Bůh = Ježíš Kristus

Oficiální náboženství a sekty, smysl života

Moderátor: Moderátoři Pauza.cz

Odeslat příspěvekod KOSŤA KOSTIČ 13. 3. 2010 10:55

"Věříte v Boha?... Nechápu, jak může vůbec někdo věřit... Nikdo ho nikdy neviděl... Však vašu ***** jsem taky neviděl a věřím, že ju máte..." Známá scéna v originále je na http://www.youtube.com/watch?v=DUCK9NCzgjs :lol:
Jsem gastrosexuál, takže mi každá může akorát tak uvařit...
Je lepší mrtvej frajer, než živej sráč?
KOSŤA KOSTIČ
Přeborník

Odeslat příspěvekod Sattero 13. 3. 2010 11:00

Tak když nemaj mozek, tak proč ne, proč nevěřit v nesmysl ;)
Sattero
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Dr.Watson 13. 3. 2010 12:04

Nechápu jak někdo může nevěřit. Většina lidí věří v sebe a zná se opravdu? Pokud něco nechápu, nerozumím tomu, neměl bych to odsuzovat... Shazuji potom jen sebe sama...
Trochu úcty k druhým, hoši...
Dr.Watson
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Jack111 13. 3. 2010 12:12

Dr.Watson: Jo jo to je častá odpověď, když nemám argument. "Tobě se ten obraz nelíbí? Nejsi odborník!" :-D
Jack111
Přeborník

Odeslat příspěvekod Sattero 13. 3. 2010 12:44

Když někdo věří v Boha, kterého obraz předkládají křesťani (tedy církve) nebo i islám, tak je idiot. Bohužel tací volí i Paroubka a věří mu, přitom to co říká je nesmysl a nesplnitelný blud, tak jako to, že nějaký "Bůh" je všemocný, nejlepší, všechny zachrání a ti co nejsou po jeho vůli, ty pošle do pekla... Stejná písnička na stejné téma je skoro u všech náboženství a jen málokdo věří v sebe, že něco dokáže a že člověk sám řídí svoje kroky a že taky sám ovládá tím, kdo je a ne tím ke komu směřuje...
Sattero
Návštěvník

Odeslat příspěvekod mareq0 13. 3. 2010 14:31

Někdo věří v sebe, někdo věří v Boha, ve stát, v lidi atd. Pořád je to pouze a jenom abstraktní víra... O "idiocii" se pak dá hovořit u každého "druhu" víry...

Dr. Watson: Většina lidí o sobě neví vůbec nic. Žijí život někoho druhého. Ten druhý je ten, kterého z něj vytvořila společnost. A kdo dnes hledá v té hromadě cizích naplavenin zrnko sama sebe ?
Obešel já polí pět!
mareq0
Přeborník

Odeslat příspěvekod Dr.Watson 13. 3. 2010 20:42

Jack111 píše:Dr.Watson: Jo jo to je častá odpověď, když nemám argument. "Tobě se ten obraz nelíbí? Nejsi odborník!" :-D

Ehm. Asi jsi to nepochopil, přečti si můj post ještě jednou...
mareq0 píše:Dr. Watson: Většina lidí o sobě neví vůbec nic. Žijí život někoho druhého. Ten druhý je ten, kterého z něj vytvořila společnost. A kdo dnes hledá v té hromadě cizích naplavenin zrnko sama sebe ?

Já.
Sattero píše:Když někdo věří v Boha, kterého obraz předkládají křesťani (tedy církve) nebo i islám, tak je idiot. Bohužel tací volí i Paroubka a věří mu, přitom to co říká je nesmysl a nesplnitelný blud, tak jako to, že nějaký "Bůh" je všemocný, nejlepší, všechny zachrání a ti co nejsou po jeho vůli, ty pošle do pekla... Stejná písnička na stejné téma je skoro u všech náboženství a jen málokdo věří v sebe, že něco dokáže a že člověk sám řídí svoje kroky a že taky sám ovládá tím, kdo je a ne tím ke komu směřuje...

