vegetariánství

Místo pro všechny s kladným vztahem ke zvířatům. Pojďte se podělit o své zážitky se zvířaty v přírodě i doma..

Moderátor: Moderátoři Pauza.cz

Odeslat příspěvekod myšpulín 8. 9. 2009 18:05

PatrikChrz píše:To sousloví "maso z mrtvých zvířat" - a z čeho by jako mělo být? Ze živých zvířat :D ?

Třeba když si dáš cvrčka, mouchu ... :D
myšpulín
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod PatrikChrz 8. 9. 2009 18:13

Díky, raději zůstanu u mrtvých zvířat (prase, výjimečně kráva, z těch menším tak maximálně kuře) :D
Nekupuji si věci, které nepotřebuji nebo které se mi nelíbí, abych udělal dojem na lidi, kteří mě stejně nemají rádi.
PatrikChrz
Nadšenec

Odeslat příspěvekod Maty.Lara 8. 9. 2009 18:35

No, ono je rozdil, zda je clovek vegeterian ci vegan. Nekteri nejedi jen maso, jini k tomu pridavji i mleko, vejce,...
Ja osobne proti vegeterianum nic nemam, jedno dost dobre znam. Kdyz jdeme do restaurace, dame si kazdy, co chceme. Nikdy mi nevycita, ze jim maso.
Pokud clovek neji maso, je dulezite, aby si dulezite ziviny, ktere telo prijimi hlavne z masa, hlidal.

Jo, jeste me tak napada, ze existuje "zelatina" z rostlinych produktu. Bohuzel jsem zapomnela jmeno. Takze pokud vidite jist vegetariany "gumove medvidky" je opravdu mozne, ze neopsahuji zelatinu ze zviratek.
Muze-li se neco pokazit, tak se to taky pokazi.
Maty.Lara
Nadšenec

Odeslat příspěvekod S-Tony 8. 9. 2009 19:29

PatrikChrz píše:To sousloví "maso z mrtvých zvířat" - a z čeho by jako mělo být? Ze živých zvířat :D ?

Jíst žívé zvíře, to žu jsem viděl. Třeba Ozzy ozbourne ukousl hlavu živému netopýrovi. To byl ještě větší humus než jíst mrtvé zvíře.
Kus masa po zajímavé tepelné úpravě je v pohodě. Že to někomu vadí to možná chápu, já toleruju různé úchylky. :D
Když se smíříte s tím, že život už nic nového nepřinese, tak teprve to je ten okamžik, kdy všechno důležité teprve začíná...
S-Tony
Přeborník

Odeslat příspěvekod mbing 9. 9. 2009 00:27

Četl jsem zajímavý článek...

Omyl 1: Jíst maso je přirozené, člověk je všežravec

Podle stavby žvýkacích svalů, tvaru čelisti, ústního otvoru, jazyka, zubů, způsobu žvýkání, složení slin, typu žaludku, kyselosti jeho šťáv, stavby tenkého a tlustého střeva, jater, ledvin a dalších znaků je člověk naprosto typický býložravec. Správné zpracování masité potravy totiž vyžaduje velmi speciální stavbu trávícího traktu. [Dr. Milton R. Mills]

Omyl 2: Maso jíme odjakživa

Člověk se během své historie živil hlavně rostlinami. Naši nejbližší příbuzní - gorily, orangutani a bonobové - jsou také býložravci. První přímí předchůdci lidí někdy před 4 000 000 let maso nejedli. Začali jsme s ním experimentovat až někdy před 250 000 lety, kdy jsme v něm našli zásobárnu kalorického tuku. 250 000 let je z pohledu evoluce zanedbatelný časový úsek a tak složitý aparát, jako je trávíci trakt, se neměl na nový druh potravy přizpůsobit. [Dr. John A. McDougall, kapacita v oblasti vztahu výživy a nemocí]

Omyl 3: Maso je nenahraditelné

Vegetariánská strava je vhodná pro všechna životní období člověka, včetně kojení, dětského věku i dospívání. Masité bílkoviny jsou nahraditelné. Bezmasá strava v dětství a dospívání pomáhá zajistit celoživotní zdravé stravovací návyky. Vegetariáni přijímají méně cholesterolu a tuků a konzumují více ovoce, zeleniny a vlákniny než nevegetariáni. Po vypuštění masa z jídelníčku rapidně poklesne tendence přibírat na váze. [Americká dietetická asociace, kanadští dietologové, 256 vědeckých prací a výzkumů]

Omyl 4: Pěstovat rostliny místo masa je drahé

Pole zabírá méně místa než kravín. 1 hektar půdy uživí 7 vegetariánů, zatímco 1 masorád pro svou obživu potřebuje hektary 2. Stejně tak spotřeba vody pro produkci denní stravy vegetariána je 13krát nižší. Praktické důsledky tohoto nepoměru vypadají tak, že celých 80% zemědělské půdy a polovina spotřeby pitné vody je věnována pěstování krmiv pro jateční zvířata. Uvolnění této obrovské plochy by patrně mohlo vyřešit problém hladu na světě. Snížení produkce masa o 10% by uvolnilo dostatek obilí k výživě asi 60 000 000 lidí. [Jean Mayer]

