Mohu půjčovat peníze zaměstnancům?

Diskuse na témata, která se nevejdou nikam jinam

Moderátor: Moderátoři Pauza.cz

Odeslat příspěvekod Elara 4. 2. 2015 17:10

(ptám se jménem svého kamaráda, nebude si zakládat účet kvůli jednomu dotazu)

Ahoj, mám elektromontážní firmu, a občas pujčuji zaměstnancům peníze... moji známí tvrdí, že na to musím mít koncesi a podobně, já na to říkám, že to nijak neorganizuji, a že jen bezúročně půjčuji.

Nejde tu o vztah zaměstnavatel - zaměstnanec, ale člověk s člověkem. Mají pravdu?

Prostě je mi líto, aby se lidi, které znám, zadlužovali a platili úroky a podobné nesmysly, když já mám peněz dost, a mohu jim pomoci.
*Lihovou fixu z natřeného plechu odstraníš brzdovou kapalinou, ale nezapomeň ji omýt vodou, protože by začala leptat i původní nátěr.
*Fleky od měděnky odstraníš 5mm tlustými plátky citronu, položenými na dané místo přes noc - odzkoušeno na oblečení.
Elara
Návštěvník

Odeslat příspěvekod icotech852 4. 2. 2015 17:17

myslim si,ze pokial im poziciava z osobneho uctu tak moze.Su to jeho sukromne financie (z platu) a je jedno ako s nimi nalozi.Je to moj nazor.
forsaken...
icotech852
Přeborník

Odeslat příspěvekod velkyjarda 4. 2. 2015 19:55

Muj zamestnavatel take dava zamestnancum bezurocne pujcky a neni to fyzicka osoba.
velkyjarda
Čtenář

Odeslat příspěvekod KOSŤA KOSTIČ 5. 2. 2015 20:50

Já tomu říkám záloha...
Jsem gastrosexuál, takže mi každá může akorát tak uvařit...
Je lepší mrtvej frajer, než živej sráč?
KOSŤA KOSTIČ
Přeborník

Odeslat příspěvekod malyjarda 7. 2. 2015 12:50

Zamestnavatel tomu rika bezurocna pujcka. Je to az 200 000 Kc.
malyjarda
Čtenář

Odeslat příspěvekod Slonik 9. 2. 2015 17:07

Jistě, že to možné je. Pokud poskytuje půjčky jako soukromá osoba a bezúročně, tak není žádný problém, pokud se nejedná o systematickou činnost.

Pokud je poskytuje jako zaměstnavatel a půjčky prochází firemním účetnictvím, tak je to trochu složitější:

Je-li půjčka bezúročná resp. je s nižším úrokem než je obvyklá výše, může být rozdíl v úrocích pro zaměstnance zdanitelným příjmem (vyplývá §6, odstavec 3 zákona 586/1992 Sb., o daních z příjmu).

Pokud je úhrn jistin všech bezúročných (či zvýhodněných) půjček od jednoho zaměstnavatele do 300.000,-, tak je majetkový prospěch zaměstnance z titulu nižších úroků od daně rovněž osvobozen (§6, odstavec 9, písmeno v) zákona 586/1992 Sb., o daních z příjmu).

V zákoně (konkrétně v tom §6, odst. 9) jsou ještě další případy, kdy se může výše jistin bezúročně poskytovaných půjček ještě zvýšit, aniž by to mělo pro příjemce daňové důsledky - například půjčka pro překlenutí mimořádně obtížných poměrů v důsledku živelní pohromy atp.
Určitě možná s váma tak jakoby nesouhlasím!
Slonik
Expert