Souhlasí vaše práce s vaším vzděláním ?

Podmínky pro práci, vztahy se zaměstnavateli, platy

Moderátor: Moderátoři Pauza.cz

Odeslat příspěvekod odie 7. 9. 2009 17:58

Zajímalo by mě, jestli nějak souvisí vaše povolání s tím co jste studovali ve škole (aspoň na střední, nejlíp na vysoké) a zda něco z toho vůbec používáte.

Když se podívám co mě všechno učí na Elektro VŠ ale i co učí na jiných školách (učí poměrně podrobný věci, ale jak kde) a pak se podívám na nabídku práce a v 80% případů stačí že napíšou VŠ technického typu a je jim úplně jedno jestli elektro, storjní, dopravní, stavební, chemická či případně zemědělka.

A tak se chci zeptat: Souhlasí vaše práce s vaším vzděláním ? Využijete alespoň něco ze školy ?
Kromě jazyků a trochu logického myšlení ?
odie
Návštěvník

Odeslat příspěvekod 4honza 7. 9. 2009 21:01

Jestli chceš vědět, jestli denodenně používám všechny Kirchhofovy zákony nebo počítám pomocí Laplaceových transformací útlum vedení, tak tě potěším, že nikoliv. Spoustu nabiflovaného učiva nepoužiješ, ale to neznamená, že by ses jej neměl učit.

Je to spíše o přístupu k vlastnímu vzdělání, cvičení se v úsudku, spojování navzájem na první pohled nesouvisejících znalostí, získávání zkušeností, dovedností a návyků. Abys mohl tyhle věci získat, bohužel potřebuješ i to učívo a znalosti, které časem zapomeneš. Ale když je budeš potřebovat, tak si ty znalosti jednodušeji osvěžíš a budou zpět.

Bohužel ani dopředu nevíš, jaké znalosti a v jakých situacích se budou hodit :)
4honza
Datel roku 2009

Odeslat příspěvekod S-Tony 7. 9. 2009 21:04

NEsouvisí a pěkně mně to sere :-\
Když se smíříte s tím, že život už nic nového nepřinese, tak teprve to je ten okamžik, kdy všechno důležité teprve začíná...
S-Tony
Přeborník

Odeslat příspěvekod myšpulín 8. 9. 2009 07:11

Tak já mám dopravní průmyslovku, ale časem jsem změnil obor a začal se věnovat elektronickým bezpečnostním systémům. Ve škole jsme měli něco od strojařiny, něco od elektra silno i slaboproudu. Takže zas tak daleko od původního oboru jsem nešel.
Moje poslední zařazení je už ale trochu o něčem jiném, z technika zbylo jen málo, asi nejvíc jsem bohužel kancelářskej.
myšpulín
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod Weslo 8. 9. 2009 08:50

4honza píše:Je to spíše o přístupu k vlastnímu vzdělání, cvičení se v úsudku, spojování navzájem na první pohled nesouvisejících znalostí, získávání zkušeností, dovedností a návyků. Abys mohl tyhle věci získat, bohužel potřebuješ i to učívo a znalosti, které časem zapomeneš.

Opravdu si nemyslím že by tohle souviselo se školou - spíš s tím jaký kdo je.Maximálně tě tam donutí tohle dělat.Ale samozřejmě to lze i bez školy a dokonce je to rychlejší, levnější a člověk se neprudí s blbostma.

Moje zaměstnání nesouvisí se školou kterou jsem dělal vůbec a jsem za to rád.Ta škola byla úplně na nic :)
Weslo RepRezent® vegetarián a odpůrce týrání zvířat ©
Weslo
Nadšenec

Odeslat příspěvekod michee 8. 9. 2009 09:16

Obor, ve kterém v současnosti pracuji, se blíží k tomu, co jsem vystudovala. Ale tak vzdáleně, že už teď lituju, že tu pracuju. Rozhodně zde neuplatním prakticky nic z toho, co jsem se kdy učila. Škola byla dobrá, ale práce je na nic, ale dost mi platí, takže to tu chvíli vydržím a pak se uvidí.
Kick the baboon....
michee
Nadšenec

Odeslat příspěvekod 4honza 8. 9. 2009 10:46

Weslo píše:
4honza píše:Je to spíše o přístupu k vlastnímu vzdělání, cvičení se v úsudku, spojování navzájem na první pohled nesouvisejících znalostí, získávání zkušeností, dovedností a návyků. Abys mohl tyhle věci získat, bohužel potřebuješ i to učívo a znalosti, které časem zapomeneš.

Opravdu si nemyslím že by tohle souviselo se školou - spíš s tím jaký kdo je.

Nevim jak to presne myslis, ze to se skolou to souvisi. Napriklad to souvisi s tim, jaci pedagogove tam uci. Nekteri dokazou vzbudit o obor zajem, vest zaky k nejakemu pristupu a i kdyz to nebudes potrebovat ve svem zamestnani, tak se to muze stat tvym hobby. Treba pojistovaci poradce muze zpivat ve sboru, urednik na magistratu muze sbirat sutry, prodavacka si cist knizky o kosmologii nebo ajtak se muze zajimat o cinskou filozofii.

Umet odrikat pulku ucebnice zpameti neni jiste to nejdulezitejsi, ale umet pouzivat nabyte znalosti a zkusenosti je naopak vetsinou dobre cenene. A umet je pouzivat mimojine take znamena, ze nejake mas :-)
4honza
Datel roku 2009

Odeslat příspěvekod Weslo 8. 9. 2009 11:16

4honza píše:A umet je pouzivat mimojine take znamena, ze nejake mas :-)

Podle mě to spíš znamená že víš kde je najdeš :)
Weslo RepRezent® vegetarián a odpůrce týrání zvířat ©
Weslo
Nadšenec

Odeslat příspěvekod Ťuhýk 8. 9. 2009 16:06

Tak trochu to souvisí. Hlavně jazyk, zbytek (účetnictví) jsem ve škole téměř neměl.
Všechno, co v životě opravdu potřebuju znát, jsem se naučil ze Star Treku
Ťuhýk
Přeborník

Odeslat příspěvekod suk 12. 9. 2009 12:26

V podstate se snazim pracovat v tom, co studuju.
Jsem toho nazoru, ze clovek mnozstvi veci treba vlastne vubec nevyuzije, ale muzou ho ovlivnit v mysleni, "otevrit novy cesty", zpusobit, ze clovek nad problemem premejsli jinak nez driv. Nevim jak je to jinde, ale diky stredoskolsky matematice (kterou v podstate az na vyjimky moc nepouzivam) se dokazu na nektery programatorsky problemy divat uplne jinak, nez driv...
Pokud nesouhlasíte s mým názorem, popřemýšlejte sami nad sebou. Opravdu si myslíte, že já bych se mohl mýlit?
----
You are an inspiration for a birth control...
suk
Sherlock Noha 2010