Omyl 5: Správnej musí žrát maso

Není pravda, že vynechání masa z vás udělá nazelenalou mátohu nebo pro vysoké tělesné zatížení je pojídání masa nezbytné. Vegetariáni prokazují ve fyzických testech dva- až třikrát lepší výsledky a na zotavení potřebují jen pětinu času. Například devítinásobný olympijský medailista Carl Lewis, Paavo Nurmi, Abebe Bikila, Martina Navrátilová a Emerich Rath. Až se c. k. armáda vážně zabývala myšlenkou zavést vegetariánství jako povinnou dietu svých vojáků. [Dr. J. Ioteyko]
Nemám problémy s alkoholem, mám problémy bez něj.
mbing
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod PatrikChrz 9. 9. 2009 05:36

Ohledně toho "maso jíme odjakživa" - tak jedni z našich nejbližších příbuzných - šimpanzi (šimpanz učenlivý) maso jedí a pravidelně vyráží na lov.

Ze šimpanzů je nám druh Šimpanz učenlivý minimálně způsobem chování bližší, než šimpanz bonobo (i když bych dal raději přednost společnosti, která by se vyvinula z bonobů :D).
Ani gorila není 100 % vegetariánem, jídelníček si zpestřuje bezobratlými živočichy, hlavně termity, podobně jako šimpanz bonobo, který do svého jídelníčku zařazuje mravence, hmyz nebo malé savce (např. veverku).

A náš trávicí trakt je rozhodně více přizpůsoben přijímání masité stravy, než čistě rostlinné. Nejsme ani přežvýkavci ani nemáme trávicí trakt dostatečně dlouhý na to, abychom mohli efektivně využít látky z rostlinné stravy.

Ohledně té (ne)nahraditelnosti - ano, ledaccos je možné nahradit, ale pak to bude jen NÁHRAŽKA. Abychom s těmi náhražkami nedopadli jako v této povídce: http://www.s474n.com/povidka-rodinne-tajemstvi/

Co je pravda, tak výroba masa spotřebuje větší plochu obdělávané půdy, ale to není náš (=evropský) problém. My máme opačný - nadvýrobu. Vyrábíme více potravin, než jsme schopni spotřebovat a tak je buď ničíme a nebo s pomocí dotací vyvážíme. "Přilévání oleje do ohně" (masivní přechod na rostlinnou stravu) by mělo jen za následek, že z našich daní budeme platit vyšší dotace zemědělcům. Naštěstí tu je nová móda - biopotravin (návrat k zemědělství z 18. stolení) - pro stejný objem výroby je potřeba obdělat větší plochu, ale jak se ukazuje, tak to nestačí (není to mezi lidmi moc rozšířeno) a nadvýrobou stále trpíme.

Ohledně té energetické vydatnosti. Masitá strava má tu výhodu, že poskytne vysokou energetickou hodnotu v malé porci a navíc jde o energetickou hodnotu snadno a hlavně rychle využitelnou - tělo jí získá brzy poté, kdy člověk to maso sní.
Naopak rostlinná strava uvolňuje energii postupně, ale zase déle. Proto člověk jí stravu kombinovanou (řízek s bramborem, salám s pečivem,...), kdy získá výhody z obou.

Tomu, že má vegetarián 2 až 3 krát lepší výsledky nevěřím. To by znamenalo, že na olympiádě by nemohl startovat jediný "masožravec", protože rozdíl mezi ním a vegetariány by byl takový, že by neměl šanci se ani dostat do kvalifikace.

Tou c.k. armádou bylo myšleno Rakousko v 19. století? A nemohlo to být spíše motivováno:
1) cenou - výživa vojska rostlinnou stravou by byla levnější
2) skladováním (které tehdy nebylo na úrovni, kterou máme k dispozici dnes) - skladování masa je výrazně náročnější (chlad, doba trvanlivosti), při nesprávném skladování nebo úpravě je vyšší riziko různých infekcí, než u stravy rostlinné

Severoameričtí indiáni, když vyráželi do boje nebo na lov, tak si s sebou brali - překvapivě :mrgreen: - sušené maso. V malém objemu totiž měli velké množství rychle získatelné energie!
Nekupuji si věci, které nepotřebuji nebo které se mi nelíbí, abych udělal dojem na lidi, kteří mě stejně nemají rádi.
PatrikChrz
Nadšenec

Odeslat příspěvekod S-Tony 9. 9. 2009 08:40

Já bych jen dodal.
Je vědecky dokázané, že člověk se stal tvorem rozumným až v okmažiku kdy začal jíst maso. Teprve díky masu se mu začal rapidně zvětšovat mozek.
Předtím než začal jíst maso ve větším množtví to byla jen blbá opice.
Takže pokud se chcete stát zase v budoucnu opicemi, tak maso nejezte.
Když se smíříte s tím, že život už nic nového nepřinese, tak teprve to je ten okamžik, kdy všechno důležité teprve začíná...
S-Tony
Přeborník

Odeslat příspěvekod mbing 9. 9. 2009 11:09

PatrikChrz píše:hlavně termity, podobně jako šimpanz bonobo, který do svého jídelníčku zařazuje mravence, hmyz
Tohle je obvyklý argument. Termiti a mravenci jsou ale hrozně moc masití, že. :D

PatrikChrz píše:Tou c.k. armádou bylo myšleno Rakousko v 19. století?
Zřejmě ano.

