. Záleží i na formulaci v dlužním úpise - může tam být "Dlužník splatí částku nejpozději 1.1.2012" nebo také "Termín splacení dluhu je 1.1.2012"

Pokud máte na mysli vymáhat soudně, tak vymáhání před datem splatnosti nemá příliš velkou naději na úspěch, leda se vám podaří prokázat, že dlužník nemá v úmyslu svůj dluh splatit a dělá další kroky k tomu, abyste svojí pohledávku nevymohli (např. převádí svůj majetek na příbuzné apod.) - tady by bylo nutné věc samozřejmě konzultovat s právníkem.
4honza
Datel roku 2009

Odeslat příspěvekod norfret 22. 9. 2011 11:07

Ještě jednou děkuji. Snad se nám podaří peníze na "kamarádovi" získat zpět.
norfret
Čtenář

Odeslat příspěvekod Bungo 30. 9. 2011 10:01

Výše uvedené informace jsou nepřesné. Pokud se jedná o nezanedbatelnou částku, doporučuji se obrátit na advokáta a řešit situaci sepsáním dokumentu "uznání dluhu". Zvláště pokud dlužník s podepsáním takového dokumentu souhlasí, mohlo by to v budoucnu VELMI pomoci ve vymáhání dluhu, zvláště pokud původní smlouva není písemná.

Pokud si to sepíšete doma, nedá se vyloučit, že v budoucnu se Vaše právo promlčí nebo nebudete ve sporu úspěšní, zvláště pokud píšete, že se v těchto věcech vůbec neorientujete.

Jen na okraj: Termín splacení dlužné částky nemusí být určen. Záleží na dohodě mezi dlužníkem a věřitelem.
Excuse me, is this the Society for Asking Stupid Questions ?
Bungo
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod 4honza 30. 9. 2011 10:27

Bungo píše:Jen na okraj: Termín splacení dlužné částky nemusí být určen. Záleží na dohodě mezi dlužníkem a věřitelem.

No to samozřejmě dle litery zákona nemusí. Potom je ovšem věřitel v případném sporu s dlužníkem v daleko horší pozici a proto při sepisování dlužního úpisu by ho měli vyplnit. Takže dle obč. zákoníku:

§ 563
Není-li doba splnění dohodnuta, stanovena právním předpisem nebo určena v rozhodnutí, je dlužník povinen splnit dluh prvního dne poté, kdy byl o plnění věřitelem požádán.
§ 564
Je-li doba plnění ponechána na vůli dlužníka, určí ji na návrh věřitele soud podle okolností případu tak, aby to bylo v souladu s dobrými mravy.

A co se v reálu stane? Dlužník prohlásí, že se ústně dohodli, že peníze vrátí, až "bude moct" či něco podobného, písemně to nebude nikde podložené. To už je lepší si dát do toho dlužního úpisu větu, že dlužník splní svůj dluh do 3 dnů od požádání apod. Pak samozřejmě bude muset umět prokázat, že dlužníka o vrácení dluhu požádal.

Zbytek souhlas.
4honza
Datel roku 2009

Odeslat příspěvekod Bungo 30. 9. 2011 10:51

Máš sice pravdu, ale v konkrétní situaci nemusí být taktické datum splatnosti uvádět. Zvláště pokud se jedná o ústní smlouvu kde hrozí důkazní nouze a dlužník se zdráhá podepst následně "dlužní úpis", kde je datum splatnosti uvedeno, nebo třeba když dlužník žádá splatnost třeba až za deset let. Je pak třeba taktičtější nechat ho uznání dluhu podepsat bez uvedení splatnosti, aby bylo vůbec něco v ruce a vůbec se dalo vymáhat.

Je to už na taktice v každém konkrétním případě.

Lepší je mít podepsaný dokument bez uvedené splatnosti než ústní smlouvu s domluvenou splatností...
Bungo
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod bohemund 16. 4. 2013 11:32

Byl jsem v podobné situaci a doporučuji jako dlužní úpis použit směnku, více info zde http://leharo.blogspot.cz/2012/10/smenk ... davku.html .
www.leharo.blogspot.cz
bohemund
Čtenář

Odeslat příspěvekod Bungo 16. 4. 2013 13:30

Směnky jistě mají své opodstatnění, ale je nutné být při jejich používání velmi opatrný. Směnečné právo je velmi přísné a k neplatnosti směnky stačí málo...

Navíc některé uvedené informacemi v uvedeném odkazu jsou nepřesné a zastaralé. Směnka je samostatným zavazovacím důvodem, směnka není jednostranným uznáním dluhu dlužníkem (jak je uvedeno v odkazovaném článku)... Opatrnost při používání směnky je tedy na místě.
Bungo
VIP uživatel