od Já vám něco povím 22. 5. 2005 09:20
Možná se pletu, ale asi budu o dost starší než většina z vás (40) a vzhledem k dost divokýmu a dlouhým mládí by mně určitě nikdo, kdo mě zná, neoznačil za moralistu. V 16, 20 ba i 25 letech bych víceméně zastával shodné názory jako tady ti, kteří řekněme "obhajují". Pokud jde o alkohol, dnes vím, že byla doba, kdy jsem byl zralý na léčení, a je to tak zákeřné, že si to člověk opravdu neuvědomuje. Prostě jsem považoval za normální být čtyřikrát do týdne na plech, ale opravdu na doraz, a kdo nebyl, byl u mně úzkoprsý nebo měkkejš. Dneska chlast v pohodě zvládám - když není chuť nebo příležitost, nelíznu si třeba půl roku, obvykle přes léto jednou týdně zajdu na "schůzi", dám si tři, čtyři, když se zadaří dobrá parta tak třeba osm, a když je opravdu tah a vím, že mi to sedne (prostě to poznám), zlikviduju to, co by většinu z vás porazilo v půlce. Domů dojdu po svých, nejsem agresívní, nevyvádím. Cigaret jsem se nezbavil dodnes, je z šedesáti je dvacet (kromě hospy, tam to naskočí). Ale děkuju pánubohu nebo komu, že v mém "aktivním" období nebyly drogy dostupné tak, jako dnes. Nemám odvahu tipovat, jak bych skončil. Dnes už mám dost rozumu, aby se mně to absolutně netýkalo, a o ničem jiným než o rozumu a příležitostech to není (např. výchova v rodině moc nezabírá - měl jsem velmi dobrou a prostě jsem na ni kašlal).
Věřím tomu, že tráva sama o sobě není start k tvrdým drogám, ale prostředí, kde se shání a užívá, bezpochyby ano. Na druhou stranu jsem vyznavačem nejširších možných lidských svobod, včetně svobody pomalu a dlouhodobě se zabíjet. To je každého věc, ale taky na vlastní účet. Takže já to vidím takhle:
1. Legalizovat. Všechno, cigarety, chlast, měkké i tvrdé drogy - když může stát kasírovat spotřební daň z jednoho, může i z druhého.
2. Ale postupně, stejně jako členství v sektách, náboženstvích, oddílech "mladých -istů" politických stran atd. atd. Ať se o sobě každý rozhoduje sám, ale teprve tehdy, až když je zralý. A to v osmnácti není, ani náhodou. Je mi smutno, když v televizi blábolí osmnáctiletí mladí komunisté, demokraté, kdokoliv. Je mi zle, když vidím pětileté dětské dušičky masírované v kostelích. Je jsim sebráno právo rozhodnout se vlastním dospělým rozumem v co budou věřit.
3. Povolil bych od 18 řídít auto do 1600 ccm, od dvaceti osmnáctistovky, politiku a náboženství, od dvaadvaceti dvoulitry, cigarety a alkohol, od pětadvaceti vyšší kubatury a drogy.
4. V tomhle směru tu nejtvrdší možnou legislativu a třeba i policejní stát, hlavně proti těm, kteří to poruší na straně "dodávky". Dlouhodobé těžké tresty s povinností pracovat.
5. Na nemoci způsobené kouřením, drogami, alkoholem, úrazy pod jejich vlivem, nehody při porušení předpisů - ani korunu z veřejného zdravotního pojištění. Jsi dost dospělý, aby ses rozhodl že budeš kouřit, chlastat, fetovat a jezdit 250 po dálnici? Pak jsi dost dospělý, aby sis uvědomil možné následky. Léčení zaplatíš, nebo chcípneš.
Ano, je to tvrdé, brutální, nesolidární, možná i nelidské. Ale já opravud nehodlám platit léčení zlomenin ožralů, metadon, jehly a stříkačky. Platíme je totiž z velké části obětem, kterým stát - společnost nedokázal zabránit v přístupu k tomu, co je do jejich stavu přivedlo, nedokázal je před tím ochránit v době, kdy byli nezralí. Kdž se ožeru v práci, nedostanu odškodnění ani nemocenskou. Mělo by to tak být pořád. Lidi se musí naučit nést odpovědnost za svá rozhodnutí, za to, co dělají. V době, kdy na svá rozhodnutí nejsou zralí, jim musíme zabránit v tom, aby je jiní nutili tato rozhodnutí dělat.
NEJSEM MORALISTA. Kdybych byl. volal bych po absolutním zákazu- To je nesmysl, někdo tu zmínil jak dopadla prohibice v USA ve třicátých letech, já vím, jak dopadá dnes v severských evropských státech. Absolutní zákazy nevedou k ničemu. Ale je třeba stanovit jasná a tvrdá pravidla a dokázat je bez výjimky vymáhat a současně nezneužívat. Když to jde u zbraní, musí to jít u i jiných nebezpečných věcí jako jsou drogy nebo auta. Na zbraních je vidět, že to pokulhává, ale jen trochu - nelůegálně si je obvykle sežene jen ten, kdo chce spáchat trestný čin, ne každý druhý jako u trávy. Je třeba tyhle věco dostat do prostoru mezi totalitarismem absolutních zákazů a anarchií absolutní legalizace.