Milý Petře,
žádný důkaz neoznačím jen tak za nesmysl, klid. Pojďme se o tom pobavit. Jak je vidět, kladívko Vás velice zaujalo. Jestlipak jste se taky namáhal najít si argumenty z druhé strany? Ne? Tak pro začátek koukněte na
1)
http://paleo.cc/paluxy/hammer.htm
2)
http://www.talkorigins.org/faqs/hovind/ ... c.html#G4d
3)
http://planetopia.webzdarma.cz/index.ph ... e&item=202
(3) je poupravený český překlad článku (1). Zvláště v tom prvním článku jsou velice podrobně rozebrány všechny kreacionistické argumenty, o kterých jste psal. Zejména je zřejmé, že:
* Kladívko opravdu vyrobili lidé, ostatně opak nikdo ani netvrdil, ani nečekal.
* Topůrko není v žádném případě ze zkamenělého dřeva, ale naopak ze dřeva poměrně nového. Není prakticky vůbec mineralizované, jako bývá dřevo, nacházející se ve formacích do kterých kreacionisté kladívko zařazují. Usuzuje se na původ topůrka v 18.-19. století.
* Kladívko není vevnitř zuhelnatělé, a to ani náznakem. Ověřeno osobním prozkoumáním autora článku (1).
* Kladívko obsahuje 96.6% železa, 2.6% chloru a 0.74% síry. Rozhodně tedy není z nějakého "velmi čistého kovu" ale z úplně obyčejného železa s 3.3% příměsí.
* Samozřejmě je nesmysl, že podobnou slitinu neumíme vyrobit. Smíchat výše uvedené látky v příslušném poměru asi fakt nebude problém. Faktem je, že se dnes podobná slitina nevyrábí, což ovšem vypovídá maximálně tak o tom, že kladívko bylo vyrobeno dnes již nepoužívanou (nikoliv však dokonalou, prostě překonanou) technologií. O ničem jiném.
* Není pravda, že ten kov nekoroduje. Kladívko bylo po nalezení lehce zkorodováno. Ve 30. letech ale někdo udělal v kladívku pilníkem zářez, a v něm se koroze po zhruba 60 let neobjevila. No, ono není divu: Když necháte kovový předmět v suchém, čistém prostředí (muzeum, prostředí soukromé sbírky) tak korodovat příliš nebude (viz. muzea a tam vystavené železné předměty a zbraně, mnohdy i velice staré!) Kdyby bylo kladívko v korozivním prostředí, vsadím se s vámi, že za 60 let se v řezu objeví koroze úplně stejně, jako jinde na povrchu kladívka.
* Kladívko nebylo kompletně uzavřeno v hornině, viz. foto na odkazovaných stránkách. Krom toho, tahle "hornina" je obyčejný měkký vápenec, který vzniká úplně běžně přirozenou cestou během pár desítek, nanejvýš 200 let.
* To, že kladívko bylo vystaveno "skoro" současně působení ohně a vody svědčí jako o čem?! Nikdy jste neviděl ponořovat rozžhavené železo z ohně rovnou do vody?!
* V době, kdy bylo kladívko vyrobeno, nebyl na Zemi tlak dvou atmosfér. Jaký máte pro takové tvrzení důkaz?
* Kladívka tohoto typu se vyráběla ve Spojených státech na začátku 19. století...
No, myslím, Petře, že mi to příliš usnadňujete. Vy jste měl říct: Ne, tímto kladívkem rozhodně argumentovat nebudu, mám tyto a tyto sofistikovanější, a hlavně korektnější argumenty... A ne se toho hned chytit a pokoušet se obhajovat neobhajitelné...
A na závěr: To kladívko nebyl dobrý argument hlavně z následujícího důvodu. Nepochybuji o tom, že Vás moje argumenty a odkazy na internet nepřesvědčily. Mě zas nepřesvědčily ty Vaše - a vsadím se, že nejen mě. A kdo mezi námi teď rozhodne? Já jsem citoval svědka, který tvrdí že kladívko není vevnitř zuhelnatělé, Vy zas máte kreacionistu, který tvrdí, že ano. Mít to kladívko tady, podíváme se, jestli je uvnitř zuhelnatělé, nebo ne, jenže my ho zde nemáme... Chápete, v čem je problém? Lepší je argumentovat obecně známými věcmi, než vědeckému zkoumání nepřístupnými jednotlivostmi, na které má navíc každý jiný názor... (no, na tohle kladívko má navíc celá odborná veřejnost stejný názor, a to ten, který zde prezentuji já, ale to nechme stranou

)