Pracovni uraz-Pojistka/nahrada mzda

Podmínky pro práci, vztahy se zaměstnavateli, platy

Moderátor: Moderátoři Pauza.cz

Odeslat příspěvekod Cheetah007 3. 3. 2010 20:51

Zdravim,pisu do tohoto fora prvne a vhodnejsi "prihradku" jsem nenasel,tak se omlouvam jstli jsem neco popletl...

Mam u ceske pojistovny,zivotni pojistku asi 7let a platim 600mesicne.
Pojistka je na 10let pro pripad smrti,nebo doziti na cilovou castku 100 000kc,pruicemz je u ni i urazove pojisteni rizikove skupiny dve a z te celkove mesicni castky dela 154kc.

ted jsem mel nemily pracovni uraz,pri skladani u zakaznika z hydr. cela nakl. automobilu,se pri sjizdeni dolu,cast nakladu uvolnila a prirazila mi dva prsty leve ruky.Nastesti je to jen narazene,zlomenina ne i klouby jsou o.k ale ten otok bude jeste chvili pracovat.
Byl jsem s tim mesic doma a mam to hůasene u zamsetnavatele jako pracovni uraz.
Neschopenku mam do patku jen nevim,jak se resi ony "body"/bolestne,pracovni uraz mam poprve v zivote a doktor mi jen vypsal ukonceni neschopnosti,pocitam ze to potom odesila na VZP.

Ted trochu k veci,stahnul jsem ze stranek CP patricne formulare,jeden vyplni,druhy vyplnil lekar a odevzdal i s kopii neschopenky na pobocce pojistovny.Slecna ze prepazkou to odeslal na centralu a pry to bude vyrizene do sesti nedel.
Zajimalo by me tedy kolik pojistovna pri teto vysi mesicniho pojistneho za uraz proplaci a z ceho tak vychazi,diky pokud mate zkusenost.

Take by me pochopitelne zajimalo jak to potom resi zmestnavatel kdyz prvni tri dny neschopnosti se neproplaci a jak pojistovna.
"Marodim" malo spis vubec....bezne nachlazeni staci vikedn a posledni uraz jsem mel vyvrknuty kotnik snad pred dvanacti lety a tehdy bylo vse samozrejme jinak.

Ja tohle (pracovni uraz) resim poprve a doufam ze take naposledy,tu bolst bych nikomu nepral....po te herde byly prsty okamzite jak brambory a ja jen tak tak neomdlel...brrrr.

Za chybejici diakritiku se omlouam,zlobi mi klavesnice s ceskymi znaky
Cheetah007

Odeslat příspěvekod polda 3. 3. 2010 23:34

Nevím jak tvoje pojišťovna ale za pracovní úraz bys měl dostat plnou mzdu jako bys chodil do práce,navíc s tebou měl být sepsán protokol atd. To bych si rychle zjistil jak to má být správně.
polda
Nadšenec

Odeslat příspěvekod Cheetah007 4. 3. 2010 00:07

Dik za reakci.
Cheetah007

Odeslat příspěvekod PatrikChrz 4. 3. 2010 19:15

Myslím, že vhodnější rubrika by byl Finexpet, ale což už.

Životní a úrazové pojištění patří (na rozdíl např. od pojištění majetkových) mezi ty pojistky, kde je možné jednu pojistnou událost platit z více smluv.

Takže první bude plnění z pojistky zaměstnavatele, kterou musí mít ze zákona sjednanou na každého zaměstnance, to tě ale nemusí zajímat, protože plnění náleží zaměstnavateli. On tobě musí platit plnou mzdu a jak si to "vyhandrkuje" s pojišťovnou je jeho věc. Jestli dostaneš něco navíc, kromě vyplacení plné mzdy si nejsem jist. Trvalé následky tam nebudou a nějaké bolestné u naraženiny, to asi ne (vím, bolí to jak čert, koncem února jsem se natáhl na ledu a bolelo mě to asi měsíc).

Druhé plnění bude z pojistky u České pojišťovny. Opět, plnění za trvalé následky nebude, takže jen za tzv. "dobu nezbytného léčení" a to kdo ví jestli (zde totiž není důležité jak dlouho trval úraz skutečně vyléčit, ale jak dlouho daný úraz minimálně trvá vyléčit dle tabulek). No a vzhledem k tomu pojistnému 154 Kč / měsíčně nečekej žádné zázraky. Budeš rád, když to pokryje poplatek doktorovi za vyplnění formuláře :).
Nekupuji si věci, které nepotřebuji nebo které se mi nelíbí, abych udělal dojem na lidi, kteří mě stejně nemají rádi.
PatrikChrz
Nadšenec