Platba za elektricku energiu

Zde můžete konzultovat s ostatními své právní problémy s reklamacemi, výměnou zboží, odstoupením od smlouvy a věci s tím související

Moderátor: Moderátoři Pauza.cz

Odeslat příspěvekod benco 12. 6. 2007 17:16

Dobry den,
chcel by som Vas poprosit o radu. Na dome sme mali pokazeny elektromer, ktory pocital len nocny prud( aj cez den) cize sa platila len nocna sadzba. Pred casom mi prislo vyuctovanie, dobre. Dnes mi prislo vyuctovanie, na ktorom bol takmer vsetok nocny prud prehodeny do dennej sadzby a vyuctovanie, na ktorom mam nedoplatok XX tisic korun. Volal som na ZSE, ze na zaklade coho mi to takto nauctovali. Bolo mi povedane, ze vychadzali zo starych faktur ktore som uz platil( v tom case sme v tomto dome ani nebyvali). Tak som povedal ze s tym nesuhlasim. Povedali mi, ze pridu pracovnici odcitat sucasny stav elektromeru( vymeneny pred cca 1mesiacom) a na zaklade pomeru medzi nocnym a dennym prudom po mesiaci mi vyuctuju dodanie tovaru za predchadzajuce obdobie.
Ja s tym ale nesuhlasim! Neviem preco by som mal platit za cudziu chybu. Ked mi niekto posle peniaze do banky na ucet omylom peniaze, neopravnene som sa obohatil a peniaze musim vratit. Ale teraz som sa na nikom neobohatil. A ak si niekto mysli ze ano, tak ja tvrdim ze nie. O tom, ze elektromer nefungoval som "nevedel". Ked som videl na dedine napojeny dom nacierno na elektriku, po case ho odpojili. Komu chcu nauctovat tuto stratu? Straty na vedeni su tiez, a nie male. Predsa mi niekto nemoze nejakym pomerom vypocitat cenu za energiu z dvoch rokov. Byval tu iny pocet ludi, ine odbobie, vykurovanie a co ja viem co vsetko. Tak a teraz sa chcem spytat ci mam sancu to uhrat len na to, ze zaplatim len nocny prud. Za chyby sa plati, a oni si za tu svoju musia tiez. Ja nie som povinny platit za nich, elektromer bol zaplombovany.
Takze nejaka rada, postreh? Vdaka
LOCK LOCK LOCK :o
benco
Čtenář

Odeslat příspěvekod polda 12. 6. 2007 17:49

jo tak to funguje i u nás.Pokud není přesné měření udělá se průměr za určité období.Buď rád že ti nechtějí účtovat průměr předchozích nájemníků.Správně bys měl každý den kontrolovat jestli přístroj správně běží a případnou závadu hlásit. U vodoměru je to také tak.Platit další lidi,kteří by kontrolovali funkčnost měřáků-to nevím kolik by elektrika pak stála - už teď je drahá dost a ještě maj málo.
polda
Nadšenec

Odeslat příspěvekod benco 12. 6. 2007 18:00

Hmm, ale mne sa to aj tak nepaci. Vezmi si prikald. Kupim si auto, nebude mi tam fungovat napr. klima. Ked budem mat na auto zaruku 2r a pridem si to dat opravit az po tychto dvoch rokoch, tak mam smolu. Cize ja si sledujem ci mi vsetko funguje tak ako ma! Kazdy si svoj biznis strazi a kontroluje, aby mu zarabal. Tak nech to nechcu odo mna. A s tym pomerom nocny/denny aj tak nesuhlasim. Zaujimalo by ma, ci to je mozne nejako pravnicky napadnut taketo vypocty realizovane "od brucha". Thx
benco
Čtenář

Odeslat příspěvekod polda 12. 6. 2007 19:31

Pokud si to klima během 2 let nepustíš,tak nevíš,že ti nefunguje a nemáš co reklamovat.A hodiny na elektrice jsou to samý i to je součást služby kterou platíš a jsi povinen si je hlídat zda fungují abys mohl reklamovat..mají číslo a jsou psané na tebe.....
polda
Nadšenec

