Téma EU u písemných maturit

Názory na současné školství & srovnání se zahraničím

Moderátor: Moderátoři Pauza.cz

Odeslat příspěvekod Samuel Gordon 29. 3. 2009 21:28

Nevedel jsem jestli to zaradit do kategorie skol nebo do Evropske unie, ale to je asi jedno :lol:

No jde mi o to, ze jsem se dovedel, ze za tyden u pisemnych maturit bude urcite nejake tema tykajici se evropske unie. Tak si rikam, ze by asi nebylo spatne se na to aspon trochu pripravit - ale jde se na tohle vubec nejak pripravit? Kdyz vubec nevim, co presne o te evropske unii by mohlo byt. Priznam se, ze se o takove veci moc nezajimam a krome toho, ze ted mame predsednictvi a ze nemusim na hranicich ukazovat pas :-)) toho asi ani moc nevim. Fakta mi ale asi budou stejne na nic ... no proste nevim. Co myslite? Pripravovali byste se nejak? Popr. jak?
MacBook 13" Late 2008 :: Core 2 Duo 2GHz :: 4GB 1067MHz DDR3 :: nVidia GeForce 9400M 256MB :: Intel 320 120GB SSD :: WD Black 320GB HDD :: Mac OS X 10.7 Lion
Samuel Gordon
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod Jack111 29. 3. 2009 22:00

Ne
Jack111
Přeborník

Odeslat příspěvekod S-Tony 30. 3. 2009 00:15

Oni s tím otravujou i u maturity? :roll:
Připravit se dá, ale ne za týden. Něco nastuduj a uvidíš. O EU se píše na každém kroku. Ono se v podstatě všechny témata k řešení dneska vztahují k EU.

PS: Já psal o životním prostředí. No paráda 8-) Chyb jak máku, ale díky tomu co jsem naspal jsem dostal za tři.
Naposledy upravil S-Tony dne 30. 3. 2009 17:41, celkově upraveno 2
Když se smíříte s tím, že život už nic nového nepřinese, tak teprve to je ten okamžik, kdy všechno důležité teprve začíná...
S-Tony
Přeborník

Odeslat příspěvekod Kirkwood 30. 3. 2009 16:09

Nás s tím také strašili.. Jaký obor studuješ?
Kirkwood
Přeborník

Odeslat příspěvekod jannnn 30. 3. 2009 17:56

bych to zas tak nehrotil. kamos u maturity ze zemepisu nevedel ani zakladajici zeme a taky prosel :-)
jannnn
Přeborník

Odeslat příspěvekod mareq0 30. 3. 2009 18:09

Nevím jak je tu u vás, ale my jsme témata nevěděli a nevěděli jsme jestli to bude úvaha, dopis nebo vyprávění atd. Vím že u nás dost lidí pohořelo (ne že by to neudělali) na dopise, protože neobsahoval to, co by dopis obsahovat měl.
Spíš bych se dopředu připravil na formu než na obsah. Abys věděl co by tam být mělo a co by tam být nemělo...
EU bych si jako téma sám asi nevybral (i když něco by se možná dalo), určitě tam bude i něco pro normální lidi ;-)
Jo a je dobré u slohovky nedělat ze sebe vševěda - nepiš o něčem o čem nemáš moc páru nebo co tě vůbec nezajímá. Používat jednoduché věty, krátká souvětí. Psát pokud možno srozumitelně, aby to mělo hlavu a patu. Dávat pozor na pravopis. To úplně stačí.
Obešel já polí pět!
mareq0
Přeborník

Odeslat příspěvekod Maty.Lara 30. 3. 2009 19:02

Nevim jak ted, ale za nas byly 4 temata na vyber, ktere pred nama ucitel vyndal ze zalepene obalky.
A opravdu bych rekla, ze nez pripravovat obsah, je lepsi si zjistit, ktery slohovy utvar se jak vyznacuje. Jak ma vypadat povidka, fejeton, uvaha, cestopis,...

I kdyz u nas byl volny slohovy utvar, takze to bylo v poho. Ja psala povidku, je fakt ze namet jsem nosila nekolik dni v hlave.

