Majkl vP., mbing: Mezi stydlivostí a soc. fóbií je rozdíl. Stydlivý člověk se časem na stresor (např. mluvení před třídou) adaptuje, ovšem člověk se sociální fóbií hledá výmluvy aby se mu vyhnul. A i v případě, že už se dostane do situace, kdy před třídou musí mluvit, nezvykne si na to, ale naopak, bude si říkat jak koktal, jak se na něj všichni dívali atd. A už při cestě do školy bude myslet na to, jak to zase zvoře. Nenapsali jste žádný příklad vašich a problému a já navíc nejsem žádný psycholog (přestože se o psychologii zajímám). Nevím, jestli jste si četli ten web v prvním postu, ale stydlivost je přirozená lidská vlastnost, kdežto u sociální fóbie může v extrémních případech dojít i k naprosté izolaci od okolí.
S-Tony: Podle výpovědí "postižených" co jsem četl na netu jsem na tom ještě relatitně dobře. Asi to pro "člověka z venku" bude znít divně, ale mám něco jako detektor na lidi. Přestože nejsem člověk, který by se řídil předsudky, s některýma lidma se můžu bez problému bavit a s některýma se cítím nepříjemně i v jedné místnosti (to je ale ovšem trošku nadnesené). A není to o tom, že bych si s nimi neměl co říct, nebo naopak. Asi úplně nejhorší je to při mluvení před třídou, na úřadech, nebo v ordinacích. Na druhou stranu když jdu rušnou ulicí, která je plná lidí cítím se ok.
Babu mám

už přes dva roky, vztah máme určitě plnohodnotný, nemám problém s ní dělat cokoli, mluvit o čem chci. Snaží se mi pomáhat, bohužel, na to sama nestačí. Navíc, teď když se blíži škola, tak už se užírám jak to bude vypadat ve škole, a to je ta chyba. Jsem poměrně velký flegmatik, nemám problém hodit za hlavu i vážné problémy, ale na tohle tak nějak nestačím
Kámoše taky mám a pokud jsem s těma, se kterýma se cítím dobře, tak jsem fakt ok, vtipkujem, nemám problém před nima mluvit atd. Ale když jdem někam pařit, tak se většinou cítím nesvůj, sice stačí pár pivek a je to ok, jenže, tohle není řešení.
Za psychologem bych chtěl jít, jenže podle toho co jsem četl, existují i tací, kteří raději předepíšou antidepresiva ať mají klid. Určitě záleží, jak je fóbie u daného člověka rozvinutá, ale na druhou stranu, i psycholog je jen člověk a když např. nemá náladu, raději předepíše přášky a to já pravě nechci.