Výpověď - lhůta - "vypadni"

Podmínky pro práci, vztahy se zaměstnavateli, platy

Moderátor: Moderátoři Pauza.cz

Odeslat příspěvekod RoMeiRo 23. 1. 2011 18:18

Zdravíčko,

potřeboval bych poradit ..... V práci jsem dal výpoveď, dal jsem jí 15.1. a protože vím, že se výpovědní lhůta počítá od prvního dne následující měsíce, je tedy do 31.3.2011

Vedení mi výpoveď podepsalo, dalo mi tam razítko. V pátek mi ovšem bylo sděleno (resp. v kličkách naznačeno), že by bylo ideální kdybych "vypadl" už ke konci tohoto měsíce a to jednodušše proto, že už se za mě našla náhrada. Jenže co mi je do toho? Počítal jsem, že to takhle bude dobrý pro obě strany, jenže jsem se asi zmýlil a přijde mi to jako těžký zářez.. Mám to asi jako odměnu za 2 roky podstivé práce, kdy člověk chodí svátky nesvátky, ve zdraví i nemoci, nemůže si vybrat dovolenou, kdy i bezproblému nadělá přes 200 hodin/měsíc, kdy chodí do práce navíc když se mu prostě zavolá, že je potřeba... Nejsem žádný zhrzený zaměstnanec, pro firmu jsem se obětoval nestkučným stylem a pak na mě vybalí toho..

Jsem naprosto zklamanej a zároveň neskutečně rozhořčenej... Co poradíte? Mám si dupnout a prostě chtít zůstat do konce výpovědní lhůty, když to mám podepsané a orazítkované, nebo mám říct, že odejdu s tím že požaduji odstupné?! Děkuji !!
RoMeiRo
Čtenář

Odeslat příspěvekod audis 23. 1. 2011 19:14

nabídni jim:
1) ok, od 1. 2. už nepřijdu, výpověd vezmu zpět a uzavřeme dohodu o ukončení poměru, kde mi bude náležet dohodou odstupné ve výši 2 platů (jako za unor a březen) se splatností za lednovou výplatu.

2) řešení ad1 má od letoška nevýhodu v tom, že při ukončení dohodou ti od pracáku (ve stručnosti) nenáleží podpora, nebo méně, nebo až za čas. hodně se o tom psalo v novinách na přelomu roku.

3) takže bych udělal toto: "ee, to neberu, já si ty dva měsíce klidně odsedím na boku stolu a nová náhrada muže v klidu pracovat. "

ted jsi v klidu, budeš ve výpovědní době, i v ní musíš (!) chodit do práce!!! pozor na to! (pro případ, kdyby ti nabídli že výpověd poběží ale nemusíte chodit. když bys nepřišel, dali by ti hrubé porušení pracovní kázně, i ve výpovědce).

závěr: bud v klidu, ser na ně, bud ve výpovědce jak jsi to do ted udělal, nic dál nepodepisuj a neodsouhlasuj!! , kdyžtak si vem walkmena.
Mohli bychom prosím vystoupit ihned z Evropské Unie?
audis
Návštěvník

Odeslat příspěvekod RoMeiRo 23. 1. 2011 19:24

Mockrát děkuji za výbornou výpověď...

s tím, že když dá člověk výpověď sám dostane od prvního měsíčně sníženou podporu vím, i přesto jsem do toho ovšem šel, protože už se to nedalo vydržet, systém jakým to všechno funguje, jaké jsou požadavky apod. tak na to už jsem neměl sílu ani náladu. (tj. bod 2)

Zaráží mě, že nebyl nikdy žádný problém, já jsem vždy svoje povinnosti plnil do poslední kapky a pak najednou po PODEPSANÍ výpovědi vymýšlí okliky jak se mě zbavit.. přijde mi to silně nefér, proto se ptám jestli se můžu nějak bránit - nerad bych si totiž podřizl větev.... Novou práci ještě žádnou jistou nemám, proto mi to přijde jako podraz sdělit mi takovou skutečnost týden před koncem měsíce - navíc jen ústně! Kdybych nějakou práci měl, tak OK.

Asi to udělám podle bodu 1 - a protože si myslím že budou prskat tak tam šoupnu bod 3 a prostě si to dochodím (s tím jsem počítal, takže mě neubyde)...

