Kam na dovolenou podle těchto požadavků?

Cesty doma i do zahraničí, rady, varování

Moderátor: Moderátoři Pauza.cz

Odeslat příspěvekod Marek Lutonský 7. 7. 2006 12:38

Pořád nevím, kam jet na dovolenou. Třeba někdo něco doporučí.

Naposled jsem byl na pobytové dovolené asi před osmi lety. Ale i to jsme si půjčili auto a projezdili celou Gran Canarii. Od té doby to byly vždycky poznávačky na vlastní pěst: Francie, Itálie, dvakrát USA. Ve vlastním nebo půjčeném autě, téměř každý den někde jinde.

Letos jsme si se ženou řekli, že trochu zklidníme a vyrazíme k moři. Jenže je jasné, že i tam vydržíme dva-tři dny a ve zbytku musíme někam na výlet. Aby ještě bylo jasno, tak tím nemyslíme výlet organizovaný cestovkou, v autobusu plném lidí. Opět to vidíme na půjčení auta a cesty tam, kam budeme chtít my.

Ale kam takhle vyjet? Aby tam bylo teplo, hezké moře a pláže, ale k tomu i místa k poznávání - nejraději hory. Cenově bych se chtěl vejít do 20-30 tisíc na osobu, takže zapomeňme na exotické zájezdy do Brazilíe apod.

Přemýšlel jsem o těchto destinacích:

- Korsika: to by asi bylo opět vlastním autem. Ale dá se tam koupat, dá se tam chodit... zdá se mi to ideální.

- Řecko/Kréta: pěkné moře, ale co turistika?

- Keňa: tady bych se musel smířit s organizovanými výlety, ale safari za to stojí. A asi by to bylo trošku dražší. Ale láká mě to.

Máte nějaké nápady, vlastní zkušenosti a zážitky?
Marek Lutonský
Hlavní administrátor

Odeslat příspěvekod JayBee 7. 7. 2006 15:23

Řecko/Olympská riviéra. Je tam moře i hory :-) A výlet do Atén vlakem je hodně zajímavá záležitost. Rovněž mohu doporučit komplex klášterů Meteora, což je taky pěkná turistika.
Toto není konec. Není to ani začátek konce. Ale je to snad konec začátku...
JayBee
Návštěvník

Odeslat příspěvekod krtenek 7. 7. 2006 20:23

Vaše starosti bych chtěl mít, pane L.
krtenek
Nadšenec

Odeslat příspěvekod Paul Atreides 9. 7. 2006 14:31

Zdravim Marku,
z vlastni zkusenosti doporucuji Kretu.

Byli jsme na ni poprve s manzelkou minuly rok a zalibila se nam natolik, ze jsme se na ni o letosni dovolene vratili. (minuky rok jsme byli ve Stalide-Malii, tento rok u Rethymna).

Samozrejme nevim, co presne hledate za cile svych vyletu. Ja mam rad anticke pamatky, takze jsem si na Krete pripadal jak v raji - Knossos, Malia, Faistos, Heraklion, Rethymno, uzasny Gortys, ale i planina Lassithi nebo plaz Matala za navstevu opravdu stoji.
Kreta je i dost hornata a jih Krety je pry lahudkou pro milovniky "panenske divoke" prirody - to ale vim pouze z doslechu, na prirodni krasy me moc neuzije.

Meli jsme take pujcene auto - jedine, co mi vadilo, ze jsem nesehnal zadne mapy do navigace a musel jsem se spolehat na obcas docela nepresne dopravni znaceni.

I ceny za potraviny a dalsi komodity nam prisly pomerne slusne pri srovnani treba s cenami na ostrove Rhodos.

Na Krete se bez problemu domluvite anglicky.

Recko je skvele - jedine co nemusim je recka kuchyne s premirou olivoveho oleje:)
Paul Atreides
Čtenář

Odeslat příspěvekod Fido+ 11. 7. 2006 14:17

Napada me Kreta. Je tam toho k videni dost, pujceni auta neni problem a je tam teplo.
Fido+
Nadšenec

Odeslat příspěvekod Ares952 11. 7. 2006 15:37

Kreta je pry dobra
Pokud netrvate na aute, ale muze byt treba i nejaky mensi skutr, tak treba Lefkada, nebo Korfu.
Naděje je motorem duše
Ares952
Návštěvník

Odeslat příspěvekod kodl 11. 7. 2006 15:41

Ta Kena sice opravdu vyjde draz, a musel byste se smirit s organizovanymi zajezdy, ale da se to prezit. Jezdi male skupinky lidi (vetsinou tak 5-6 lidi co se vejde do mikrobusu). Ale musite si zvyknout, ze cas nehraje zadnou roli. Kdyz se domluvite na sedmou rano, muze se stat ze ridic dorazi s usmevem o dve hodiny dele. Zkratka ziji jinak...

Recko a kreta me naprosto nelakaji. Je to takovy "tradicni cil ceskych turistu". Nechci si pripadat na dovolene jak v praze...
Jsem z Plzně, tak hádejte co piju ...

