Jak vyměnit žárovku?

Diskuse na témata, která se nevejdou nikam jinam

Moderátor: Moderátoři Pauza.cz

Odeslat příspěvekod HOne 23. 5. 2006 22:17

//mozna by bylo pro me alespon dobre,kdyby jste napsali kam si prejete zaradit(nejak mimo nebo mensim pismem:) - pri pridavani jmen je to celkem matouci:)
Ká sedm set padesát i:)
HOne
Čtenář

Odeslat příspěvekod mickaelb 23. 5. 2006 22:24

No tak tady mas: http://www.luconda.com/artikeldetails/2 ... 27-E27.jpg
Ale to uz jaksi neni zase uplne normalne vypadajici zarovka, lec uz se ji rikava zarivka...pac to vlastne zarivka je
Ale na tu vymenu fakt bacha, pac jednou se mi stalo, ze sem tady na te inkriminovane zarivce ji nejak neopatrne chyt a krup...a ty trubice praskly, na fo fakt bacha...a radsi vypnout proud, pokus nejste dostatecne zrucni, pac jak kamos prohlasil na lyzaku: Kua ta zasuvka kope, tam je aspon takovych 200 voltůů!! :D
mickaelb
Nadšenec

Odeslat příspěvekod christian 23. 5. 2006 22:27

Na zaplou zarivku bys vubec nemel sahat :D A v zasuvce je 230V, 50Hz :D
die('Hacking attempt');

Kdo se chce zapojit do alpha testu nové verze aplikace SuperFórum pro Android, napište mi soukromou zprávu.
christian
Přeborník

Odeslat příspěvekod mickaelb 23. 5. 2006 22:27

mbing píše::tleskani

Patřim do té skupiny, kde je 7 uživatelů, kteří upozorňují na to, jak nebezpečné může vyměňování žárovky být. Je to opravdu nebezpečné, ale stejně norma definuje výměnu žárovky pouze jako Jednoduchou obsluhu, tedy si s ní vystačí každý neelektrikář. Ale když praskne, jde o Složitou obsluhu, musí(m) nastoupit elektrikář :).

Ale jak to tak vypadá, tak zaskakuju i za pár lidí pro kontrolu gramatiky atd.

5 uživatelů neví jestli žárovka nebo výbojka? Proč tolik? Myslim, že na Pauze jsou chytří, teda až na pár vyjímek. Žárovka přeci není Výbojka; žárovka je na principu světla z rozžhaveného drátu a výbojka na principu srážek částic plynu s částicemi kovu (rtuť/sodík). :pozor2E/quote]

Taky si myslim
mickaelb
Nadšenec

Odeslat příspěvekod mickaelb 23. 5. 2006 22:30

christian píše:Na zaplou zarivku bys vubec nemel sahat :D A v zasuvce je 230V, 50Hz :D

Ty jsi mi nejakej chytrej ne? Samozrejme ze byla vypla (co sem blazen vymenovat neco, co funguje?). Ona napred jen bilkala a pak cvak, tma...tak sem se rozhodi ji vymenit, enze mam v pokoji takovy debilni lustr, nemohl sem tam neka strcit ruku tak sem se ji snazil ***** za ty trubice, ale to sklo to neudrzelo a razem sem mel dosvicene totalne, takze lidi na to fakt bacha, zarivku srubovat jen za ten konec s tim zavitem ;)
mickaelb
Nadšenec

Odeslat příspěvekod christian 23. 5. 2006 22:33

Jo sem chytrej. Pac chodim na FEL (sice vypocetka,ale elektrina se tam dela taky :D )
die('Hacking attempt');

Kdo se chce zapojit do alpha testu nové verze aplikace SuperFórum pro Android, napište mi soukromou zprávu.
christian
Přeborník

Odeslat příspěvekod mickaelb 23. 5. 2006 22:34

My mame ve skole taky elektrinu, tak nemachruj :pozor2 :twisted:
mickaelb
Nadšenec

Odeslat příspěvekod christian 23. 5. 2006 22:36

V zasuvkach ne? :D :lol: :mrgreen: Ale ted vazne. Ja jsem nejak nepochopil co se vubec chtelo timhle tematem rict :D
die('Hacking attempt');

christian
Přeborník

Odeslat příspěvekod mbing 23. 5. 2006 22:46

mickaelb píše:
christian píše:Na zaplou zarivku bys vubec nemel sahat :D A v zasuvce je 230V, 50Hz :D

Ty jsi mi nejakej chytrej ne? Samozrejme ze byla vypla (co sem blazen vymenovat neco, co funguje?). Ona napred jen bilkala a pak cvak, tma...tak sem se rozhodi ji vymenit, enze mam v pokoji takovy debilni lustr, nemohl sem tam neka strcit ruku tak sem se ji snazil ***** za ty trubice, ale to sklo to neudrzelo a razem sem mel dosvicene totalne, takze lidi na to fakt bacha, zarivku srubovat jen za ten konec s tim zavitem ;)

Hoši, nehádejte se, já elektriku jako doplňkový předmět nemám, já z ní jenom maturuju. Měls ji vytáhnout za podstavec, ne za trubičky :), ale to asi nešlo, jak píšeš :).

