Prečo vzniká zápcha?
Po zjedení potrava prechádza tráviacim traktom, kde v procese trávenia dochádza k jej postupnému rozloženiu a vstrebávaniu živín a vody. Týmito procesmi sa vytvára stolica, ktorá sa posúva peristaltickými pohybmi (stahmi) čreva smerom ku konečníku.
Tento zložitý proces môže ovplyvniť množstvo faktorov. Nedostatočný príjem tekutín, málo pohybu, nízky podiel vlákniny v potrave, užívanie niektorých liekov, potláčanie nutkania na stolicu, či pravidelné a nadmerné užívanie preháňadiel môžu zapríčiniť spomalenie pohybu stolice črevom, ktoré zvyčajne vedie k zápche . Spomalená pasáž (pohyb stolice) umožňuje zvýšené vstrebávanie vody v hrubom čreve, čím vzniká tuhšia až tvrdá stolica, jeden z príznakov zápchy.
Je však potrebné vedieť, že zápchu môžu spôsobiť aj iné, podstatne závažnejšie príčiny, ako napríklad zúženie čreva (nádorom, zápalom, zrastom), ochabnutie čreva (pri niektorých neurologických ochoreniach), stavy spôsobujúce bolestivé vyprázdňovanie (hemoroidy, análne fisúry). Takéto stavy musí riešiť lekár.Pokud se nepletu, švěstkový kompot je dobrý.
pri klasickom stravovani urcite.Mne v zivote vznikla ta zapcha myslim po prvy raz ako som pisal vyssie,zial do lekarne sa mi nechcelo zajst,ale ked to zacalo bolestou zacal som skusat v panike vselico - a humus bol ten olej ale vzdy lepsie ako nic - je to humusna nudzovka
-- 25. 2. 2013 22:06 --inak si dam teraz vzdy rano kavu s mliekom a uplna pohoda
forsaken...