česky vs. moravsky

Diskuse na témata, která se nevejdou nikam jinam

Moderátor: Moderátoři Pauza.cz

Odeslat příspěvekod Davpe 24. 8. 2005 13:58

ja jsem moravak

S-tony píše:Co se slov týče tak mi vadí, že se pro celou ČR neujala slova Klamerka, šuflada a zicherajska. Když sem jinde tak musím říka Kolík na prádlo, zásuvka a spínací špendlík. A to je pěkná otrava. j/quote]
klamerku znam, šuflardu neznam (ale šuplík jo) a zicherajsku neznam (spínacím špendlíkům tu říkáme zicherka)
Davpe
Návštěvník

Odeslat příspěvekod IcemanCZ 24. 8. 2005 14:52

Ja to znam az na sufladu vsechno a jsem z prahy :-) nareci me nejak nevadi :-)
Thomas Alva Edison je chlap kvůli kterému musíme dělat na tři směny.
IcemanCZ
Přeborník

Odeslat příspěvekod Mývalice 24. 8. 2005 19:28

Člověka s moravským přízvukem bych mohla poslouchat od rána do večera.
Selhaly-li všechny pokusy, je načase si přečíst návod.
Mývalice
Legenda fóra Pauza

Odeslat příspěvekod S-Tony 24. 8. 2005 19:34

Ale ostravským asi ne, co :-)
Naposledy upravil S-Tony dne 24. 8. 2005 19:43, celkově upraveno 1
Když se smíříte s tím, že život už nic nového nepřinese, tak teprve to je ten okamžik, kdy všechno důležité teprve začíná...
S-Tony
Přeborník

Odeslat příspěvekod hotspot 24. 8. 2005 19:41

No já z Moravy jsem, sedmej rok žiju v Čechách a úplně jsem to nářečí vypustil ;) víte co to jsou kobzole nebo šohaj? :lol:
Naposledy upravil hotspot dne 24. 8. 2005 19:41, celkově upraveno 1
"It is better to keep your mouth closed and let people think you are a fool than to open it and remove all doubt." - Mark Twain
hotspot
Přeborník

Odeslat příspěvekod Anonymni 24. 8. 2005 19:41

nikdo nema na valašsko to je nejlepsi a nejuprimnejsi cast CR :D 8)
Anonymni

Odeslat příspěvekod iva 24. 8. 2005 19:45

teda pekne davate prazstine tady na frak!?! :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

na Moravu jezdim hodne, ale jeste mi nikdo nikdy nic nevytykal, ani to "zpivani", jak je typicke pro prazaky...
hodne pouzivam v pridavnych jmenech koncovku -EJ, hloupej, chytrej, tichej, atd. Kdyz pisu soukromy email a pisu ho v rychlosti, tak to tam hodne pouzivam a to uz mi bylo naznaceno, ze je to jemne receno netypicke.... :mrgreen:

jednou po ranu, kdyz jsme dorazili na Moravu a ja byla rozespala z cesty (jsem sova a my museli brzo vstavat) a privitalo me: "Jeee, ty jsi SCHUDLA!!!!" tak mi chvilku to trvalo v hlave, nez jsem si prebrala, ze nerozebira moji socialni situaci, ale naopak mi lichoti, ze jsem zhubla. To je jediny vyraz, ktery si pamatuju a ktery me prekvapil, jinak si zadny soky z kontaktu s jakymkoliv narecim nepamatuju....
iva
Návštěvník

Odeslat příspěvekod S-Tony 24. 8. 2005 19:46

Šohaj
Obrázek
Když se smíříte s tím, že život už nic nového nepřinese, tak teprve to je ten okamžik, kdy všechno důležité teprve začíná...
S-Tony
Přeborník

Odeslat příspěvekod hotspot 24. 8. 2005 19:48

Jo mimochodem, doma musím mluvit spisovně, protože rodiče se můžou podělat z -ej atd. ...
"It is better to keep your mouth closed and let people think you are a fool than to open it and remove all doubt." - Mark Twain
hotspot
Přeborník

Odeslat příspěvekod Anonymni 24. 8. 2005 19:49

ja su z valasska a ej sem pochytil pouze tady na forech, jinak se to chytit neda... "je to hrozny :D"
Anonymni

Odeslat příspěvekod S-Tony 24. 8. 2005 19:58

Zajímavé je že pražština se ve filmu používá jen na dabování chlapů frajerů a lidí s menším IQ. Jedině u takových rolí je slyšet - ej vo atd. Čím to asi bude?
S-Tony
Přeborník

Odeslat příspěvekod iva 24. 8. 2005 20:08

S-Tony: to ti teda pekne dekuju, hlavne za ty "lidi s mensim IQ" :mrgreen:
iva
Návštěvník

Odeslat příspěvekod paveld 24. 8. 2005 22:10

tak me se takovy -ej spis naopak docela libi, pisu to i do mailu, zni to pak tak nejak neoficialne, proste lip. jiny, hlavne moravsky nareci zrovna nemusim, ale nevadi mi. oproti tomu se mi zas libi slovenstina, ale to uz neni nareci... :)
BMW E30 316i -> BMW E36 320i :-)
paveld
Návštěvník

Odeslat příspěvekod ewing 25. 8. 2005 11:13

minule som sa smial ked kolega hovori, ze sa stretneme v puul patyy. (nemam tu CZ ani SK klavesnicu a ani sa neda naistalovat ale urcite viete ;) )
"Imagination is more important than knowledge."
Albert Einstein
ewing
Nadšenec

Odeslat příspěvekod djlooper 25. 8. 2005 11:29

Tož ja su taky z Moravy, ale snažím se psát a mluvit pokud možno normálně.
Mám ale zažitých spoustu výrazů, které běžně používám - rožnout, s kama si?, krajón a já nevím co ještě, ale spíš mi trochu vadí nářečí s tvrdým "L" tady v okolí, to se fakt nedá poslouchat a "tož" na začátku každé věty u některých vesanů.
Koncovky -ej v psané formě třeba tady na Fóru mi nevadí, ale v běžné řeči celkem jo.
///|||||\\\
8(¨°/.°¨)8 .......... < iRiver T60 4GB + Sennheiser PX 100 >
(---------) .......... < Samsung S7350 Ultra S >
......................... < Samsung LCD LE40A756 + 2.1 HT-X720T + PlayStation 2 >
djlooper
Nadšenec

Předchozí stránkaDalší stránka