Neuznaná reklamace repro k PC

Zde můžete konzultovat s ostatními své právní problémy s reklamacemi, výměnou zboží, odstoupením od smlouvy a věci s tím související

Moderátor: Moderátoři Pauza.cz

Odeslat příspěvekod belmondo 15. 12. 2006 19:56

Dobrý den,

zakoupil jsem repro od společnosti Genius, a to zhruba za částku 360,-Kč s DPH. Tento nákup jsem učinil v běžném obchodě, ale nákup byl na ŽL (registrace podnikatele).

Vzhledem k tomu, že reproduktory byly určeny k novému PC, nepřekontroloval jsem jejich funkčnost ihned, ale až zhruba po 12 dnech. Ihned po nákupu jsem je samozřejmě prohlédl, z důvodu přímého poškození (škrábance, protržená tkanina, úplnost balení atd.). Vše bylo v pořádku.

Po vyzkoušení na PC jsem bohužel zjistil, že reproduktory, již v nižším zesílení chrčí při některých zvucích. Abych zajistil objektivitu zjištění a neběžel je ihned reklamovat, odzkoušel jsem je ještě na dvou různých PC s různými zvukovými kartami. Situace byla stejná. Takže jsem přistoupil k reklamaci. Reklamační technik je přijal se slovy, že ony reproduktory se musejí poslat dodavateli a ten si sám rozhodne o oprávněnosti reklamace. Po zhruba 10 dnech jsem byl informován, že reklamace je vyřízena a já mohu repro vyzvednout. Na místě jsem pak zjistil, že reklamace byla neoprávněná, dodavatel prodejci poskytl vysvětlení, že testoval dva další páry a ty jsou zvukově přesně stejné s mnou zakoupenými. Reklamační technik pak ještě dodal, že co by člověk měl čekat od takovéhoto výrobku v ceně 360,-Kč s DPH. (Jen pro úplnost musím dodat, že můj kamarád vlastní repro v ceně 200,-Kč a jejich zvuk je neporovnatelně bezproblémovější, než zvuk mých repráků). Dožadoval jsem se tedy kontaktních údajů na dodavatele, který hodnotil funkčnost repro. To mně bylo odmítnuto.

Dle mého názoru jsou reproduktory k PC, zařízení, jenž má produkovat zvuk, jež je na ně posílán zvukovou kartou. Chrčení a prskání je znakem jejich špatné funkce, tudíž důvod k reklamaci. A jestliže další dva páry stejných repro poskytují stejně nekvalitní zvuk, pak se nejedná o potvrzení funkčnosti výrobku, ale o vadu celé řady. Je mně jasné, že za zhruba tři a půl sta nemohu očekávat od tohoto zařízení nějaké zázraky. Pochopil bych, jestliže by se výše uvedené zkreslení projevovalo v zesílení, řekněme nad úroveň 3/4 maximální hlasitosti. Ale, pokud si nemohu dopřát ani zesílení v úrovni ,,běžné hlasitosti" bez pazvuků, myslím že mám právo být znepokojen.

Prosím, tudíž o radu, zda mám nějakou možnost, jak se domoci reklamace. Samozřejmě je zde možnost zaplatit soudního znalce, ale v této cenové kategorii, by to asi nebylo ideálním řešením (soudní znalec by nakonec, stál více jak repro).

Děkuji za připadnou radu a pomoc
belmondo
Čtenář

Odeslat příspěvekod r.polasek 15. 12. 2006 22:31

Nečetl jsem článek moc pozorně, ale zkoušel jsi je i na jiném pc??
Nemám rád blbce, primitivy, socany a lidi, kteří nerozlišují I a Y.
r.polasek
Nadšenec

Odeslat příspěvekod belmondo 15. 12. 2006 23:07

Ano, zkoušel jsem je i na jiných PC.

Abych zajistil objektivitu zjištění a neběžel je ihned reklamovat, odzkoušel jsem je ještě na dvou různých PC s různými zvukovými kartami. Situace byla stejná. Takže jsem přistoupil k reklamaci.

Vím, že ten příspěvek je dost dlouhý-pardon :oops:
belmondo
Čtenář

Odeslat příspěvekod ES0 15. 12. 2006 23:15

se neomlouvej, tady ma kazdy poruchu cteni apod. :D
Nachystejte uzenáče, na snídani jsem zpátky!
RED DWARF RULEZZZZ!!!
ES0
Přeborník

Odeslat příspěvekod Fuck8r 15. 12. 2006 23:18

no jo ale oni ti řeknou, že je to běžná vlastnost těchto reproduktorů a dokážou to porovnáním s jinými kusy ... kdyby to byl nákup přes net tak by to bylo jednoduché -> odstoupení od smlouvy bez udání důvodu - ale takto ... na reklamaci to není no :?
A7R4 + 20/40/135 art a FE85.
Fuck8r
Přeborník

Odeslat příspěvekod belmondo 16. 12. 2006 01:09

Ano, ta ,,běžná vlastnost" těchto reproduktorů je myslím alfa a omega, oč tu jde.

Jde mi o princip, prostě si nemůže někdo myslet, že prodat šmejd jde, stačí ho strčit do nižší cenové kategorie. Samozřejmě momentálně jde o věc za 360,-Kč, když tak vezmu repro, rozšlápnu je a strčím do popelnice.

Ale...

u nižší cenové kategorie bych chápal, že třeba frekvenční rozsah repro nebude takový, jsou jistě i další věci, které člověk klidně přehlédne. ALE, aby se při každém hlubším, či hlasitějším zvuku ozvalo zaprskání, zapraštění, nebo zachrčení-to mi vadí.

Výrobce uvádí na přebalu oněch beden právě jejich frekvenční rozsah. Myslím, že když bych šel do extrému a požádal soudního znalce v oboru Audio-Video, pak jistě nenaměří to co výrobce uvedl. Tudíž, dle mého zcela laického názoru, se jedná skoro až o klamání spotřebitele. KDO je schopen říct od jaké ceny začíná cenová úroveň běžných reproduktorů k PC, které sice neoslní basy, výškami, středy ani frekvenčním rozsahem, ale přesto poskytnou POSLOUCHATELNÝ ZVUK? Toto hodnocení ,, od jaké ceny" by bylo dosti subjektivní, takže je třeba se držet všeobecně zaběhlých pravidel a v první řadě toho, co uvede výrobce daného produktu v návodu, či na jeho obalu.

To jest můj názor.

Navíc, jestliže existují repráčky, které za 200,-Kč fungují bez pazvuků, až do 3/4 maximálního zesílení, a teprve pak dochází k silným přeslechům, proč jiné za 360,- toto nesplňují, již při 1/4 maximálního zesílení?
belmondo
Čtenář

Odeslat příspěvekod Ledni_Medved 16. 12. 2006 03:03

Protoze si proste koupil smejd ...

smir se s tim ... jediny co ti muze zachranit kejhak je sehnat ty repraky jinde od nekoho a zkusit jestli hrajou lip :-) ...
i just done´did´dat! Yo Momma sed dat things ya all da´day´a´loooong! Thingies like "dont stop youngstah" ´n "Ya da best .. naaaaaah ... da best younstah" ....

and God stands by me when im saying dat "Ya love ya all" :-D
Ledni_Medved
Nadšenec

Odeslat příspěvekod Fuck8r 16. 12. 2006 08:37

a konkrétní model repro ?
A7R4 + 20/40/135 art a FE85.
Fuck8r
Přeborník