Pavlii píše:p0etrik píše:Pekne jsi to shrnul.

Ja osobne vidim smysl zivotniho pojisteni v tom, zajistit sebe nebo (a) sve blizke pro pripad, ze se mi neco stane. A takove pojisteni bych byl ochoten si i uzavrit. Ale pro investice to urcite pouzivat nebudu.
Děkuji Patrikovi za podrobné vysvětlení, avšak jak jsem psal, jsou to argumenty samotných pojišťoven... Určitě si exekutoři a zdejší právní systém najde cestičku jak získat peníze nesolventního klienta...
Pojišťoven, nebo prodejců? Protože v tom je obrovský rozdíl. Pokud někde něco tvrdí pojišťovna, nemá problém to doložit. Prodejci řeknou cokoliv, aby prodali. Stejně jako jsou ochotni ti namodelovat zhodnocení 8 % a ještě tvrdit, že je to garantované

Exekutor nemusí hledat žádnou speciální cestičku. Životní pojištění je pro něj úplně stejně dostupné jako penzijní, stavební spoření nebo účet či vklad v bance/záložně.
-- 15. 10. 2010 22:36 --p0etrik píše:Pekne jsi to shrnul.

Ja osobne vidim smysl zivotniho pojisteni v tom, zajistit sebe nebo (a) sve blizke pro pripad, ze se mi neco stane. A takove pojisteni bych byl ochoten si i uzavrit. Ale pro investice to urcite pouzivat nebudu.
Proč ne. Ale na to je levnější uzavřít čistě rizikové pojištění.
-- 15. 10. 2010 22:46 --Co se úkrytu před exekutorem týče, tak jsou to:
hotovost (ne doma a ne v bankovním sejfu - doma jí exekutor najde, bankovní sejfy jsou evidované)
cennosti a ceniny - opět ne doma
družstevní vlastnictví - pokud budete vlastnit družstevní byt, kde nebudete mít hlášeno trvalé bydliště, exekutor to nemá šanci zjistit. Žádná centrální evidence družstevního vlastnictví neexistuje, v katastru nemovitostí je uvedeno pouze družstvo. Když jsme převáděli byty z družstevního na osobní vlastnictví, tak během 14 dnů byla už na prvním bytě exekuce

Ale k jedné věci životní pojištění dobré je - obejití dědického zákona. Plnění z životního pojištění nepodléhá dědickému řízení, nevztahují se na něj práva neopomenutelných dědiců. Takže pokud chcete např. zabezpečit milenku - a přitom máte nějakého neopomenutelného dědice, tak je to jedna z možností. Ovšem stejného výsledku lze levněji dosáhnout pomocí penzijního pojištění.
Neopomenutelný dědic: jsou to pouze potomci (manželka ne). Pokud je zletilý, musí dostat alespoň polovinu toho, co by dostal, kdyby neexistovala závěť. Pokud je ale nezletilý, musí dostat celý tzv. zákonný podíl. Zbavit se této možnosti je možné pouze vyděděním a to pouze ze zákonných důvodů (a ty je celkem problém prokázat).
Nekupuji si věci, které nepotřebuji nebo které se mi nelíbí, abych udělal dojem na lidi, kteří mě stejně nemají rádi.