od Case 28. 12. 2006 21:59
Neuvedla jsi ani jeden reálný příklad, kdy média propagují křesťanskou víru jako jedinou správnou. Uvedla jsi jakýsi nesmysl o pohádkách a já se jen ptám: Jaké pohádky? České normalizační pohádky? Cože?? Které? A jak je možné, že tady ta neustálá křesťanská propaganda nemá žádné výsledy?
Kdybys alespoň uvedla třeba Křesťanský magazín či Cesty víry na ČT, tak bychom se mohli alespoň bavit o tom, proč takové pořady jsou, jestli fungují jako propaganda křesťanství v režii veřejnoprávní televize a tak. Nevím proč jsi je neuvedla, asi o nich nevíš (byť to teď asi budeš popírat), na moji tezi, že nic takového, jako křesťanská propaganda ve všech médiích není, reaguješ nějakými pohádkami.
Nevím, proč mi předhazuješ znásilňování a nějakési sexuální praktiky a ještě mě v té souvislosti kritizuješ, že o tom nic nevím. Tomu se říká demagogie, já jsem tu v souvislosti se satanismem vůbec nemluvil o nějakých sexuálních praktikách či znásilňování. Je to nesmírně působivé, předhodit někomu nějakou tezi (kterou neřekl), vyvrátit jí a pak ho kritizovat. To velmi posiluje důvěru v satanisty jako slušné lidi.
To, že nemáš druhým dělat to, co nechceš, aby oni dělali tobě, na tom v podstatě není nic špatného. To přece nekritizuji. Já od začátku kritizuji ono pojetí pomsty. "A za tím, že když mi někdo ublíží, že já jemu tisíckrát víc, za tím si stojím, fackovacího panáka ze sebe dělat nenechám." Ty mi tu tvrdíš, že ty příklady s Německem a Japonskem nesouvisí s tématem. Ale to je omyl, souvisí s ním! To, co jsem popsal, bylo použití této "metody. Jen v trochu jiném měřítku. Princip je ale stejný. A já se tě ptám: bylo by to, co jsem popsal správné? Byla zvěrstva vykonaná po válce na německém civilním obyvatelstvu správná, protože to bylo pomstou?
A pak jsem ještě uvedl jeden příklad. Někdo ti dá facku. Ty mu to vrátíš buď tak, že mu dáš taky facku nebo "já jemu tisíckrát víc" něco daleko horšího. V tomhle duchu by byla namístě i vražda. Ale nemusí být, ten dotyčný může být jen třeba více zmlácen v duchu tohoto přístupu. Stále všechno OK? Pak ovšem je namístě uvažovat o tom zase z pozice "že nemáš dělat druhému, co nechceš, aby dělal on tobě". Nevím, proč na to neodpovídáš, přesně takhle je třeba kriticky smýšlet o různých pojetí morálky a etiky.
A tak zůstává víra, naděje, láska - ale největší z té trojice je láska.
1. Korintským 13,13