Co znamená 14 dní?

Zde můžete konzultovat s ostatními své právní problémy s reklamacemi, výměnou zboží, odstoupením od smlouvy a věci s tím související

Moderátor: Moderátoři Pauza.cz

Odeslat příspěvekod ludwig1 29. 12. 2009 22:55

Zatím jsem to tu nikde nenašel, ale zajímalo by mě, co znamená přesně pojem 14 dní, pokud jde o odstoupení od smlouvy kvůli zakoupení věci přes i-net.

První den by se měl počítat následující den od převzetí zboží z pošty, ok, ale kdy přesně to nejpozději můžu vrátit? Předpokládám, že to 14.den můžu ještě odeslat (tj. podat poště) a vyhovím tak té 14denní lhůtě, ale nevím to jistě... Můžou mi říct, že jsem to měl poslat tak, aby to do 14 dnů dostali?

Moc tomu nerozumím, kdyby někdo věděl, prosím poraďte. Díky předem! ;-)
ludwig1
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Anonymous 29. 12. 2009 23:28

Už jsem značně unaven, tak jen krátce. Ta 14 denní lhůta není pro odeslání, nýbrž odstoupení od smlouvy. Najdi si § 53 odst. 7 zákona č. 40/1964 Sb.

Někdo mě zcela jistě doplní nebo to rozepíšu já zítra.
Anonymous

Odeslat příspěvekod ludwig1 30. 12. 2009 21:14

Díky ;-)
ludwig1
Návštěvník

Odeslat příspěvekod ludwig1 4. 1. 2010 15:23

Tak přece bych ještě potřeboval poradit... :-(
Zboží jsem vrátil včas ve 14denní lhůtě, pochopitelně vybalené, ale nepoškozené. Obchod se brátní vrátit peníze s tím, že PODLE JEJICH PODMÍNEK musím "vrátit zboží nevybalené a v nepoškozeném obalu".
Fakt to nechápu, ale zboží - abych jej vůbec viděl - jsem musel přece vybalit, a nevím, co je "nepoškozený obal", to se tu budu přít o to, že je malinko natržený nebo škráblý apod.? Myslel jsem, že jde především o zboží, nikoli primárně o to, aby ho mohli zase hned prodávat...

Díky všem předem! ;-)
ludwig1
Návštěvník

Odeslat příspěvekod aquarkko 4. 1. 2010 19:13

jo, za tuhle podmínku bych taky vraždila...jak máš asi vědět, že je něco poškozený, dokud to nevyndáš z obalu???
Think for your fucking yourself. (Mark Barney Greenway)
aquarkko
Legenda

Odeslat příspěvekod Lexx 5. 1. 2010 01:11

ČOI tvrdí:
"Ani občanský zákoník, zákon o ochraně spotřebitele ani žádný jiný zákon v právním řádu ČR nestanovuje spotřebiteli povinnost předložit původní obal společně s reklamovaným nebo navráceným zbožím. Obal není předmětem koupě nebo součástí koupené věci! ... To však neznamená, že nad nevráceným obalem musí prodejce mávnout rukou. Vzpomeňme hned desátý odstavec paragrafu 53, který mj. říká: "Uplatní-li spotřebitel právo na odstoupení od smlouvy podle odstavce 7, má dodavatel právo pouze na náhradu skutečně vynaložených nákladů spojených s vrácením zboží." ... Představme si tedy zboží, které doputuje zalisované v plastovém obalu. U drobné elektroniky je to celkem častý jev a bez násilného otevření zboží zkrátka z obalu nevyjmete. Obal je tedy nenávratně poškozen. To však není důvod, aby vám obchodník odmítl zboží v ochranné lhůtě vzít zpět, ovšem musíte počítač s možným uhrazením s tím spojených nákladů. Skutečné náklady musí být stanoveny za 'zalisování'."
V pivu je vitamínů málo, proto jej musíme pít hodně.
Lexx
Nadšenec

Odeslat příspěvekod ludwig1 5. 1. 2010 14:07

Děkuju! ;-)
Takže to vypadá na to, že to vrátit můžu, ale musím počítat se sníženou částkou. To je samozřejmě pochopitelné.
Ovšem jak mám reagovat na jejich podmínky? Oni mi řeknou, že to není v souladu s jejich podmínkami a že když jsem si to kupoval, tak jsem s nimi výslovně souhlasil. A je to... Ohradit se zákonem můžu, ale pochybuju, že hnou brvou, protože ví, že s tím moc nadělat nemůžu :-\
ludwig1
Návštěvník

Odeslat příspěvekod krtenek 5. 1. 2010 21:21

České právo je nadřazené Obchodním podmínkám firem.
krtenek
Nadšenec

Odeslat příspěvekod Lexx 5. 1. 2010 22:19

Čím jiným bys chtěl argumentovat než tím, že porušují zákon? A až tam budeš, chtěj mluvit s vedócím, oni bývají rozumní :-)
Lexx
Nadšenec

Odeslat příspěvekod Slonik 8. 1. 2010 15:29

ludwig1 píše:Oni mi řeknou, že to není v souladu s jejich podmínkami a že když jsem si to kupoval, tak jsem s nimi výslovně souhlasil. A je to... Ohradit se zákonem můžu, ale pochybuju, že hnou brvou, protože ví, že s tím moc nadělat nemůžu :-\

Jakékoli "jejich" podmínky, které jdou nad rámec zákona jsou od počátku neplatné a to bez ohledu na to zda s nimi souhlasíš nebo nikoli. Samozřejmě, pokud se zabejčí, nezbývá než soudní spor. Před jeho zahájením bych s nimi sice zdvořile ale důrazně prodebatoval fakt, že do toho sporu půjdu a že náklady hradí ten kdo prohraje. Samozřejmě, jak tu již bylo řečeno, tohle nejde projednávat s ignorantem na infolince - chce to někoho skutečně kompetentního.

aquarkko píše:jo, za tuhle podmínku bych taky vraždila...jak máš asi vědět, že je něco poškozený, dokud to nevyndáš z obalu???

Za ní netřeba vraždit - stačí jí prostě ignorovat neb je neplatná.

Výjimky samozřejmě jsou - potraviny, spodní prádlo, ale i hudební nebo datové nosiče a asi i něco dalšího (zde je možnost výměny omezena zejména z hygienických důvodů (potraviny, prádlo) či jiných důvodů (nosiče - zde mi smysl trošku uniká)
Určitě možná s váma tak jakoby nesouhlasím!
Slonik
Expert

Odeslat příspěvekod Lexx 9. 1. 2010 01:47

Hudební nebo datové nosiče jsou nasnadě - zákon (konkrétně § 53/8 OZ) mluví o podle mě velmi chytré formulce "porušil-li spotřebitel jejich originální obal"... Tak to asi proto, aby si spotřebitelé nevypalovali cédéčka a následně je nevraceli :-) Bude to mít co do činění s právem duševního vlastnictví (ale jelikož z něj mám zkoušku až příští týden, tak o něm zatím nic nevím).
Lexx
Nadšenec