No a k te EU, zalezi, co to bude za slohovy utvar. Kdyz tam bude uvaha na EU, tak tam nemusis ani pouzivat moc fakt. Tam by melo jit hlavne o Tvuj nazor. A pokud se Ti do toho moc nechce, tak si radeji zvol neco jineho.

Preji hodne stesti
Muze-li se neco pokazit, tak se to taky pokazi.
Maty.Lara
Nadšenec

Odeslat příspěvekod Samuel Gordon 30. 3. 2009 21:41

Jsem na osmiletem gymplu. Samozrejme, ze nevime, jake temata budem mit, ucitel nam akorat rekl, ze mezi temi ctyrmi tematy by se mela ta EU vyskytnout. Jinak by to pry mel byt 1. volny slohovy utvar, 2. publicisticky styl, 3. uvaha nebo esej 4. vypraveni.

Jako nechcu to nejak hrotit a taky si rikam, ze stejne bych si asi vybral neco jineho, ale clovek nikdy nevi. Treba to bude jedno horsi tema nez druhe a nakonec u EU skoncim. Co jsem treba slysel od segry, ze tam meli Dopis panu Čapokovi nebo co, toz to bych vubec nedal :-))

Uvidime no, asi to bude jeste zajimavy :nenapadne :D
MacBook 13" Late 2008 :: Core 2 Duo 2GHz :: 4GB 1067MHz DDR3 :: nVidia GeForce 9400M 256MB :: Intel 320 120GB SSD :: WD Black 320GB HDD :: Mac OS X 10.7 Lion
Samuel Gordon
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod jannnn 30. 3. 2009 21:57

No jako jestli máte téma EU, tak je to pohoda. Lepší než takový ty filozofický citáty, moudra od spisovatelů a části básní, na který jsme museli reagovat my. To bylo na zabití. Už ani nevim co sem psal já, ale na téma "Kdo chce s vlky žíti, musí s nimi výti" nezapomenu. To by mě zajímalo, co k tomu napsat aby to vydalo na těch pět stránek... :D
jannnn
Přeborník

Odeslat příspěvekod S-Tony 30. 3. 2009 23:13

Kdo chce s vlky žíti, musí s nimi výti.
přeloženo do češtiny:
"Přetvářka v moderní společnosti aneb Co jste ochotni udělat pro úspěch!"
Když se smíříte s tím, že život už nic nového nepřinese, tak teprve to je ten okamžik, kdy všechno důležité teprve začíná...
S-Tony
Přeborník

Odeslat příspěvekod jannnn 31. 3. 2009 12:26

no to mi došlo. ale teď to rozveď tak, aby ti to dalo 5 smysluplných A4rek. řikám smysluplně, jelikož je to maturitní práce, takže to nemůže být tuna keců a okecávajících blábolů jako v nějakym normálnim slohovym cvičení :-)
jannnn
Přeborník

Odeslat příspěvekod Jack111 31. 3. 2009 15:00

Proboha kams hodil do školy, že vyžadovali hodnotné dílo?
Jack111
Přeborník

Odeslat příspěvekod S-Tony 31. 3. 2009 16:29

Já psal u matiruty úvahu. Takže to byly spíš ty kecy okolo, než něco hodnotného.
S-Tony
Přeborník

Odeslat příspěvekod Samuel Gordon 31. 3. 2009 18:06

No chcu videt jak vyplodim 5 stranek :lol: Jako ucitel nam rikal, ze v pohode kdyz napisem 3, tak se nic nestane...

Jo a to ze to bude "tuna keců a okecávajících blábolů" s tim snad pocitaji ;-)
Samuel Gordon
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod Maty.Lara 31. 3. 2009 18:33

No, ono na druhou stranu je 5 stranek a 5 stranek. Pokud nekdo pise drobnym pismem je to preci jen o necem jinem nez kdyz nekdo roztahuje.
U nas chteli zhruba 4 stranky.
Ja pisu drobne a praci jsem mela na 6 stranek (pokud si dobre vzpominam). Psala jsem povidku a to se da vzdycky smyslupne napsat na dostatek stranek.

A pokud tam budes mit ten volny slohovy utvar a bude to i tema na EU, tak v povidce si muzes vymyslet cokoliv... Tedy i nepravdive udaje o EU ;-)
Muze-li se neco pokazit, tak se to taky pokazi.
Maty.Lara
Nadšenec

Další stránka