Zatím jsem nikde nečetl žádné vědecké pojednání, ze kterého by vyplynulo, že člověk není všežravec.
Samozřejmě souhlasím s MgX, že každý extrém škodí. Strava má být vyvážená s tím, že pokud si člověk dovede odříct uzeniny, fastfood hranolky a podobné věci, je to jen lepší (tyhle potraviny nedávají tělu téměř nic - výjimku tvoří kvalitní "plesnivé" salámy, které obsahují kromě spousty soli a tuku též vcelku pozitivní probiotické kultury).
Sám jsem se zkoušel asi rok stravovat vegetariánsky a žádné zásadní problémy jsem nepociťoval. Maso mi ovšem chutná, takže jsem se k němu vrátil.
Vegetariánství jako takové respektuji. Nesnáším ovšem pozéry, kteří dávají i své stravovací návyky okázale najevo. Úplně nejvtipnější je, když se "pozérský vegetarián" cpe medvídky Haribo nebo svačí jogurt nějaké privátní značky. To pak neodolám a způsobím mu psychickou újmu, když mu objasním, že jím právě konzumovaný výrobek obsahuje želatinu a její konzumace je zcela zásadním porušením vegetariánských pravidel.
Ještě o něco sofistikovanější jsem byl vůči jedné docela milé slečně. Byli jsme spolu na večeři a ona se začala pohoršovat nad tím co mi přinesli a jestli mi není blbý jíst mrtvá zvířata a tak podobně. Jelikož jsme už pili druhé Campari orange, tak jsem s úsměvem odpověděl, jestli jí nevadí, že Campari je barvené košenilou (E120), což jsou také mrtvá zvířátka. Sice tvrdila, že si vymýšlím, ale ten zbytek nedopila ... a já v ten okamžik věděl, že spolu asi chodit nebudeme