česky vs. moravsky

Diskuse na témata, která se nevejdou nikam jinam

Moderátor: Moderátoři Pauza.cz

Odeslat příspěvekod Zero_Cool 24. 2. 2007 10:13

Mawe47 píše:...pouzivam misto "vědí" "vy/ijou"..../quote]

To já jsem na tom ještě hůř, já používám vijó, majó, chodijó... (čeština dostává pěkně na frak)
Zymysli se nad sebou..
Zero_Cool
Nadšenec

Odeslat příspěvekod NMS 24. 2. 2007 11:12

Vzhledem, že otec je z podkrkonoší a máti byla z Moravy, tak si asi můžete domyslet, jak se u nás mluví ... většina lidí mě podle "poslechu" pasovala na původ ze SČ kraje.
Jinak i naše typicky moravská víska má podivné nářečí - už jste někdy slyšeli benzejn ?
I see dumb people ... they are everywhere ...
NMS
Návštěvník

Odeslat příspěvekod MarkFX 24. 2. 2007 13:47

Zero_Cool píše:[color=blue]To já jsem na tom ještě hůř, já používám vijó, majó, chodijó... (čeština dostává pěkně na frak)
Kolo je poslední vynález stvořený člověku pro radost

Majkl vP. > I kdyby všichni byli úplně ticho, tak Mark přijde a něco řekne. On něco řekne, Já chci něco říct, ale on něco řekne.. chci zas něco říct, ale on zase něco řekne

Mondeo 2.5 V6 > S-Max
MarkFX
Legenda

Odeslat příspěvekod Mawe47 25. 2. 2007 09:05

taky me prijde divny, jak lidi z beskyd a sirokeho okoli mluvi tak hrozne spisovne...
Myho byvalyho pritele silene stvaly ty moje koncovky a snad za kazdym slovem me opravoval, az sem tak zacala mluvit taky, a jeste me narknul, ze mluvim cechackovsky:) ale uz na me nema moc vliv, tak zacinam mluvit normalne

Ale podle me nespisovny koncovky cechacstvi vubec neindikujou
Mawe47
Přeborník

Odeslat příspěvekod morganne 25. 2. 2007 10:03

"lidi z beskyd" (ja sem taky patrim) maji svoje nareci, ktere je pro zbytek republiky nesrozumitelne, tzv. ponašimu a ve škole se mluví samozřejmě spisovnou češtinou a koncovky obecne cestiny tu u nikoho neuslysis - proto se zda ze mluvime strasne spisovne. a tyhle koncovky slysi lidi nejcasteji od prazaku - takze proto to udajne cechacstvi ;-)

a kdyz mam uvest nejaka specifika... treba slovo z nareci KOPYCA (1. os, plural, r. zensky) jinde v republice neznaji - a nema ani jednoslovny ekvivalent
My life sucks, but the special effects are awesome!
If I had balls they would be bigger than yours!
Mary was only a virgin. If you don´t count anal.
morganne
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Ujko Troomi 25. 2. 2007 10:59

me zas prekvapilo ze se vsude nepouziva treba vrhlik nebo kolmaha ..
Ujko Troomi
Čtenář

Odeslat příspěvekod Mawe47 25. 2. 2007 11:57

a co je to ta kopyca?
Mawe47
Přeborník

Odeslat příspěvekod MarkFX 25. 2. 2007 12:01

Mawe47 píše:taky me prijde divny, jak lidi z beskyd a sirokeho okoli mluvi tak hrozne spisovne...

Však na moravě se všeobecně mluví spisovněji než v čechách!! Kvůli vzdálenosti od jazykového centra (Praha) kde se mluvilo spíše německy při vývoji češtiny po minulá staletí...

Viz učebnice česky jazyk v Kostce od Marie Sochrové
Kolo je poslední vynález stvořený člověku pro radost

Majkl vP. > I kdyby všichni byli úplně ticho, tak Mark přijde a něco řekne. On něco řekne, Já chci něco říct, ale on něco řekne.. chci zas něco říct, ale on zase něco řekne

Mondeo 2.5 V6 > S-Max
MarkFX
Legenda

Odeslat příspěvekod seterwohipikule 25. 2. 2007 13:09

Nářečí mi nevadí, pokud to není čecháčské, nebo cajzlovské. Ty koncovky a předpony, za každým slovem hele, koukej... Ó bože :twisted:
Kolega v práci se hrozně vztekl, když byl v Cajzlově. Říkal mi: Představ si, že ti přažští ču..ci říkají šalinkartě ''tramvajenka''!
Bablbam.
seterwohipikule
Trvalý BAN

Odeslat příspěvekod Deleted user 25. 2. 2007 13:21

Kvůli tomu tu píšu na fórech spisovně, abych na sobě nedal znát původ. Ale co studuju v Hradci Králové, už jsem se na sebe párkrát dozvěděl, že je ze mě slyšet Praha. 8-)
Ovšem moc nechápu, že to může někoho pobuřovat. To, že v každé oblasti se mluví jinak, beru jako holý fakt - dialekty jsou všude po světě. Proč bych se měl vzrušovat tím, že někdo hovoří nářečím místa svého původu?

Odeslat příspěvekod morganne 25. 2. 2007 13:28

Mawe47 píše:a co je to ta kopyca?

Ty kopyca jsou poradne tluste vlnene ponozky nejlepe pletene od babicky - takze maji svetlou barvu prirodni vlny.
morganne
Návštěvník

Odeslat příspěvekod PachezZ 25. 2. 2007 17:56

morganne píše:
Mawe47 píše:a co je to ta kopyca?

Ty kopyca jsou poradne tluste vlnene ponozky nejlepe pletene od babicky - takze maji svetlou barvu prirodni vlny.

Takže bulíky
PachezZ
Návštěvník

Odeslat příspěvekod morganne 25. 2. 2007 20:56

takhle se tomu říká v Suchdole nad Lužnicí? a to je v čechách?
morganne
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Mawe47 26. 2. 2007 09:22

MarkFX > ja myslim konkretne koncovky, ze misto "hele to je peknej kluk" reknou "hele, to je pekny kluk"
a zarazi me, ze i kdyz treba ziji v brne x let, tak si to porad udrzuji a ne a ne se predelat:) protoze ja to vzdycky zacnu chytat od nich, a pak, abych si davala pozor na pusu
Mawe47
Přeborník

Odeslat příspěvekod AndrewJ 26. 2. 2007 09:37

však v brně se říká taky "pěknej kluk". když jsme tam chodil do školy, tak mi brňáci nadávali, že skloňuji přídavná jména příliš spisovně. Na jižní moravě se mluví nejspisovněji (alespoň podle skloňování přídavných jmen) kolem Břeclavi. Jediný prohřešek v této katagorii jsou koncovky žesnkého rodu u množného čísla rodu středního. zmrzlé kuřata místo zmrzlá kuřata
AndrewJ
Přeborník

Předchozí stránkaDalší stránka