Odeslat příspěvekod ES0 12. 6. 2007 19:42

nevim proc by si mel elektromer hlidat kdyz neni jeho

znamy mel zas zasekly plynomer a nic mu nepricitali, ale to uz je delsi doba

me by zajimalo jak by postupovali kdyby se casem zjistilo ze mu elektromer jel naopak rychleji, to by asi byli potichu :)
Nachystejte uzenáče, na snídani jsem zpátky!
RED DWARF RULEZZZZ!!!
ES0
Přeborník

Odeslat příspěvekod polda 12. 6. 2007 20:26

právě,že je jeho(ve správě) - přečtěte si papíry při přihlášce k odběru pokud je máte ?!?! A jak zjistíš,že ti elektroměr běží rychleji,když na to průběžně nekoukáš.U auta taky každej průběžně měří kolik mu to žere.
polda
Nadšenec

Odeslat příspěvekod madeleine 12. 6. 2007 22:21

S tymto nesuhlasim... akonahle ti vyuctuju odber za urcite obdobie a chybu odhalia az potom, je to ich chyba...

Ale po pravde, ZSE ma tak sakramentsky dobre osetrene zmluvy ze takmer neexistuje sanca, ze sa dovolas spravodlivosti... K 1.6.2007 sa zase zmenili VOP, takze sa musis riadit nimi a tam stoji:

4.3. Odberateľ je povinný starať sa o určené meradlo tak, aby nedošlo k jeho poškodeniu alebo odcudzeniu, a sleduje jeho riadny chod. Všetky poruchy na určenom meradle vrátane porušenia zabezpečenia proti neoprávnenej manipulácii, ktoré Odberateľ zistí, bezodkladne ohlási Dodávateľovi.

a

VI. Reklamácie
6.1. Ak sa stane chyba pri fakturácii, majú zmluvné strany nárok na vzájomné vyrovnanie. Ak Odberateľ zistí chybu vo faktúre za spotrebu elektriny, bez zbytočného odkladu oznámi túto skutočnosť Dodávateľovi s uvedením dôvodov a s predložením podkladov potrebných na prešetrenie reklamácie. V prípade opodstatnenej reklamácie Dodávateľ vystaví opravnú faktúru za spotrebu elektriny. Ak chybu zistí Dodávateľ, bezodkladne vyhotoví opravnú faktúru za spotrebu elektriny.
Zrušme sáčky! Slobodu gumeným medvedíkom!
Smrť katastru!
madeleine
Nadšenec

Odeslat příspěvekod benco 12. 6. 2007 23:43

No o tom to je, ja som si "nevsimol" ze to nemera presne. A este nieco. Tie hodiny tak bezali 2!! roky. Za rok 2005 mi prisla faktura, na ktorej som mal preplatok. Dobre. Za rok 2006 az do vymeny hodin mi presiel nedoplatok X tisic. Dobre. Dnes mi pridu dva vypisy, v ktorych je nedoplatok za rok 2005!!! kde oni urcili uz vyssie spomenutym pomerom jeho vysku. A za obdobie 2006-sucasnost nedoplatok vo vyske XX-tisic korun. Akoze od roku 2005 oni si neuvedomili ze tie hodiny idu nespravne? Bol tu niekolko krat pracovnik, ktory to odpisoval, bol upozorneny na to ze tie hodiny hucia a bola ziadana vymena. Nic sa nedialo. Dan za hluk bola spotreba len nocneho prudu. A teraz spravia vyuctovanie po dvoch rokoch?

2madeleine: ja som tie obchodne podmienky dnes prave cital. a je tam aj uvedene ze pokial je zly udaj, tak bud sa urci cena nejakym pomerom alebo po dohode. Budem sa snazit to uhrat na dohodu, ziadnen ich pomer ma nezaujima. Ako mi oni dokazu, ze som pocas dvoch rokov "nezil nocnym zivotom" a ta spotreba naozaj neodpoveda skutocnosti? No ako, oni nemusia dokazovat nic, zijeme na slovensku, vacsi vyhrava.
Inac je to sranda, dnes uz byvanie na rod dome bude poriadny luxus. Za ele platit 3, za plyn 5, osem tisic je prec a to som sa este ani nenajedol. Dost "dobre" :tleskani A ked este skusia okradnut o dalsich XX tisic tak je to este "lepsie" :x
benco
Čtenář

