zřeknutí se

Tady můžete řešit otázky týkající se dědění, diskriminace a další.

Moderátor: Moderátoři Pauza.cz

Odeslat příspěvekod ratiopharm 7. 1. 2012 20:53

Tak jsem to také myslel.
ratiopharm
Čtenář

Odeslat příspěvekod number1 15. 2. 2012 18:31

Zdravím. Chtěl bych se zeptat, jestli existuje nějaký formulář na zřeknutí se vyživovací povinnosti ze strany dítěte na rodiče. Tzn.: že nechci, abych jednou dostal předvolání k soudu proto, že po mě rodič chce peníze...Mám proto svý důvody ale na netu jsem nenašel nic, kde bych viděl, jak to má aspoň vypadat. Představoval bych si to asi tak, že tam budu uvedenej já, rodný číslo, trvalej pobyt a rodič, trvalej pobyt, rodný číslo rodiče a napsaný to nějak tak aby bylo jasný že se rodič do budoucna vzdává vyživovací povinnosti ode mě. Nevim jestli bych tam měl uvíst nějaký paragrafy nebo něco dalšího, aby to mělo popř. v budoucnu u soudu nějakou váhu. Napadlo mě, jestli by bylo lepší podepsat takovej list u notáře aby se později rodič nevykrucoval, že nic nepodepsal a že podpis na tom papíře vlastně není jeho. Díky za pomoc ;-]
number1
Čtenář

Odeslat příspěvekod MgX 15. 2. 2012 21:55

Hmm ... tak to nevím. Myslím, že to tak jednoduché nebude. Nemůžeš odporovat svým aktem nařízení s vyšší právní silou. Pokud zákon řekne, že existuje vyživovací povinnost ... pak bude, ať chceš nebo ne. Měl bys nastudovat zákon a mrknout, zda existují nějaké výjimky atp. Tam by se pak dala napasovat Tvoje varianta.

Ale nejsem právník, třeba Ti někdo poradí líp.
S pozdravem MgX
MgX
Administrátor

Odeslat příspěvekod mikicz 15. 2. 2012 22:29

MgX: i když obecně existuje (nevím jak v případě dítě vůči rodiči, řešil jsem jenom mezi rozvedenými manželi) tak pokud existuje takováhle dohoda s ověřenými podpisy, tak k tomu soud prý přihlíží. Tvrdila právnička mé bývalé...
it is not about the money. it is about sending a message
mikicz
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Bungo 16. 2. 2012 11:07

To number1:

Žádný formulář neexistuje. Vyživovací povinnost dětí vůči rodičům je dána ze zákona § 87 zákona o rodině. Dohoda o tom, že se rodič do budoucna vzdává nároku na výživné, by byla dle mého názoru absolutně neplatná pro rozpor s dobrými mravy. Pokud chcte více informaci, na Vaši konkrétní záležitost, doporučuji kontaktovat advokáta.

Vyživovací povinnost dětí k rodičům

Děti, které jsou schopny samy se živit, jsou povinny zajistit svým rodičům slušnou výživu, jestliže toho potřebují. Každé dítě plní tuto vyživovací povinnost takovým dílem, jaký odpovídá poměru jeho schopností, možností a majetkových poměrů k schopnostem, možnostem a majetkovým poměrům ostatních dětí.

Dítě má vyživovací povinnost vůči rodičům jen za předpokladu, že už je samo schopno se živit, a jen tehdy, pokud toho rodiče potřebují. Například pokud výživu nezajistí manžel nebo rozvedený druh. Navíc rozsah vyživovací povinnosti je stanoven tak, že jde o zajištění slušné výživy. O potřebu rodičů se nebude jednat tehdy, pokud si místo víkendu na Šumavě budou chtít dopřát dovolenou u moře, ani pokud se rozhodnou přesedlat ze stolního vína na archivní. Obecně půjde o případy, kdy rodiče nebudou schopni si sami zajistit prostředky dostatečné k běžnému životu. Navíc děti nejsou povinny zajistit rodičům výživu odpovídající jejich vlastní životní úrovni, ale výživu „slušnou“, což může být rozsah výrazně užší.
Excuse me, is this the Society for Asking Stupid Questions ?
Bungo
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod 4honza 16. 2. 2012 11:24

Tady je také na místě ocitovat ObčZ.

§ 574
(2) Dohoda, kterou se někdo vzdává práv, jež mohou v budoucnosti teprve vzniknout, je neplatná.

K tomu ještě právní názor na toto ustanovení:

http://www.ipravnik.cz/cz/clanky/obcans ... -obcz.aspx
4honza
Datel roku 2009

Odeslat příspěvekod MgX 16. 2. 2012 22:07

Tak jsem se skoro trefil :-)
S pozdravem MgX
MgX
Administrátor

Odeslat příspěvekod number1 17. 2. 2012 16:48

Díky moc. Našel jsem toho o tom na netu hodně, ale nic nesedělo na můj případ. Takže ještě jednou díky za info :)
number1
Čtenář

Odeslat příspěvekod luccap 1. 8. 2012 16:51

Dekuji moc za cenne rady, ktere jsem zde nasla..Nevite jeste nekdo, prosim, jak by to bylo s pohrbem kdyby otec zemrel ? -ja ani bratr nemame zajem neco platit. Otec se znovu ozenil, ale s mazelkou jsou "bezdomovci". Moc dekuji za rady :-)
luccap
Čtenář

Odeslat příspěvekod broucajz 6. 8. 2012 22:19

mikicz píše:Bungo: a odkaz na konkrétní paragraf konkrétního zákona k tomu taky dodáš? K té vyživovací povinnosti myslím.

Zákon o rodině č. 94/1963 Sb. v platném znění - podívej se, tak dlouhé to zase není :oboze
broucajz
Čtenář

Předchozí stránka