Jakým způsobem se učíte?

Názory na současné školství & srovnání se zahraničím

Moderátor: Moderátoři Pauza.cz

Odeslat příspěvekod mapupsa 23. 2. 2006 17:58

Ahoj,
zajímalo by mě, jak se učíte, chci se něco přiučit :) .
Když potřebujete znát nějaký text nazpaměť na test, zkoušení nebo třeba referát, tak jak postupujete? Jestli si třeba čtete text pořád celý dokola, po částech nebo jinak?

Taky bych chtěl vědět, jak dlouho vám trvá se něco naučit.

A poslední otázka: Když budete psát písemku (dejme tomu např. z biologie a podobných předmětů), naučíte se to nazpaměť, nebo si to jen zapamatujete "vlastními slovy", tj. nedokážete přesně odvyprávět sešit, ale na otázky odpovíte správně?

MK
mapupsa
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Předseda 23. 2. 2006 18:04

Mno jak co-třeba che. tu se nenaučim ani kdyby co by a tak si musim napsat tahák.No a když to jinak nejde tak jako basničku,ale vuubec tomu nerozumim.Nejlepší je když tomu porozumiš-třeba že si tu bio.představiš jako ze serialu Byl jednou jeden život nebo tak.Já když třeba pochopim podstatu věci-např. ve fyzice tak mi to de hned snáž :D
I shock the angel in you...
Is that what devils do?

I need to know now - can you love me again?
Předseda
Nadšenec

Odeslat příspěvekod Mobil-man 23. 2. 2006 18:10

Ja se nerad ucim, ale jen tim zpusobem, ze se musim v nejakych predmetech (zalezi na uciteli) to naucit temer nazpamet a to je hrozny.
Nic mi to neda a i kdyz to treba druhy den vim, tak za tyden bych na tom vyhorel.
Lepsi je se ucit tak, ze to clovek pochopi a potom se to vlastne ani nemusi ucit...jde to samo od sebe.

a jeste se mi pekne uci predmety, co me bavi:) , protoze jak se rika: kdyz se nechce, tak to je horsi nez kdyz se nemuze
Mobil-man
Nadšenec

Odeslat příspěvekod Master74 23. 2. 2006 18:16

Ja se zas nejsem schopný naučit matiku,všchno jinýho když chci,tak to jde,ale matiku prostě ne a ani nejsem schopnej se k ni dokopat,kdybych se jó snažil,tak bych to do tý palice asi natlačil,ale ne,nebavi me,nezajima a neni to muj oborObrázek...
Směj se, svět se bude smát s tebou.Plač a budeš plakat sám.
Laugh and the world Laughs with you.Weep and you weep alone.
Useora, onsesangi neowa hamkke useul keosida.Ureora, neo honja ul keosida.
Master74
Nadšenec

Odeslat příspěvekod christian 23. 2. 2006 18:25

No kdyz neco chapu (hlavne princip) tak se neni moc co ucit,ale nejaky mlaceni vzorecku do hlavy mi nejak extremne dobre neslo,ale zatim to nejak zvladam..
die('Hacking attempt');

Kdo se chce zapojit do alpha testu nové verze aplikace SuperFórum pro Android, napište mi soukromou zprávu.
christian
Přeborník

Odeslat příspěvekod zamis 23. 2. 2006 18:27

ufff, jeste ze uz jsem ze skoly venku, ale kdyz jsem se potreboval neco naucit, precetl jsem si to, snazil to nejak pochopit, predstavit si to a nasledne jsem to prevypravel vlastnima slovama. nazpamet jsem se nebyl schopen naucit ani basnicku.
Když spočítat znáš hromadu svých zisků a na jediný hod vše riskovat, zas po prohře se vracet k východisku a nezavzdychnout nad mořem svých ztrát, pak vítěz na širé jsi zemi.

