od lukaszamita 9. 6. 2016 18:47
Tohle je zajímavá a složitá situace. Z jedné strany, hospody často odebírají takové vratné lahve, které jinde nekoupíš a tedy nemůžeš ani případně vrátit (zejména 0,25 - 0,33 l balení, limo, i pivo), takže by ti ta láhev byla stejně asi na nic a navíc by z toho měl pak možná problém i ten hospodský, protože většinou se buď nechává přímo zavážet tím výrobcem, nebo to nakupuje někde ve velkoobchodu a někde jsem četl, že když nemáš kompletní přepravku, takže ti ji zpět nevezmou (nevím, co je na tom pravdy, ale z druhé strany, asi třeba v Makru lze vracet asi jen kompletní přepravky).
Ještě jsem se nesetkal s tím, že by si někdo láhev z restaurace bral s sebou, navíc mé zkušenosti jsou takové, že když jsem si něco v lahvi objednal, tak mi přinesli už rovnou tu limonádu nalitou, takže jsem s lahví vůbec nepřišel do styku, a nebo průběžně sledují dění v restauraci, a když vidí něco prázdného, hned to odeberou, nebo to odeberou při další objednávce - když si třeba objednáš druhou láhev. Navíc v některých restauracích mají i kamery - netuším proč, možná i kvůli tomu, aby právě zamezili krádežím těchto lahví.
U lahví od piva, které můžeš běžně sehnat v běžné síti, je to trochu jiné, tam teoreticky i ten hospodský pak může vrátit libovolné množství lahví a i ty můžeš láhev teoreticky sám vrátit. Ale jak už je zmíněno - ani na jídelním lístku, ani na účtence, nemáš napsané, že bys platil nějakou zálohu, ta cena je brána jen za ten nápoj.
Ale obecně mi to přijde stejné, jako když si dáš sudové pivo, čistě teoreticky. Když si pozveš na nějakou sešlost více lidí do hospody a za ten večer tam ten jeden sud vypijete, tak přece si taky ten prázdný sud nebereš domů a nevracíš jej sám do pivovaru, taky v té ceně nemáš obsaženou zálohu.
Obecně bych Ti to řekl asi takhle - neviděl jsem ještě nikoho, že by si z restaurace, ať už jakýkoli obal, odnášel. Pokud tam nemají kamery a objednáš si třeba jen jednu dvě lahve, a podaří se ti je nějak schovat a proklouznout s nimi ven, tak je to asi v pohodě, ale dovedu si představit, že by tě taky mohli nařknout z krádeže a navíc pokud chodíš do nějaké hospody pravidelně a dáváš si tam pořád to samý, tak by jim asi brzy došlo, v čem je problém a kam se ty lahve ztrácí.
Na tvém místě bych to vyřešil takto - v hospodě si dej jenom nějaké jídlo, točenou limonádu, pivo, pokud nechceš točené, tak obyčejnou vodu, a pivo si kup někde cestou, budeš ho mít určitě levnější a láhev si pak můžeš "bez výčitek" vrátit v obchodě sám.