Kua, Sattero, tohle je myšlenka jak víno... Pošli to do MaFra, určitě to otisknou. Pleteš páté přez deváté. Mícháš hrušky ne s jablky ale pampeliškami a vydáváš to za pravdu a životní filosofii. Trochu si ujasni co je to Víra, co je to Bůh, co je to církev, co je to Paroubek (sic!). Pokud je pravdou, co jsi napsal výše, budu rád idiotem. Minimálně budu v dobré společnosti.
Dr.Watson
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Sattero 13. 3. 2010 22:16

Ne, nepletu páté přes deváté, ale očividně sem myšlenku až moc zkrátil. Skoro nikdo dnes neví, co je to víra. Každý se tím ohání, jenže věřit v něco je interní věc člověka, jeho filosofie a to k čemu směřuje. Církev a náboženství celkově chtějí udávat směr této víry, tedy v co věřit a každé náboženství předkládá nějaký svůj kodex, dle kterého mají všichni postupovat. Jenže toto už není víra jednotlivce, ale masové ovlivňování osobností a slouží víceméně pouze k jakési moci (absolutní/abstraktní). Kdyby stoupenci této masové víry nechtěli mocnit majetky, případně ovládat lidi nebo spravovat území a společnost k obrazu svému za pomoci této "víry", tak by to byla dá se říci víra opět osobní, neboť by do ničeho nezasahovala. Je to na delší povídání, sám jsem do značné míry ovlivněn křesťanstvím, ale nepovažuji to za svůj směr a mám svou víru. Bavit se o tom s klasickým "věřícím" je ale zbytečné, protože debata končí dřív, než vůbec začala. Jeden má argumenty, abstraktní myšlení, druhý myšlenky druhých, bez kterých se neobejde (Bible - někdo ji napsal, má určité poslání, určitou hierarchii, tak jako církve)... Vždy je to buď a nebo, nikdy to není jednoduché, ale rozhodně Bible, Korán a podobné knihy nejsou směrodatné a v něčem určující - je to pomůcka pro (a toto radši nenapíšu, protože by to rozpoutalo flame a pokud by se toho zúčastnil fanatik Juanitos, musel bych přehodnotit svou filozofii a střelit mu jednu).
Sattero
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Jack111 13. 3. 2010 22:28

Dr.Watson píše:
Jack111 píše:Dr.Watson: Jo jo to je častá odpověď, když nemám argument. "Tobě se ten obraz nelíbí? Nejsi odborník!" :-D

Ehm. Asi jsi to nepochopil, přečti si můj post ještě jednou...

Nepochopil? Možná. Jak bys mi odpověděl, když ti napíšu, že víra v boha je největší zlo civilizovaného moderního státu? Všichni zaslepenci mi na to odpovídají, že tomu nerozumím, že nevím, co je to víra.
Jack111
Přeborník

Odeslat příspěvekod mareq0 13. 3. 2010 22:54

Jack111 píše:Jak bys mi odpověděl, když ti napíšu, že víra v boha je největší zlo civilizovaného moderního státu? Všichni zaslepenci mi na to odpovídají, že tomu nerozumím, že nevím, co je to víra.

Odpovím i já 8-)
Pro člověka je víra v boha nebo ve stát v podstatě stejné "zlo". Existuje moc, které je podřízen - za své činy se buď zodpovídá bohu nebo státu. Musíš se řídit jeho pravidly (přikázání/zákony). Provinění (hřích/zločin) je nepřípustné - následuje trest. Je v tom vůbec nějaký rozdíl ?
Obešel já polí pět!
mareq0
Přeborník

