vegetariánství

Místo pro všechny s kladným vztahem ke zvířatům. Pojďte se podělit o své zážitky se zvířaty v přírodě i doma..

Moderátor: Moderátoři Pauza.cz

Odeslat příspěvekod Mathey 23. 11. 2008 18:31

zdravím. Lze nějak "vědecky" potvrdit, že maso je nutné k správnému vývoji lidského těla a k plnohodnotnému životu? nemyslím takový věci jako chudáčci zvířátka, ale případy, kde to s vegetariánem dopadlo špatně.
Mathey
Návštěvník

Odeslat příspěvekod ES0 23. 11. 2008 21:24

http://www.blisty.cz/art/24970.html

jeden z mnoha nazoru, asi bych napsal tomu doktorovi co tam pise o dalsi zdroje plus vyhledal (vynutil) si reakci na to nejakych tech "krav a volu"
Nachystejte uzenáče, na snídani jsem zpátky!
RED DWARF RULEZZZZ!!!
ES0
Přeborník

Odeslat příspěvekod MgX 25. 11. 2008 12:15

Vědecky nevím ... nečetl jsem... nejsem vegetarián.

Zastávám názor, že každý extrém je škodlivý a také, že každé tělo je trochu jiné, má jiné klady a zápory (vzniklé genetickou vazbou, vývojem, nemocemi, úrazy ....) tudíž potřebuje trochu jinou skladbu potravy.

Bavil jsem se z několika lékaři o jejich názoru na vegetariánství u dětí. Všichni více méně řekli, že to není pro ,,klasické/průměrné" lidské tělo ve vývinu vhodné.

Rozdíl je, když se budeme bavit o dospělých jedincích, obezitě, kvalitní výživě, dietách ....
S pozdravem MgX
MgX
Administrátor

Odeslat příspěvekod Slonik 10. 1. 2009 01:28

Zatím jsem nikde nečetl žádné vědecké pojednání, ze kterého by vyplynulo, že člověk není všežravec.

Samozřejmě souhlasím s MgX, že každý extrém škodí. Strava má být vyvážená s tím, že pokud si člověk dovede odříct uzeniny, fastfood hranolky a podobné věci, je to jen lepší (tyhle potraviny nedávají tělu téměř nic - výjimku tvoří kvalitní "plesnivé" salámy, které obsahují kromě spousty soli a tuku též vcelku pozitivní probiotické kultury).

Sám jsem se zkoušel asi rok stravovat vegetariánsky a žádné zásadní problémy jsem nepociťoval. Maso mi ovšem chutná, takže jsem se k němu vrátil.

Vegetariánství jako takové respektuji. Nesnáším ovšem pozéry, kteří dávají i své stravovací návyky okázale najevo. Úplně nejvtipnější je, když se "pozérský vegetarián" cpe medvídky Haribo nebo svačí jogurt nějaké privátní značky. To pak neodolám a způsobím mu psychickou újmu, když mu objasním, že jím právě konzumovaný výrobek obsahuje želatinu a její konzumace je zcela zásadním porušením vegetariánských pravidel.

Ještě o něco sofistikovanější jsem byl vůči jedné docela milé slečně. Byli jsme spolu na večeři a ona se začala pohoršovat nad tím co mi přinesli a jestli mi není blbý jíst mrtvá zvířata a tak podobně. Jelikož jsme už pili druhé Campari orange, tak jsem s úsměvem odpověděl, jestli jí nevadí, že Campari je barvené košenilou (E120), což jsou také mrtvá zvířátka. Sice tvrdila, že si vymýšlím, ale ten zbytek nedopila ... a já v ten okamžik věděl, že spolu asi chodit nebudeme :D
Určitě možná s váma tak jakoby nesouhlasím!
Slonik
Expert

Odeslat příspěvekod aquarkko 10. 1. 2009 08:07

Sloník, to si zaslouží metál! :mrgreen: obdivuju tvoje znalosti chemických přísad :D
Think for your fucking yourself. (Mark Barney Greenway)
aquarkko
Legenda

Odeslat příspěvekod Bobroněnko 10. 1. 2009 10:33

můj názor je takový, že vegetariánem se může stát jedině člověk, který neví naprosto nic o metabolismu lidského těla a jeho stavbě. nemám naprosto žádný problém s lidma, kteří jsou si vědomi rizik a dělaj to proto, protože se jim příčí jíst "mrtvá zvířata", pokud nedávají ostatním okázale najevo, co to jí za sračky. jestli je někdo tak blbej, prosím, jeho věc. já mu do toho kecat nebudu.
nicméně, jak napsal sloník, lidem, kteří se děsí při pohledu na maso na mém talíři, je třeba připomenout pár věcí - že kdyby se mělo skutečně jíst jen to, co vyprodukujou rostliny, nejedlo by se prakticky nic (dochucovadla, polotovary, želatina), že člověk je na potravním řetězci poměrně vysoko, a že rostlinky bohužel látky jako kreatin, aminokyseliny (tyrosin, tryptofan) prostě neuměj.
Hell was full...so I came back!
Bobroněnko
Přeborník

