Dobrý den,
rád bych se optal někoho kdo dobře rozumí právu, nebo ví o této problematice více.
Pracuji u nejmenované firmy v obchodu. Provoz je 12 hodin denně (09:00 - 21:00), 7 dní v týdnu, 365 dní v roce (vyjímka je snad jen 25. prosince (první svátek vánoční) a 1. ledna (nový rok)), dělá se i ve svátky. Osobně pracuji na krátký a dlouhý týden, tj.:
krátký týden
středa, čtvrtek, DOpolední pátek = (2,5 dne)
dlouhý týden
pondělí, úterý, ODpolední pátek, sobota, neděle = (2 dny + 2,5 dny)
Politika společnosti je ovšem taková, že se snaží držet počet zaměstnanců na co nejnižší úrovni takže se hodně často stává, že když je potřeba na obchodě udělat nějakou práci navíc musí být povolány obě dvě směny, nebo když někdo musí na školení, nebo nedejbože onemocní či cokoliv podobného musí na druhou směnu přejít někdo z té první. Modelová situace např. z tohoto a následujícího týdne který bude:
Směna 1 (ve které jsem já) má tento týden "dlouhý". Byli jsme v práci v pondělí (11.10) a úterý (12.10). Vzhledem k tomu, že je právě náročnější období musela na úterý přijít i Směna 2. Směna 2 má logicky "krátký týden" takže by měla jít správně jen středa, čtvrtek a dopolední v pátek - tím, že ale byla v úterý, je v práci dnes (13.10) a bude ještě zítra (14.10). To už jsou 3x12 hodinové směny bez možnosti pracovního odpočinku. V tomto případě moje Směna 1 jdeme celý pátek, celou sobotu a celou neděli = opět 3x12 hodinové směny!. A příští týden to bude to samé jen opačně. Takže já, jakožto Směna 1 budu mít 3x12 hod. směnu, v pondělí budu mít 1 den volno a opět mě čeká celé úterý, celá středa a celý čtvrtek v práci (3x12 hod) a druhá směna si dá 3x12 hod. o příštím víkendu (22.-24.10).
Navíc k tomu všemu jsem byl v práci v pondělí, úterý, (čeká mě avizovaný 3x12 hod. víkend) a protože je z dnes pracovní Směny 2 jeden člověk na školení už mi z práce snad stokrát volali abych přišel.. samozřejmě jsem hovor ani jednou nepřijal (poslali i sms, proto vím, že mě tam potřebují), protože si nenechám ukrojit další čas už z tak malého volna.
A o co mi tedy jde?
1) Zajímá mě jestli je nějak v zákoně psané či je na to nahlédnuto, zdali mohou být 3x po sobě jdoucí 12-ti hodinové směny?
2) Pokud takové směny být mohou jaká je zákonem daná doba pracovního odpočinku?
3) Pokud takové směny být nemohou, lze se proti tomu nějak bránit - tzn. lze např. říct v práci že zkrátka toto odporuje zákonům a že se jedná o jejich porušení?
Jde mi o to, že to jak se s námi zachází mi přijde krajně nemorální. Počet zaměstnanců je sražen na naprosté minumum a pak nám volají když máme volno, člověk si nemůže pořádně nic naplánovat a zapomněl jsem říct, že o takové dovolené si může člověk nechat jen zdát. Naše prodejna je (mám pocit) na prvním místě v počtu nevybraných hodin dovolené. Bohužel nám bylo řečeno že už máme smůlu, že to prostě nejde (tento rok v červnu jsem si vybral v krátkém týdnu 2,5 dne volna abych mohl z toho blázince vypadnout po letech k moři (a byl to docela problém).. jenže koho to zajímá? dle zákona má každý nárok? jenže jak se bránit? Člověku nezbývá než být zticha a šoupat nohama, jenže mě už nebaví si nechat s... na hlavu..
Děkuji za odpovědi, postřehy a pohledy na tuto věc..