PatrikChrz píše:A nemohlo to být spíše motivováno:
1) cenou - výživa vojska rostlinnou stravou by byla levnější
2) skladováním (které tehdy nebylo na úrovni, kterou máme k dispozici dnes) - skladování masa je výrazně náročnější (chlad, doba trvanlivosti), při nesprávném skladování nebo úpravě je vyšší riziko různých infekcí, než u stravy rostlinné
Článek to vztáhnul k té výkonnosti.

PatrikChrz píše:Severoameričtí indiáni, když vyráželi do boje nebo na lov, tak si s sebou brali - překvapivě :mrgreen: - sušené maso. V malém objemu totiž měli velké množství rychle získatelné energie!
Tak samozřejmě, že si s sebou nebude brát míchaný salát. ^^
mbing
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod PatrikChrz 9. 9. 2009 12:14

Jaksi jsi u bonobů pozapoměl na ty veverky. To je teplokrevný živočich stejně jako ostatní zvířata, ze kterých běžné získáváme maso. A někteří lidé se veverkami živí dodnes :D
A pak šimpanz učenlivý - ten standardně loví.

K těm vojákům - jasně že jim nebudou tvrdit "budeme vás krmit votrubama, protože je to levnější" :D

A k těm indiánům - kdyby byla rostlinná strava výhodnější, mohli místo toho s sebou tahat třeba kukuřičné placky (skladovatelnost podobná).
PatrikChrz
Nadšenec

Odeslat příspěvekod Weslo 9. 9. 2009 12:33

Myslím že kdyby si dětem ukázal kde se maso bere tak se stanou vegetariány okamžitě.
Nemyslím si že je vegetariánství vhodné pro každého - myslím že je to vhodné asi pro polovinu všech lidí (z genetického/zdravotního hlediska) druhá polovina by bez masa byla nemocná či by umřela úplně.

Faktem je to (jak tady správně zmínil S-Tony) že rozvoj mozku začal právě s konzumací masa.Také je pravda že tehdy bylo maso naprosto minoritní částí jídelníčku narozdíl od dneška.

Další faktem je to že rostliná výroba je levnější,šetrnější a ekologičtější než živočišná.Pokud někdy dojde k přemnožení lidí (jako že doufám že ne) tak to bude asi jediná možnost jak je uživit.
Weslo RepRezent® vegetarián a odpůrce týrání zvířat ©
Weslo
Nadšenec

Odeslat příspěvekod mbing 9. 9. 2009 14:34

Weslo píše:Faktem je to (jak tady správně zmínil S-Tony) že rozvoj mozku začal právě s konzumací masa.Také je pravda že tehdy bylo maso naprosto minoritní částí jídelníčku narozdíl od dneška.
Tak to tedy našim předchůdcům musíme poděkovat, ale teď vývoj mozku snad aktuální ani není, tedy pro ty inteligentní a pamatující. ^^
mbing
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod Jack111 10. 9. 2009 15:05

Ráj :love:
Obrázek
Jack111
Přeborník

Odeslat příspěvekod Marty89 10. 9. 2009 15:58

Malebná krajinka, takovou řeku bych si nechal líbit. :D
Legen - wait for it... dary
Cerveza o muerte
Marty89
Vicedatel roku 2009

Odeslat příspěvekod Marcel Kudlvasr 10. 9. 2009 16:02

Hmmm Mbingu, u Tebe i u mne je to jasná zpráva, ale lajsneš si to u vlastních Dětí, TO s tím ortodoxním vegantstvím?! Já bych Ti to nedoporučoval, riskuješ ,,Blbísky,, a nemáš nárok u IQ 120-150 a více...A přetěžování Kilometry a zátěží bych taky nedoporučoval, budeš z nich mít svalnaté Trpaslíky, atd. Přeci jenom je dobré posuzovat problema z více stran+ pár praktických hodnověrných příkladů...jinak chudáci Tvoje Děti, držím palec ať jsou zdravé.
STarec Marcel od Zvonu.
Jinak to Veganství má daleko hlubší souvislosti s psychikou a motorikou, no poštuduj si dál, a budeš se divit, a nevím jestli je dnešní doba pro Vegany až tak moc růžová a vhodná. Řekl bych možná tak Před 150 a za 100 let, he...Proč? Radši se ma ani neptej, baštím maso taky...
Naposledy upravil Marcel Kudlvasr dne 10. 9. 2009 16:09, celkově upraveno 2
Marcel Kudlvasr
Přeborník

Odeslat příspěvekod eRiper 10. 9. 2009 16:07

Když to vezmem do extrému, tak v obchodech leží taky jen "mrtvá" zelenina a ovoce. Nerostou tam snad keře že? Tím nechci nic namítat proti zelenine. Jim ji po kilech.
eRiper
Nadšenec

Předchozí stránkaDalší stránka