Smlouva na dobu určitou

Podmínky pro práci, vztahy se zaměstnavateli, platy

Moderátor: Moderátoři Pauza.cz

Odeslat příspěvekod Oops! 10. 3. 2010 08:46

Nástup do zaměstnání 4/2007...smlouva na dobu určitou do 31.12.2007, pak následující smlouva do 31.12.2008 a do 31.12.2009. Ale letošní rok se mi zaměstnavatel zdráhá dát smlouvu, protože nemá moc zakázek, tak vyčkává jak se to vyvrbí. Dnes máme březen a já jsem stále bez smlouvy (výplata a ostatní ok). Co s tím, jaké jsou možnosti ? :-))
Oops!
Čtenář

Odeslat příspěvekod Oops! 10. 3. 2010 08:54

Co tohle ?

Kód: Vybrat vše
§ 66 Zrušení pracovního poměru ve zkušební době
(2) Pokračuje-li zaměstnanec po uplynutí sjednané doby (§ 48 odst. 2) s vědomím zaměstnavatele dále v konání prací, platí, že se jedná o pracovní poměr na dobu neurčitou.
Oops!
Čtenář

Odeslat příspěvekod Epe 10. 3. 2010 11:32

zamestnavatel snad muze prodlouzit smlouvu na dobu urcitou pouze jednou, pak muze dat smlouvu jedine na dobu neurcitou?! Kazdopadne to co jsi psal ve druhem prispevku, tak to skutecne plati. Pokud po skonceni smlouvy na dobu urcitou, prijdes do prace, tak se to bere jako smlouva na dobu neurcitou.
Epe
Čtenář

Odeslat příspěvekod 4honza 10. 3. 2010 11:35

Podle zákoníku práce už ti nemůže ani dát smlouvu na dobu určitou, to lze maximálně dvakrát za sebou. Jeho možnost je buď smlouva na dobu neurčitou nebo ukončit spolupráci.

A ten uvedený odstavec se tě netýká, neboť jsi nebyl ve zkušební době.

Podle § 32 zákoníku práce je zaměstnavatel povinen uzavřít pracovní smlouvu písemně, pokud se jedná o práci delší než jeden měsíc (ale i v tom případě ji můžeš požadovat).

To že tak neučinil písemně neznamená, že pracovní poměr je neplatný, ale vystavuje tě to rizikům, neboť nemáš písemně sjednánu mzdu a náplň práce, ani místo práce, takže ti jí může kdykoliv změnit a ty nebudeš moci nic z toho prokázat. Bude-li se tě chtít zbavit, tak má a bude mít na tebe trochu větší páku.
4honza
Datel roku 2009

Odeslat příspěvekod Oops! 15. 3. 2010 20:45

4honza píše:A ten uvedený odstavec se tě netýká, neboť jsi nebyl ve zkušební době.
Dal jsem špatný copy paste, má to být takhle
Kód: Vybrat vše
§ 65 Skončení pracovního poměru na dobu určitou
(2) Pokračuje-li zaměstnanec po uplynutí sjednané doby (§ 48 odst. 2) s vědomím zaměstnavatele dále v konání prací, platí, že se jedná o pracovní poměr na dobu neurčitou.
Doufám, že v tom není žádnej háček...

4honza píše:To že tak neučinil písemně neznamená, že pracovní poměr je neplatný, ale vystavuje tě to rizikům, neboť nemáš písemně sjednánu mzdu a náplň práce, ani místo práce, takže ti jí může kdykoliv změnit a ty nebudeš moci nic z toho prokázat.
Tak snad by měla nadále platit "stará" smlouva, a to včetně platového výměru.
Oops!
Čtenář

Odeslat příspěvekod polda 16. 3. 2010 12:19

... i co já pamatuji,mělo by platit,že nyní jsi ve stavu pracovního poměru na dobu neurčitou a tudíž nárok na odstupné v případě ukončení prac. poměru.
polda
Nadšenec