Přestože se jedná o poměrně častou "poruchu" (neurózu) mezi lidmi je málo známá. Je charakteristická strachem z kontaktu s lidmi a trpí ji cca. 3-13% populace (1-3% soustavně).
Více na informací na "oficiálních stránkách".
Na internetu se kromě pár definic nachází jen velice málo informací. Bohužel patřím k lidem, kteří sociální fobií trpí. Vzhledem k tomu, že pauza je poměrně navštěvované fórum, věřím, že je tady někdo, kdo je na tom stejně, případně se najdou lidé, kteří zjistí, že tím taky trpí. Např. já jsem si několik let myslel, že se jen stydím, teprve před rokem jsem zjistil, že to není jen o stydlivosti.
Nejvíce bych (a věřím, že nejen já) ocenil, kdyby zde někdo napsal zkušenosti s léčbou, ideálně i jméno psychologa/psychiatra. Podle toho, co jsem se dočetl na internetu, tak se lečí dvěma způsoby - pomocí terapie a léků. Asi jde i o to, v jakém stádiu u daného člověka sociální fóbie je, ale "dopovat" se prášky opravdu nechci.
Navíc mám i pár dalších otázek, pokud navštěvuju psychologa/psychiatra, může se to dočíst zaměstnavatel apod.? Je léčba nějak zpoplatněna?
edit: Zapomněl jsem dodat to nejdůležitější
Pokud někdo má zkušenosti s psychology, prosím, ať to sem připíše. Já osobně hledém psychologa z okolí Ostravy