Princip nekonečna

Diskuse na témata, která se nevejdou nikam jinam

Moderátor: Moderátoři Pauza.cz

Odeslat příspěvekod Howard 3. 6. 2005 11:05

Napadlo vas nekdy, ze slunecni soustava a atom s elektrony jsou veci dost podobne? Akorad v jinych meritkach, dokonce i cas plyne jinak.

Vite, ze atom neni elementarni castice hmoty. Jsou i mensi castice a jak to tak vypada, neni jich malo, atom je mnohem slozitejsi struktura, nez si myslime. Stejne jako nase slunecni soustava (ekvivalent - kazda planeta je elektron) je mnohem slozitejsi.

Vesmir, ktery je tvoren atomy, ktere my vnimame jako slunecni soustavy a vetsi celky, jako treba kus hmoty, ktery mi vnimame jako galaxie, bych nazval nadvesmirem.

I cas tam plyne jinak. Vemte si to. My vidime obehnout nase planety za nekolik let, treba pluto asi za 70, zeme za 1, atd... ale kdyz se podivate na libovolny atom v nasem svete, tak vidite, jak tam ty elektrony litaji rychle.... "lide" v nadvesmiru vidi pohyb nasich elektronu/planet taky velmi rychle, stejne tak jako my, lidi z tohoto sveta, vidime litat rychle nase atomy.

A jak to vnimaji "lide" v podvesmiru? Vemte si treba rohlik. Kolik asi tak obsahuje atomu a molekul? Pro lidi z podvesmiru je rohlik nekolik miliard galaxii a jeste vic slunecnich soustav.

Tim se dostavame k principu nekonecna.

Jak asi lidi z podvesmiru vnimaji svoje atomy a molekuly? Taky jako prtavy "elementy" hmoty, ktere litaji hrozne rychle.
Lide z nadvesmiru vidi take kolem sebe galaxie. A lidi z nadnadvesmiru taky, a tak dal...neumim si ani predstavit, jestli to nekde konci.

Mozna se vam to zda uhozeny, ale nakou logiku to ma.
Have you tried to turn it off and on again?
Windows je ... nikoliv Windows jsou (Windows is ...)
Howard
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod ES0 3. 6. 2005 11:19

no, ta podobnost mě napadla několikrát, ale myslím, že to je jen kvůli nejnižším energetickým nárokům daného uspořádání, takže to spolu přímo nijak nesouvisí, tedy jsou atomy, jsou lidé a jsou planety, nic víc a nic míň...a ještě alieni :wink:
Nachystejte uzenáče, na snídani jsem zpátky!
RED DWARF RULEZZZZ!!!
ES0
Přeborník

Odeslat příspěvekod Fido+ 3. 6. 2005 11:22

Clovece tahle podoba me zaujala uz davno a presne tahle myslenka me napadla. Predstava, ze cely nas vesmir je napr. v rohliku z nejakeho vetsiho sveta je zajimava.
Fido+
Nadšenec

Odeslat příspěvekod honzis 3. 6. 2005 11:32

Tato teorie má ale jeden drobný problém - od planetárních modelů atomu se již dávno upustilo.
honzis

Odeslat příspěvekod Mývalice 3. 6. 2005 12:16

V dětství jsem si představovala, že náš vesmír je v nějaké bedně a ta bedna je na nějaké planetě v nějakém vesmíru a ten vesmír je v bedně... a tak stále do nekonečna , ale časem mě to přešlo.

Zajímavější bylo něco docela jiného. Moje další představa byla taková, že nežijeme na povrchu Země, ale v jejím dutém nitru. Spolu s námi je v ní uzavřen vesmír, který vidíme a naše Země, spolu s námi uvnitř, je umístěna ve vnějším vesmíru. Moje sestra měla jako malá naprosto stejnou představu a před nedávnem jsem se dozvěděla, že s tímto nápadem vyrukoval i Hitler.
Selhaly-li všechny pokusy, je načase si přečíst návod.
Mývalice
Legenda fóra Pauza

Odeslat příspěvekod S-Tony 3. 6. 2005 12:23

Myvalice píše:Zajímavější bylo něco docela jiného. Moje další představa byla taková, že nežijeme na povrchu Země, ale v jejím dutém nitru. .d/quote]

Tady někdo četl knihu "Neználek na měsíci". :wink:
Když se smíříte s tím, že život už nic nového nepřinese, tak teprve to je ten okamžik, kdy všechno důležité teprve začíná...
S-Tony
Přeborník

Odeslat příspěvekod Mývalice 3. 6. 2005 12:35

S-Tony píše:Tady někdo četl knihu "Neználek na měsíci". :wink::/quote]

Neználka sice znám, ale ani jednu knihu jsem o něm nečetla. A mylíš si, že v době, kdy žil Hitler, již byla kniha o Neználkovi na světě?
Mývalice
Legenda fóra Pauza

Odeslat příspěvekod ES0 3. 6. 2005 12:43

Myvalice, ja sem tu tvoji predstavu nepochopil :hm
RED DWARF RULEZZZZ!!!
ES0
Přeborník

Odeslat příspěvekod S-Tony 3. 6. 2005 12:55

Hitler byl cvok.........
No to ja jsem si spíš myslel, že je celý vesmír jen jedna malá buňka nějakého tvora.
Stejně jako uvnitř nás žije mnoho forem organizmu, tak stejně i my jsme jen nějaká forma organizmu uvnitř jiného tvora.
:hm
Když se smíříte s tím, že život už nic nového nepřinese, tak teprve to je ten okamžik, kdy všechno důležité teprve začíná...
S-Tony
Přeborník

Odeslat příspěvekod Mývalice 3. 6. 2005 13:17

ES0 píše:Myvalice, ja sem tu tvoji predstavu nepochopil :hm

A kterou, já popisuju dvě.
Mývalice
Legenda fóra Pauza

Odeslat příspěvekod ES0 3. 6. 2005 13:19

tu druhou
RED DWARF RULEZZZZ!!!
ES0
Přeborník

Odeslat příspěvekod Howard 3. 6. 2005 13:22

No tak lidicky, drzme se tematu :-(. Zajimaji me vase nazory na teorii nekonecna.
Have you tried to turn it off and on again?
Windows je ... nikoliv Windows jsou (Windows is ...)
Howard
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod Fido+ 3. 6. 2005 13:48

Myvalice píše: Moje další představa byla taková, že nežijeme na povrchu Země, ale v jejím dutém nitru.
Fido+
Nadšenec

Odeslat příspěvekod Mývalice 3. 6. 2005 15:13

ES0 píše:tu druhou

Takže pro méně chápavé, jako je přeba ESO, jsem pro názornost vyrobila tento nákres:

Obrázek
Mývalice
Legenda fóra Pauza

Odeslat příspěvekod bigdoc 3. 6. 2005 15:41

No, jsou to sice zajímavé představy, ale narážejí na docela dobře dokázané fyzikální zákony, a to na zákony tzv. kvantové mechaniky. Z těch (velmi zjednodušeně a mimo jiné) vyplývá, že to, že by molekula byla planetou, na které někdo sedí a jí rohlík, není možná.

To, že se planetární (galaktický) systém jaksi podobá uspořádání atomu, vychází pak jednoduše z jiných fyzikálních zákonů. Divit se tomu je jako divit se, že Země je koule, slunce je taky koule a to, co se kutálí na kulečníku, je ejhle taky koule.
bigdoc
Nadšenec

Další stránka