Ještě jednou mockrát děkuju!
RoMeiRo
Čtenář

Odeslat příspěvekod audis 23. 1. 2011 20:02

dle bodu2 jsi něco podepsal nebo jen ústně slíbil?

podepsal = větev jsi si už podřízl, ted asi ti ani nepomůže, když na kolenou přilezeš, že bys tu dohodu rád vzal zpět a dal výpověd klasika s lhutou

jen ustně slíbil = tak řekneš "omlouvám se, rozmyslel jsem si to, do dohody nejdu." jsou svině, tak proč ty bys byl hodný.

dodatek: při bodu3 tam už nemusíš chodit v době, kdy si budeš vybírat zbylou dovolenou. tzn. za letošek a za minulý rok, pokud ti nejaká zbyla a byla převedená (jakože asi byla, samočinně).

-- 23 led 2011 20:05 --

a zvykej si: ve většině společenstev jsou společenstva kámoši, jen když něco potřebují. a když tě nechtějí, okamžitě se změní k nepoznání. ve většině společenstev je to bohužel takto a stejné. čest výjimkám! já bych už mohl, ale také tomu stále nevěřím na 100% že to je všude stejné. (14 let praxe v nejrůznější formě mimo podnikání, 10 chlebodárců. 2 byli korektní a vstřícní).
audis
Návštěvník

Odeslat příspěvekod RoMeiRo 23. 1. 2011 20:49

Ne ne, černé na bílem je akorát má výpověď (Výpověď z pracovního poměru daná zaměstnancem - se striktně nastavenou výpovědní lhůtou 2 měsíce) (proto jsem psal, že jsem smířený s tím, že podpora může být menší) ke dni 31.3.2011 a tu mám od vedení podepsanou.. Nic víc jsem nepodepsal ani jsem nic neslíbil...

teď mi vlastně bylo akorát ústně sděleno - byl mi dán jakýsi návrh který jsem vůbec nepochopil, ze kterého ale jasně vyplynulo, že by se jim hodilo do krámu abych tam už prvního nepřišel - že by se udělaly nějaké čachry s hodinama apod... nic víc nic míň zatím!

Dovolené mám ještě 19 dní.. (ve skutečnosti jsem si loni vybral jen týden na dovolenou u moře).. to množství další co zbylo, tak asi ve dvou měsících nám byla poměrná část uplatněna i přesto že jsme chodili normálně do práce.. Zkrátka měli jsme moc odpracovaných hodin - nemohlo to být, tak nám prostě napsali dovolenou (kterou jsme ve skutečnosti neměli)..

Jde mi zkrátka o to, že jsem počítal s klasickou dvouměsíční lhůtou, že si během toho najdu normálně práci a pak se vklidu rozloučíme a né že se týden před koncem měsíce dozvím že by bylo fajn kdybych odtáhl - rozhodně nechci jít na ÚP. Dělám v hodně velké společnosti a myslel jsem si že takové firmy budou jednat jasně a solidně - a jde vidět přesný opak!
RoMeiRo
Čtenář

Odeslat příspěvekod audis 23. 1. 2011 21:00

podle popsané praxe bych čachrům nevěřil. drž se svých a zákonných jistot!

eh, ted nevím, zda se liší podpora pracáku pokud
a) výpověd zamšěstancem se lhutou a
b) dohodou

pokud neliší (je stejně blbě nízká v obou případech) , klidně vyrukuj s bodem 1. a protože zaměstnání je bysnys, řekni si o tři platy, a ne o dva. ty jdeš dřív, tak jestli fakt chtějí, at platí o chlup víc. ;-)

ty máš ted velmi pěknou pozici. oni něco chtějí, tak se třeba podvolí. :-)

-- 23 led 2011 21:02 --

eh ale mám pocit, že se to liší.
audis
Návštěvník

Odeslat příspěvekod roxor 5. 2. 2011 07:53

RoMeiRo píše:Asi to udělám podle bodu 1 - a protože si myslím že budou prskat tak tam šoupnu bod 3 a prostě si to dochodím (s tím jsem počítal, takže mě neubyde)...
Ještě jednou mockrát děkuju!

Evidentne je už situácia v takom štádiu,že sa treba riadiť zákonmi,t.j. Zákonník práce + kolektívna zmluva.
S tým "dochodením" opatrne,aby si neprišiel o pohyblivú zložku mzdy :idea:
Neberme život príliš vážne ... aj tak to nikto neprežije.
roxor
Nadšenec