Odeslat příspěvekod mbing 10. 1. 2009 15:41

Tobě se o kreatinu už asi i zdá viď?
Nemám problémy s alkoholem, mám problémy bez něj.
mbing
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod mareq0 10. 1. 2009 16:05

Já si zase nemyslím, že by s tím byla spojena nějaká velká rizika - pokud bude strava vyvážená (byť rostlinná). Z pohledu metabolismu je to asi trošku špatně, ale zase se přece nechováme ideálně z žádného pohledu (ekologie, alkohol, stres atd. - žijeme každý po svém). Nějak bych to nehrotil.
V dnešní době je těžké jíst jenom čistě rostlinnou stravu a ohlídat to úplně nedokáže nikdo (někde jsem četl, že každý člověk sní v průměru během spánku několik pavouků za svůj život :D ). Ale zase proti tomu nic nemám. Filozofie života. Je to staré jako lidstvo samo. Tečka.
Obešel já polí pět!
mareq0
Přeborník

Odeslat příspěvekod ES0 10. 1. 2009 16:43

já vegoše řadím do stejné skupiny jako jehovisty, amwajáky a jiné sektáře, je jejich věc, že věří nějakým fantasmagoriím, ale jakmile s tím začnou obtěžovat okolí či do toho dokonce nutit své děti, tak to už bych trestal
Nachystejte uzenáče, na snídani jsem zpátky!
RED DWARF RULEZZZZ!!!
ES0
Přeborník

Odeslat příspěvekod PatrikChrz 10. 1. 2009 16:47

Takový částečný důkaz, že čistě rostlinná strava masožravci nesvědčí je medvěd Panda. Jeho trávicí trakt původně uzpůsobený ke konzumaci masa (jako u jiných medvědů) nedokáže rostlinnou stravu efektivně využít a proto se medvěd musí krmit od rána do večera a maximálně šetřit energií jinak umře hlady.

Já si jídlo bez masa nedokážu představit. Vypouštím však z mého jídelníčku uzeniny, právě proto, že často s masem už nemají moc společného. Raději si dám vepřový řízek než nějaký salám z bůhvíčeho. I když občas neodolám, zvláště různým specialitám typu sušená šunka nebo zrající salámy.

Co jsem tak četl, tak na základě vegetariánské stravy je možné připravit vyvážený jídelníček, ale jen v případě, že má člověk opravdu velmi dobré znalosti z tohoto oboru. A dětem není doporučován vůbec.
Samozřejmě nikdo není proti OMEZENÍ množství masa v jídelníčku, rozhodně není nutné ho konzumovat každý den (ovšem já si to představit nedokážu, už teď mi tečou sliny a být doma jdu si hned do ledničky pro něco :D)
Nekupuji si věci, které nepotřebuji nebo které se mi nelíbí, abych udělal dojem na lidi, kteří mě stejně nemají rádi.
PatrikChrz
Nadšenec

Odeslat příspěvekod Bobroněnko 10. 1. 2009 20:43

mbing píše:Tobě se o kreatinu už asi i zdá viď?

poslední týden spíš o organický chemii. to nic nemeni na faktu, ze rostlina kreatin proste neudela, ani kdyby se mela ****.
Hell was full...so I came back!
Bobroněnko
Přeborník

Odeslat příspěvekod Weslo 8. 9. 2009 16:44

Snad nebude vadit když diskuzi po tak dlouhé době oživím pohledem z druhé strany.
Jsem vegetarián asi 5 let.Nejím žádné maso z mrtvých zvířat,vejce a mléko jím.Zdravotní problémy jsem předtím než jsem se vegetariánem stal neměl a nemám je ani teď.Popravdě nevidím jediný rozdíl mezi tím žvýkat navíc mrtvá zvířata a pouze rostlinou stravou.

Doma jsem vegetarián jediný, přítelkyně i tchyně maso jedí.Nemám žádnou potřebu je nebo kohokoliv jiného do vegetariánství nutit ovšem myslím si že pro děti není vhodné vůbec.
Weslo RepRezent® vegetarián a odpůrce týrání zvířat ©
Weslo
Nadšenec

Odeslat příspěvekod PatrikChrz 8. 9. 2009 17:55

To sousloví "maso z mrtvých zvířat" - a z čeho by jako mělo být? Ze živých zvířat :D ?
Nekupuji si věci, které nepotřebuji nebo které se mi nelíbí, abych udělal dojem na lidi, kteří mě stejně nemají rádi.
PatrikChrz
Nadšenec

Odeslat příspěvekod Weslo 8. 9. 2009 17:58

Jen zdůraznění odkud ta hmota pochází - nic víc.
Weslo RepRezent® vegetarián a odpůrce týrání zvířat ©
Weslo
Nadšenec

Odeslat příspěvekod PatrikChrz 8. 9. 2009 18:04

Odkud se bere maso vědí už děti v mateřské škole :D.
PatrikChrz
Nadšenec

Další stránka