Jack111 píše:Dr.Watson píše:Jack111 píše:Dr.Watson: Jo jo to je častá odpověď, když nemám argument. "Tobě se ten obraz nelíbí? Nejsi odborník!"
Ehm. Asi jsi to nepochopil, přečti si můj post ještě jednou...
Nepochopil? Možná. Jak bys mi odpověděl, když ti napíšu, že víra v boha je největší zlo civilizovaného moderního státu? Všichni zaslepenci mi na to odpovídají, že tomu nerozumím, že nevím, co je to víra.
Nejdříve bych Ti napsal (zaslepeně), že tomu nerozumíš. A to z důvodu, že hodnotím-li něco, měl bych o tom něco vědět. Níže píšeš, že nevíš. A hnedle bych si řekl, že Ti víra nějak ublížila, nebo jsi něco nesprávně pochopil. A asi bych se Tě zeptal proč je víra v Boha největší zlo.
Jinak je dobré si o tom s někým kdo věří promluvit. Pravda , hodně lidí nechce, bere to jako svoji niterní věc. Ale stejně jako to srovnáváš se státem, je tojako před volbami-je dobré, než začnu stranu (tu kterou) odmítat sehnat o ní informace a diskutovat. Navíc víra může být nehmatatelná, neznatelná, prostě éterično. Na druhé straně se může vyjevit opravdu velkou silou. To jsem několikrát zažil ale není to na výpověď na Pauze. Ne, nejsem v církvi ač mne jako mimčo pokřtili, nepatřím k žádné skupině "věřících", byl jsem bezvěrec, skeptik, nihilista... Pak jsem se seznámil s velmi věřící ženou no a když jeden má někoho hodně rád, zajímá se o jeho životní filosofii aniž by ji primárně odmítnul. Časem jsme se museli rozejít, ale je to prostě člověk, který mne dost změnil, ne svou vírou přeškolil, ale naučil neodmítat něco, o čem nic nevím. Pak byla v mé "víře" pauza. No a z ničeho nic se začaly dít jisté náhody jak psal někdo výše. Normálně bych to tak bral ale te%d o všem víc přemýšlím. Napíši první zkušenost-byl jsem na dost drsné operaci, šance mi dávali na úspěch cca 8-10%, po probrání z narkózy mi docent řekl něco ve smyslu "sakra chlape, vy máte štěstí jak nikdo, když jsme vás otevřeli, zjistili jsme ,že bychom měli operovat radši někoho jiného..." Potom jsem se od té bývalky dozvěděl, že s přáteli na mne mysleli a modlili se za mne. Pro docenta štěstí, pro skeptika náhoda, pro dalšího prostě kus co padl do statistiky 10-ti%. No a já? Já věřím, že mi pomohla její (a jejich )víra. No, stalo se mi ještě pár věcí, co se těžce vysvětlují ale to není důležité.
Tím předchozím postem i tady chci opravdu říci jen jednou, je špatné odsuzovat někoho za víru v něco, čemu sám nevěřím. Primárně víry (všimni, že nepíši církve) vznikaly aby pomohly vysvětlit nevysvětlitelné aby lidem pomohly dát životu řád, víru v něco vyššího, ochranu vyšší moci. Že se to zvrhlo tvorbou církví a jejich touhou po moci? To je holt náš svět... Ale ne znamená to, že by věřící zasloužili opovržení nebo odsouzení. Třeba i ty problémy a z ločiny, co se teď objevují v Němcích i jinde nejsou zločiny víry ale jednotlivců, nebo skupin, snad i systému církve, která je organizuje(ty klášterní školy, kláštery, mnichy...). Nechci a nebudu nikoho přesvědčovat o své "pravdě", toto je věc každého ale byl bych rád, pokud by se primárně neodsuzovalo a nesoudilo.