Ve fóru AV manie jsem zadal dotaz o technice nasazování sluchátek MP3 přehrávače, protože mi při jízdě na kole stále vypadávají. Samozřejmě se k reakcím, které mají smysl, objevily i reakce s vychováváním s tím, jak je to špatně a jak bych měl dostat pokutu. Protože si rád nechám poradit a nechci řešit OffTopic v threadu řešícím něco jiné, založil jsem nové vlákno, kde mě můžete o nesprávnosti mého počínání přesvědčit.
Nebudu tvrdit, že jezdím se sluchátky pouze po polních cestách a v provozu je samozřejmě sundávám. Ne, sluchátka mám puštěné nezávisle na terénu, kterým projíždím.
Doposud jsem nepochopil, v čem mi jako cyklistovi ten zvukový doprovod projíždějících aut pomůže. Jako účastník provozu jedu v jízdním pruhu, auta a jiné jízdní prostředky, které jedou rychleji než já jsou poviny na mě brát ohledy ve smyslu, že když to jde, předjedou mě tak, aby mě neomezili, ani neohrozili. Jestliže předjet nejde, budou holt muset spomalit a počkat až to možné bude.
Slyšel jsem jeden argument řešící to, že když bude auto přijíždět zezadu, uslyším jej a zachovám se podle toho. Můj protiargument je, že i když budu bez sluchátek, přijíždějící auto zezadu budu slyšet nejdříve 20 metrů za sebou a při rychlosti auta se bavíme o tak krátkém čase, že stejně nijak nestačím zareagovat a pořád se budu držet své pravdy, že se řidič bude přizpůsobovat mi a ne já jemu (mluvme o situaci, kdy jedu po cestě a bude mě dojíždět auto zezadu. Je to trochu vytrhnuto z kontextu a je mi jasné, jak se nyní budou tvářit 100% řidiči, ale je to prostě tak :o).
Na velkých křižovatkách z 95% sjíždím na chodník a sestupuji z kola, abych přešel na semaforu pro chodce, na menších křižovatkách se prostě řídím silničními pravidly (ty já znám, již 13 let mám řidičák jak na osobní auta, tak na náklaďáky s přívesem a autem jezdím docela pravidelně, což jakousi znalost předpisů předpokládá).
Argument, že se "ponořím" do poslechu hudby a přestanu vnímat okolí na 100%, neberu. To pak zrušme všechny autorádia v autech. O vozidlech s právem přednosti jízdy se taky nebavme, jejich houkání je slyšet i když mám sluchátka s hudbou naplno. A pokusy "ale když to auto neslyšíš a ono pak jede kolem tebe, tak se zlekneš a můžeš způsobit problém" si myslím také nepadá na úrodnou půdu. I když poslouchám hudbu, stále si uvědomuji, že jedu na cestě, kde jsou auta a jak jsem napsal zezačátku, je fuk jestli se leknu ve chvíli, kdy bude auto vedle mě, nebo bez sluchátek o 2 sekundy dříve.
Toť můj názor. Není to dogma, vím že zde jsou jakási rizika, myslím, že nejsou vyšší, než rizika při jízdě po cestě bez sluchátek. Rád si ale poslechnu "hodnotné" argumenty a nevylučuji, že názor změním.