Já jsem ten člověk, před kterým Vás rodiče varovali.
zamis
Legendární avatar Pauzy

Odeslat příspěvekod Dandy 23. 2. 2006 19:38

Když něco chápu tak mi stačí si to jednou přečíst.
Kdežto taková čeština a spisovatelé. To si vždycky přečtu půl sešitu tak čtyřikrát a při písemce si prostě vzpomínam jak šli jednotlivý stránky za sebou a kde přesně na tom listě sem toho spisovatele a díla k němu měl napsaný. Obvykle mi to vyjde, ale nechci se vidět u maturity.
Čeho se na nás dopustí druzí, s tím už se nějak vyrovnáme. Horší je to s tím, čeho jsme se na sobě dopustili sami.
Francois de la Rochefoucauld
Dandy
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Andy 23. 2. 2006 20:01

mapupsa: Ja sa nedokážem naspamäť naučiť nič, takže jednoznačne volím ten spôsob, že si to zapamätať ako nejaké fakty, súvislosti zo života a podobne... (BTW na základke sa mi podarilo raz naspamäť naučiť asi 12 veršov nejakej poézie, a to som sa riadne prekonával asi niekoľko hodín :-D )

====
Napriklad na ucenie na skusku na VS mam viac sposobov, asi najlepsie su tieto:

a) tento funguje v zime - okolo 15:00 sa začať do toho pozerať, keď sa začne stmievať, tak pri tom zaspím. Potom keď sa zobudím, tak to mám priamo pred sebou a dobre sa na to dá vtedy sústrediť

b) večer okolo 22:00 si to začnem pozerať, priebežne pijem nieco kde je vela kofeinu, a okolo 23:00, keď už začne byť všade ticho, tak sa svieži začnem na to dobre sústrediť. Okolo 6:00 začne zase hluk zvonku, a podobne, takže učenie vtedy končí.. Ak je na obed skúška, tak sa to síce dá pretiahnuť až dovtedy, ale už okolo 11:00 začne ospalosť...

c) dám si budík na 2:00, to je podobné ako prípad b, ale s tou výhodou, že keď je na obed skúška, tak nie som ospalý, lebo som v vlastne noci spal.
Andy
Návštěvník

Odeslat příspěvekod kodl 23. 2. 2006 20:53

Predseda: Se tu zacina nejak zneuzivat ochranna znamka!

Ja uceni moc nedam. Kdyz mam malo (temer vzdy) casu, ctu si jen nadpisy ve skriptech a pak to vzdycky nejak okecam. Nastesti uz jsem ve ctvrtaku, takze mame jen odborne a pouzitelne predmety o kterych se da mluvit. Kdyz jsme meli nenaucitelne predmety jako matika, fyzika, deskriptivni geometrie (proste to co se neda okecat), tak to byl problem. Proste jsem to musel opsat...
Jsem z Plzně, tak hádejte co piju ...

"Může se vám to nelíbit, můžete s tím nesouhlasit… ale to je tak asi všechno, co s tím můžete dělat." Jára Cimrman
kodl
Přeborník

Odeslat příspěvekod Mawe47 23. 2. 2006 22:31

no ja s tim ucenim na stredni to nemam nejak zhave
ale hodne predmetu je o logice, takze me stacisi to jednou precist a dokazat to hlavne vysvetlit
a tam kde se clovek musi ucit... treba cestina, to jedine jako basnicku, kterou za chvili zapomenu
horsi je to z ruznejma technickejma obrazkama... to se mi uci hodne spatne
Mawe47
Přeborník

Odeslat příspěvekod fake 24. 2. 2006 18:54

kdyz to je neco, jako treba byla na stredni literatura... tak si ty jednotlive autory a ted treba jednotlive teorie, filozofy... a tak... ruzne vybarvuju... casto si je taky... treba ruzne oddeluju... jeden na modrym papire, jinej na cervenym... pak vim, co je u koho a nesplyva mi to..
no a u historickejch veci si prectu celej text, vypisu dulezity body, naucim se posloupnost bodu a to staci...
ale vetsinou s ucenim nemam moc problem:o) ... a taky mam stesti
technicky veci jsem mela jen na stredni, matika mi sla, to jsem mela stesti, ale s fyzikou a tak jsem proste bojovala pres tahaky:o)
jsem zenska, ale falesna jsem jenom podle jmena:o)
fake
Návštěvník