Odeslat příspěvekod Jack111 13. 3. 2010 23:20

Podle mého ano. Ve stát totiž žádnou víru nemám. Tam vím, že pravidla jsou daná a vymáhána. Pokud nejsou, jako by nebyla. Dále pak vím, že nepostihne všechny. Ať už je to způsobeno čímkoliv. Oproti Bohu je tu ale jeden rozdíl. O Bohu a jeho pravidlech nevím vůbec nic. Nevím, jaká mám dodržovat pravidla (bibli mohli psát bez boha), nevím, jaký trest dostanu, když je poruším, ale hlavně vůbec nevím, jestli nějaký Bůh je a jestli mne bude soudit.
Zkráceně. Ve stát věřit nemusím, ten prostě je a mohu si to ověřit.
Jack111
Přeborník

Odeslat příspěvekod mareq0 13. 3. 2010 23:58

Kdybys byl věřící, tak ta pravidla znáš nebo bys měl znát (neznalost zákona neomlouvá) a neexistovala by pochybnost o existenci boha a jeho soudu. Navíc existuje i církevní právo...

Vírou ve stát rozumím uznávání jeho moci. Uznávám, že je obrat "víra ve stát" trošku nešikovný, ale stát funguje na stejném principu jako klasická náboženská víra. Stát tu "je", ale je stejně nehmotný jako náboženství (nesáhneš si na něj). Podobně jako boha, tak nemusíš uznávat ani stát, můžeš ho i zavrhnout (jako boha) a tím jeho moc nad tebou skončí. Sice pro ostatní bude tato moc existovat dál, ale ne pro tebe - podobně pokud 1 věřící odsoudí svého boha k zániku a stane se ateistou, tak tím tuto víru zavrhne a přestane pro něj platit, ale pro ostatní věřící tato víra platit nadále bude.

A ani ve státě není vše jisté (neznalost zákona neomlouvá podruhé). Pravidla se dají vyložit různě. Existují i různé výše pokut, různé trestní sazby atd. a dokonce i (prezidentská) milost. Přestupek ti může projít a naopak můžeš být odsouzen i když jsi nevinen, což věřícím teoreticky nehrozí ;-)

Trošku jsem se rozepsal :hm
Obešel já polí pět!
mareq0
Přeborník

Odeslat příspěvekod Jack111 14. 3. 2010 00:27

Ano ano to je všechno pravda. Ale ten stát prostě je. I když ho nebudu respektovat, stejně trestu neujdu. Mohu si myslet, že to je nefér nebo cokoliv jiného, ale to je tak všechno. Zatímco u boha tu jistotu nemám. Není jediný důkaz, že někoho potrestal, není jediný důkaz, že existuje.
Jack111
Přeborník

Odeslat příspěvekod mareq0 14. 3. 2010 01:01

Stát tu je a je tu i náboženská víra. Nerespektování jednoho či druhého může vést k trestu. V minulosti si inkvizice s nevěřícími taky moc hlavu nelámala. Dnes máme místo inkvizice exekuce 8-)

Z pohledu ateisty důkaz není, z pohledu věřícího ano. Pro věřící jsou důkazy v zázracích, zázračných uzdraveních atd. - ateista za tím uvidí náhodu, lékaře nebo něco jiného. Obojí je otázka různé "víry" a obávám se, že žádný vyšší důkaz pro jedno či druhé není po ruce.
Obešel já polí pět!
mareq0
Přeborník

Odeslat příspěvekod Marcel Kudlvasr 14. 3. 2010 02:33

Díky Marequ To sedlo, ještě bych dodal: lze se rozhodnout o Cestě DOBRA či ZLA ?! na kterou se dáš, jako v KOTORech či Fable atd.(RPG Virtuál Světy...). Ale platí to pochopitelně i v Reálu.
Já jsem,,Hrál,,vždy za Dobro, že...von Ti to totiž někdy Osud vrátí jak bumerang, nebo i najdeš svoji,,Amundsenovu Bednu,,.
Dělat Dobro a neptat se co za TO, se nakonec vždy vyplatí, he...Dobrou. Ponocnej Marcel od Zvonu.
Marcel Kudlvasr
Přeborník

Předchozí stránkaDalší stránka