Odeslat příspěvekod Rop 13. 6. 2007 00:40

Ne ze bych byl po deseti pivech ... ale furt nejsem takovej blbec abych si nejdriv neprecetl smlouvu ... a z ni vychazel ... pokud v ni nic neni tak bych vychazel ze zakona / narizeni vlady / vyhlasky ktera danou problematiku (kdo ma hlidat elektromer) stanovuje obecne ...
Když nevíš co s tím, tak to zaúčtuj na základní stádo.
Rop
Návštěvník

Odeslat příspěvekod madeleine 13. 6. 2007 06:56

benco, mne to nemusis hovorit... este nebyvam a uz platim treti mesiac energie... dvojnasobne platenie nam tiez neprospieva... a hodiny som sice este nekontrolovala, ale po pravde, aj keby som, netusim, co tam mam vidiet... maximalne tak mechanicku vadu by som si vsimla...

a to ze si zil nocnym zivotom dokazes relativne lahko... cez den si predsa v praci... vecer ides von a byt/dom uzivas len v noci... podla mna uplne normalne...
Smrť katastru!
madeleine
Nadšenec

Odeslat příspěvekod Slonik 13. 6. 2007 08:09

madeleinde: nevím jak je to v SK, ale v ČR vlastně žádná sazba "nočního proudu" není. U dvoutarifového účtování za elektřinu dodavatelé energií počítají tzv. vysoký a nízký tarif. Pro každý z nich je vyhrazen určitý počet hodin a je na rozhodnutí dodavatele energie jak tyto hodiny rozloží v rámci dne.

Jinak k tématu - myslím, že problémy s elektroměrem, práva a povinnosti zákazníka i dodavatele budou upraveny buď přímo ve smlouvě o dodávce elektřiny nebo ve všeobecných obchodních podmínkách příslušné firmy. Proto by možná bylo dobré tyto dokumenty prostudovat.
Určitě možná s váma tak jakoby nesouhlasím!
Slonik
Expert

Odeslat příspěvekod benco 13. 6. 2007 09:52

Ja som tie podmienky cital, a je tam napisane to co tu bolo uvedene. Mna vsak zaujimalo, ci mi mozu vypocitat fakturu s tym ich "pomerom" aj ked s tym nesuhlasim. Pretoze ako maju uvedene v podmienkach: pomer alebo dohoda dodavatela a odberatela. Ale sa som naozaj cez den neminul ani fuka energie ;)
benco
Čtenář

Odeslat příspěvekod madeleine 13. 6. 2007 11:12

otazne je, co vlastne znamena pomer... :hm:
Smrť katastru!
madeleine
Nadšenec

Odeslat příspěvekod benco 13. 6. 2007 12:20

2madeleine: Pozru sa na elektromer a pozru spotrebu vo vysokej a nizkej tarife. Daju to do pomeru a tymto pomerom chcu rozdelit aj spotrebu z predchadzajucich dvoch rokov, s cim samozrejme nebudem suhlasit. Aspon takto mi to povedali na infolinke.
benco
Čtenář

Odeslat příspěvekod Slonik 13. 6. 2007 13:27

benco: jak jsem psal, žádný "noční proud" neexistuje (snad s výjimkou tarifů pro akumulační vytápění). Existuje pouze vysoký a nízký tarif a doba kdy platí vysoký a kdy nízký je na úvaze dodavatele (při splněnění minimální doby nízkého tarifu dle tvého tarifního plánu.

Vysoký tarif je uplatněn vždy v okamžiku, kdy je na trhu s elektřinou převis poptávky (špička) a energetická společnost potřebuje více elektřiny, než má nasmlouváno. Za tyto ad-hoc vícedodávky se totiž platí několikanásobně vyšší ceny než za dodávky předem sjednané. Opatřením při zapnutí vysokého tarifu je mimo jiné i vypnutí přímotopů, bojlerů a podobně).

Při odhadu profilu spotřeby (VT/NT) je třeba maximálně "ohladit extrémy" a proto je vcelku logické, že se uplatňuje pro odhad tvůj profil spotřeby za delší časový úsek (třeba ty dva roky).
Určitě možná s váma tak jakoby nesouhlasím!
Slonik
Expert

Další stránka