od Lukino 8. 9. 2008 10:15
Jindrous: Musim te vyvest z omylu, konkurovat cenou dnes uz zdaleka nestaci, v odvetvi elektroniky to plati dvojnasob. Uvedom si, jaka obrovska konkurence v tomto segmentu je (namatkou: Alza, Cybex, Mall). A dnes uz se neda rict, ze typicky zakaznik e-shopu by byl ten, jemuz jde o cenu. Tech je samozrejme taky jeste dost, ale zacina se profilovat pomerne vyrazna skupina zakazniku, kteri si klidne i PRIPLATI, jen aby meli zarucen co nejvyssi komfort nakupu a dodani. Navic ja, jako potencionalni zakaznik si stejne radsi nakoupim treba na Alze, nebo na Cybexu, nez na nejakem novem malem e-shopu. Budu akceptovat treba i tu vetsi cenu, ale na oplatku budu mit klid v dusi a budu vedet, ze vse funguje tak, jak ma.
Ad velkoobchod - rozhodne nepocitej, ze by ti velkododavatel daval zbozi na fakturu od zacatku, nejprve budes muset pekne platit cash, teprve az k tobe dodavatel ziska duveru, opatrne ti zkusi dat zbozi na tzv. cestne slovo. Pokud ale nemas dostatecne mnozstvi kapitalu na to, aby jsi se zbozim "predzasobil" a mohl je tak rychleji dodavat zakaznikum, vydavas se na pomerne rizikovou cestu, nebot konkurence, jez ma zbozi ve svem vlastnim skladu bude vzdy rychlejsi a neni nic horsiho, nez nastvany zakaznik s mysi v ruce nad tlacitkem "storno", kteremu mel od tebe uz pred tydnem prijit dvd rekorder.
ESO zminil BIOpotraviny jako vhodnejsi sortiment pro prodej v e-shopech, nez elektronika, kde je dnes skutecne presyceno a ja nemuzu nez souhlasit. BIO je soucasny trend, jeho popularita roste a da se predpokladat, ze sikovny clovek by si na tom mohl pekne vydelat. Jenze to prinasi dalsi problemy - s obycejnym skladem si nevystacis, pokud bys to myslel vazne, potrebujes lednice, mrazaky, dale si musis uvedomit, kdo je tvuj zakaznik (to si musis uvedomit u jakehokoliv sortimentu, komu vlastne chces prodavat), tomu upravit moznosti distribuce (potraviny ktere rychle podlehaji znehodnoceni bych asi postou nedistribuoval), atd atd...