2 christian : Máš to nepřesný! 50Hz+-1%\; 230V+-10% :P.
Naposledy upravil mbing dne 23. 5. 2006 22:48, celkově upraveno 1
Nemám problémy s alkoholem, mám problémy bez něj.
mbing
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod mickaelb 23. 5. 2006 22:48

mbing: Ne nesla, pac proste mam velkou ruku a ta zarivka byla v takovem...no to je jedno, proste se neslo k tomu podstavci dostat :D Mno ted me napada...ahááá...no uz je pozde, on jde ten lustr vlastne rozmontovat...tak treba priste :)

Jo a s tou specifikaci sem to samozrejme vedel taky, jen sem nechtel machrovat ;)
mickaelb
Nadšenec

Odeslat příspěvekod mbing 23. 5. 2006 22:50

2 christian : Ještě jsem zapomněl, že těch 230V nemusel mickaelův kámoš dostat, protože s izolací (boty, lino, ...) to mohlo bejt třeba 100V ..
Nemám problémy s alkoholem, mám problémy bez něj.
mbing
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod christian 23. 5. 2006 22:53

mbing píše:2 christian : Máš to nepřesný! 50Hz+-1%\; 230V+-10% :P.-/quote]

Tak prijd a zmerime to :D V normach se toho tolik nakeca a v praxi se na to kasle. A je jasne, ze treba u nas na vesnici neni stejny napeti na koncich vesnice (to by odpovidalo MOZNA +- 10%) :D

//edit: a pak te stejne na skole naucej to zanedbavat :mrgreen:
die('Hacking attempt');

christian
Přeborník

Odeslat příspěvekod kodl 23. 5. 2006 23:21

Já si nemůžu pomoct, ale přeci jen když se mění žárovka, měl by se zavolat odborník! Teče tam ta elektřina! A po lustr si dejte kýbl, kdyby ta elektřina vytekla, ať nemusíte vytírat!

A kdo mi poradí s tím kolem?
Jsem z Plzně, tak hádejte co piju ...

"Může se vám to nelíbit, můžete s tím nesouhlasit… ale to je tak asi všechno, co s tím můžete dělat." Jára Cimrman
kodl
Přeborník

Odeslat příspěvekod Zero_Cool 24. 5. 2006 07:25

christian: mbing tím chtěl říct, že třeba úbytek napětí na botách mohl být klidně 130V a ůbytek napětí na mickaelbově kámošovi 100V.

To, že při seriovém zapojení zátěží (což tenhle případ bezesporu byl) se úbytky napětí dělí na jednotlivé spotřebiče podle jejich odporu je nepopiratlný fakt. (vyplývá to z Ohmova zákona U=R.I)

Jiná situace by samozřejmě nastala, pokud by se kromě fázového vodiče dotýkal ještě ještě N, nebo PE. V tom případě, pokud zanedbáme přechodový odpor kontaktů s končetinami (nebo čím se toho dotýkal ;-)), by se veškeré napětí spotřebovávalo na něm.

BTW, Pokud by si v nejaké firmě někdo (kdo nedisponuje oprávněním podle vyhl. 50/78 ) sám měnil žárovku a něco se mu při tom stalo, na koho si myslíte, že firma automaticky hodí vinu?
Zymysli se nad sebou..
Zero_Cool
Nadšenec

Odeslat příspěvekod andyba4a 24. 5. 2006 09:01

výměna kola u osobního vozu dle besip: jeďte po mokré vozovce a strhněte vůz prudce do smyku (nejlépe do protisměru) až auto otočíte na střechu (chce to trochu cviku ale věříme že se vám to podaří) pak se vysoukejte z řidičova sedadla (doufejme že jste ještě naživu, což byste měli být pokud neřídíte kabriolet) Nyní máte perfektní přístup k libovolnému kolu. Vezměte si hever a dobře mířenými údery odstraňte vadné kolo a nahraďte novým. pak zavolejte odtahovku nebo hasiče a nechte si vůz znovu posadit na vozovku. Pamatujte nehoda není náhoda!
Nejhorší je to ráno, v poledne, večer a v noci jinak to ujde...

nevim proč se ve škole neproplácej přesčasy...
andyba4a
Návštěvník

Předchozí stránkaDalší stránka