"Může se vám to nelíbit, můžete s tím nesouhlasit… ale to je tak asi všechno, co s tím můžete dělat." Jára Cimrman
kodl
Přeborník

Odeslat příspěvekod Pette 11. 7. 2006 18:10

Korzika je pekna, pokial ste zmiereny s velkym teplom a ludoprazdnostou vyborna volba.
Pette
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Ally 11. 7. 2006 19:27

A co Bretaň a Normandie
~ Proti blbosti i bohové bojují marně. Jan Werich
~ Once upon a time ...
~ Pauza: *11.2.2006 - †10.11.2009
Ally
VIP uživatelka

Odeslat příspěvekod Marek Lutonský 12. 7. 2006 22:15

Díky všem za názory.

Kréta mě trochu láká, ale taky se bojím mnoha Čechů na výletě. Navíc jak tak sleduji nabídky Last minute, jsou všechny na jedno úplně stejné brdo: hotel, u hotelu bazén, kousek na pláž, X km do centra.

Korsika: bohužel jsem nenašel žádný rozumný zájezd ani možnost objednání hotelu. Naslepo si nemá v turistické sezóně smysl jezdit.

Bretaň a Normandie: loni jsem byl tři týdny ve Francii, mimo jiné také v těchto oblastech. Určitě by se tam ještě dalo najít mnoho míst, ale Francie a francouzského přístupu mám ještě na pár let plné zuby :)
Marek Lutonský
Hlavní administrátor

Odeslat příspěvekod kodl 12. 7. 2006 22:50

Takze zustava ta kena :-)

Ale jestli mohu doporucit trosku OT. Ja se schci uz dlouho dostat na Island. Letos mi to opet nevyjde :-( Ale az ja se tam dostanu, tak toho bude plnej net :-) Uzasna priroda, pry uzasni lide... Hlavne zadna cestovka..
Jsem z Plzně, tak hádejte co piju ...

"Může se vám to nelíbit, můžete s tím nesouhlasit… ale to je tak asi všechno, co s tím můžete dělat." Jára Cimrman
kodl
Přeborník

Odeslat příspěvekod Marek Lutonský 12. 7. 2006 23:15

Keňa je dost drahá. Když si člověk připlatí za safari, je to už daleko za rozpočtem.
Marek Lutonský
Hlavní administrátor

Odeslat příspěvekod myndel 13. 7. 2006 00:03

Marek L. píše:Keňa je dost drahá. Když si člověk připlatí za safari, je to už daleko za rozpočtem.z/quote]

To sice ano, ale je z toho docela zážitek.

Můj děd to letos absolvoval a tak nadšený už dlouho ze žádné cesty nebyl, tedy pokud si odmyslíme obvyklé problémy kardiaků v těchto klimatickýho podínkách, což asi není Váš případ... Na safari ale prý bylo velice příjemně (větší nadmořská výška)

Ostatně, pokud byste se rozhodl pro tohle, můžu se ho na cokoliv dalšího optat...
myndel
Návštěvník

Odeslat příspěvekod ConPower 13. 7. 2006 09:48

Já můžu doporučit řecký ostrov Kos, byl jsem tam 10 dnů před prázdninama a naprostá spokojenost. Moře bylo pěkné, ale na koupání je spíše jižní strana ostrova, protože na serverí dosti fouká vítr. Vedra každý den. Nějaké to pohoří tam je, vrcholky mají vesměs kolem 700 m. Hlavní lákadlo jsou ale antické památky - Asklepion (vykopávky staré Hippokratovy nemocnice); Gymnasion; stará byzantská pevnost z 14. století a hodně, hodně dalšího. Půjčovny aut, motorek, kol, skútrů, čtyřkolek a bugin jsou doslova na každém kroku, určitě se vyplatí. Ostrov jako takový se dá celý projet se zastávkami za den (napříč celým ostrovem vede tzv. Main road, spojuje hl. město Kos a poloostrov Kefalos (jo, ještě na Kefalu jsou ohromné větrné elektrárny, vysoké jsou odhadem 50 m, v průměru mají tak 5 m). Nejlepší je pohostinnost a milost Řeků, nejsou to žádné "vtěrky" jako třeba v Tunisku nebo zas až trochu arogantní jako na Mallorce. Jsou fakt milí, v obchodě se s nima dá pokecat, potřást rukou a tak. :D
ConPower
Nadšenec

Odeslat příspěvekod iva 16. 7. 2006 14:46

Ja zas Kenu doporucuji.... :D
Naposledy kdyz jsme tam byli, tak jsme si zaplatili pres CK letadlo+ pobyt u more na 14 dni. Bylo to pres cizi cestovku, tak tam Cechu bylo minimum. Vyslo nas to na 22.000,- Kc, odletali jsme z Mnichova. Safari jsme si objednali v Keni u mistni cestovky. Bylo to do Amboseli, je to park pod Kilimandzarem. Jeli jsme ctyri a safari nas vyslo na 150 USD pro jednoho na tri dny. (Tsavo nedoporucuji, nejsou tam moc videt zajimava zvirata...) Jsou to ceny stare 4 roky...
Anebo co si zajet do Turecka? U more se to taky hemzi turisty,ale ve vnitrozemi je to uz pohoda a nadhera... :)
iva
Návštěvník

Další stránka