Odeslat příspěvekod ES0 24. 2. 2006 21:35

no, tak na te VS to uz tak problem neni, to si vzdy predstavim ze ta "informace"at uz je jakakoli me muze jednou zachranit zivot :D , no a premyslim kde by se to dalo v praxi vyuzit...
na te stredni tam jsem akorat zapasil s literaturou, nakonec jsem nasel reseni, ta ucitelka to chtela stylem jmeno, narodil se, zemrel, zil, tvorba...
no a tech spisovatelu bylo strasne moc, zjistil jsem ze maji kazdy neco spolecneho, at se me zeptala na kohokoli zacal jsem: narodil se v chude rodine, pokud rekla ze ne, tak jsem rekl ze i presto mel tezky zivot, pokud rekla ze ne, rekl jsem, ze i presto to nemel jednoduche, a tak dale ,nakonec jsem rekl presne to co chtela slyset....tato prvni faze mela za ukol zabit co nejvice casu, aby uz ho tolik nezustalo na tu druhou: seznam tvorby, tady bylo riziko nejvetsi, kdyz jsem nevedel, jakoze nikdy, tak jsem to rikal stylem: "zvlaste bych chtel zduraznit, ten, no ted si nevzpomenu, ale byly tam krasne vyliceny tehdejsi pomery ve spolecnosti"(kde nebyly, ze:-) ) nebo "uz tehdy v tom dile dokazal zobrazit veci tak jak opravdu jsou" tak to slo dal a nakonec se chytla a zacala mi pritakavat...

kdyz jsem na zacatku stredni opravdu tu literaturu ucil, mel jsem neustale mezi 2 a 3, timhle stylem pozdeji mezi 1 a 2(nakonec jsem vetsinou mel za dve na vizu-vzdycky se nekdo ozval, z rad "cosetoucilu" ze jsem vlastne nic nerekl
:D
ale to bylo ucitelkou, byla asi komunistickeho razeni
Nachystejte uzenáče, na snídani jsem zpátky!
RED DWARF RULEZZZZ!!!
ES0
Přeborník

Odeslat příspěvekod zamis 25. 2. 2006 09:02

ESO: tenhle styl uceni literatury mel na stredni kamarad. ten mel naucenej jeden univerzalni zivotopis, kterej az u tabule upravoval tak, aby sedel k tomu ci onomu jmenu. s tvorbou to bylo uz horsi :mrgreen: :mrgreen:
Když spočítat znáš hromadu svých zisků a na jediný hod vše riskovat, zas po prohře se vracet k východisku a nezavzdychnout nad mořem svých ztrát, pak vítěz na širé jsi zemi.

Já jsem ten člověk, před kterým Vás rodiče varovali.
zamis
Legendární avatar Pauzy

Odeslat příspěvekod gekoncik 25. 2. 2006 13:54

No tak začnu si číst tak ve 4 hodiny knížky čtu si čtu si a najednou se probudím v 8 :)
Ne-ne-ne
gekoncik
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Plexisklo 25. 2. 2006 14:36

Hm, no ja tiez podla toho co... Chemiu vobec nejsom schopny sa naucit a aj ked sa ju naucim tak som z toho blby...

Ekonomiu si fakt 3x precitam a ak tomu porozumiem a predstavim si to tak to mam za hodinu naucene aj 3 A4 strany...

Matematika je vzdy tak, ze ked tomu rozumiem tak sa zas pomylim v cislach takze je to zle, a ked tomu nerozumiem tak s tym ani nepohnem ...

Na fyzike je dobre ak mi niekto da naucit sa vzorce ( to mi nerobi problem) akurat ze vzorce neviem vobec odvodzovat takze sa ucim vsetky naspamat... Atd...

A ked som fakt unaveny tak som si minule kupil Energit (tablety pre vodicov, kt. cestuju noci, obsahuju kofein a este rozne vytazky) tak si dam a nejake tie 2-3 hodiny sa dokazem celkom dobre sustredit... :)
Opel Vectra Caravan 1,8l 2005 a Honda Accord ´95
Plexisklo
Návštěvník

Další stránka